Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat zijn goede skisokken?

Goede skisokken zijn ademend, houden de voeten warm op de piste en hebben een anatomische pasvorm. Ze zijn lang zodat de schenen en kuiten beschermd worden tegen wrijving met de skischoenen. Goede skisokken zijn gemaakt van een mix van stoffen die de sok stevig, warm en elastisch maakt.


 
Een dag goed skiën betekent intensief sporten. Belangrijk is dus dat uw skischoenen prettig aanvoelen. Een juiste sok is hierbij van essentieel belang. Veel mensen denken er niet bij na en trekken gewone katoenen sokken aan. Dat is zonde, want een goede skisok kan veel ongemakken voorkomen. Een skisok zorgt er namelijk voor dat uw voet en scheenbeen perfect aansluit op de skischoen en dat wrijving zoveel mogelijk vermeden wordt.
 

Goede skisokken houden de voeten warm

De belangrijkste functie van skisokken is natuurlijk het warmhouden van de voeten bij zeer lage temperaturen. Daar zijn ze speciaal voor ontworpen. Ze isoleren beter dan gewone sokken. Door de extra lengte en de speciale materialen zijn ze veel warmer, waardoor u geen koude voeten krijgt op de piste.
Uw voeten warmhouden kan alleen als het transpiratievocht efficiënt wordt afgevoerd; want natte voeten betekenen op de piste koude voeten. Skischoenen ademen over het algemeen bijna niet. Voor het afvoeren van vocht moet u het dus van uw sokken hebben.
 

Verlichting op de drukpunten

Goede skisokken zijn verstevigd op drukpunten, zoals de teen, enkel, hiel en scheen. Die plekken moeten extra beschermd zijn tijdens het skiën. De andere plekken zijn juist wat dunner. Hierdoor heeft u minder snel last van pijn bij tijdens lange skitochten.
 

Anatomische pasvorm

Door de anatomische pasvorm past de sok perfect om de voet. Zo ontstaan er zo min mogelijk schuurplekken met de skischoen.

Het klinkt logisch, maar zorg dat u de goede maat koopt. Te ruime sokken zorgen ervoor dat de voet gaat schuiven in de skischoen. Of ze zorgen voor proppen van te veel stof in de schoen waardoor er extra drukpunten op die plekken ontstaan. Te krappe sokken knellen de bloedtoevoer af. Hierdoor kunt u koude of slapende voeten krijgen. Zorg ervoor dat u een sok kiest die tot bijna onder de knie valt. De kous moet namelijk boven uw skischoen uitkomen.

Skisokken bestaan uit een linker- en rechtervoet. Logisch eigenlijk, want beide voeten verschillen nogal van elkaar. Bij de kleine teen loopt de skisok precies schuin af. Ook het verschil tussen dames- en herensokken maakt uit. Herenvoeten zijn gemiddeld namelijk breder dan damesvoeten. Bij een gelijke schoenmaat is de herenvoet zo’n 30 procent groter in volume dan de damesvoet. Ook zit de kuitspier bij dames wat lager.
 

Kies eerder voor dunne skisokken

Skisokken bestaan in verschillende diktes. Bent u een ervaren skiër? Kies dan voor een dunne sok. Bij te dikke sokken zit er namelijk meer ruimte tussen de skischoen en het scheenbeen wat ten koste gaat van een optimale skitechniek. Hoe directer het contact van de voet met de skischoen, hoe meer controle u heeft. Wel betekent een dunne sok dat de voet iets minder demping heeft.

Bent u een beginner? Dan is het verstandig om voor een iets dikkere variant te kiezen. Een dikkere sok geeft meer demping en voelt iets comfortabeler. Heeft u snel koude voeten? Kies ook dan voor een dikkere sok. Let echter op dat ze niet al te dik aanvoelen.
 

Snel drogende materialen

Vermijd katoenen sokken bij het skiën. Die drogen niet snel, waardoor de voet nat blijft en blaren op de loer liggen. Trek dus niet uw normale sokken aan in uw skischoen. Skisokken bestaan uit stoffen die de beste eigenschappen combineren die u in een skischoen nodig heeft. Vaak is dit een mix van materialen zoals wol, lycra of nylon. Nylon maakt een sok stevig. Wol zorgt voor het warmhouden van de voet en een goede afvoering van vocht. Lycra maakt een sok elastisch zodat hij optimaal past.
 

Draag geen dubbele sokken

Sommige wintersporters hebben de neiging om bij koud weer twee sokken over elkaar heen aan te trekken. Dit raden wij sterk af. De kans is hierbij namelijk groot dat de sokken in de skischoen gaan schuiven. Er ontstaan dan wrijving en druk die kan zorgen voor blaren, huidirritatie en blauwe plekken. Kies bij koud weer eerder voor een dikkere skisok.