Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Wat zijn goede wandelsokken?

Een goede wandelsok is ademend, vocht regulerend en geeft versteviging bij de drukpunten van de voet. De anatomische pasvorm en bijna onzichtbare naden zorgen ervoor dat hij perfect om de voet past en blaren voorkomt. Ook zorgt een kwalitatieve wandelsok voor extra schokdemping, zodat u minder snel vermoeid raakt en optimaal kunt genieten van uw wandeltocht.




Er is niets erger dan een slecht zittende sok op een lange wandeltocht. Een geschikte sok is net zo belangrijk als een goede wandelschoen. Als u een sok kiest, kijk dan goed naar het materiaal, de lengte en de pasvorm.
 
Hoe herkent u goede wandelsokken? En goede sok voor een langere wandeltocht herkent u aan twee dingen: het materiaal en de pasvorm. Een geschikte wandelsok is ademend en geeft versterking bij de drukpunten van uw voet.
 

Een goede wandelsok voldoet aan de volgende eigenschappen:

  • Vocht efficiënt afvoeren
  • Mix van materialen
  • Anatomische pasvorm
  • Schokdemping
 

Een goede wandelsok houdt uw voeten droog

De belangrijkste functie van een betrouwbare wandelsok is het verhogen van het wandelplezier door een perfect draagcomfort. Een belangrijk onderdeel hiervan is het droog houden van de voeten. Uw voeten kunnen nat worden van transpiratievocht, maar ook van vocht van buitenaf. Een natte voet zorgt voor een verweekte huid die extra gevoelig is voor wrijving met de schoen; blaren liggen dan op de loer. Goede sokken om op te lopen voeren transpiratievocht efficiënt af, maar kunnen ook vocht opslaan.
 

De beste mix van materialen

De juiste mix van materialen zorgt ervoor dat de sok u verzekert van lang en blijvend wandelcomfort. De juiste materialen zorgen ervoor dat de sok sterker is, langer meegaat, huidirritatie voorkomt en vocht afvoert. Fabrikanten zoeken al jaren naar de beste combinaties tussen vochtregulering, slijtvastheid en ondersteuning. Wol geeft warmte maar absorbeert vocht waardoor de sok nat en stug wordt. Bovendien slijt wol sneller. Katoen slijt minder snel, absorbeert vocht, droogt langzaam, krimpt en verliest zijn vorm. Opvallend is dus dat de beste wandelsokken bestaan uit een weloverwogen combinatie van natuurlijke en synthetische materialen die de beste eigenschappen van ieder materiaal versterken en de minder aangename kwaliteiten weten op te vangen.
 

Goede wandelsokken voelt u niet

De vorm van een goede wandelsok volgt de vorm van uw voet. Ze hebben een nauwsluitende fit en zijn verstevigd op drukpunten zoals de tenen, hiel en de bal van de voet. Door de perfect aansluitende pasvorm voorkomt u wrijving die blaren oplevert. Goed passende sokken verhogen het loopcomfort en voorkomen blaren. Het is letterlijk de beschermlaag tussen uw voet en de schoen.
 

Bye bye blaren

De ideale wandelsok is perfect anatomisch op de voet afgesteld. Bij de beste pasvorm heeft u geen last van wrijving die voor blaren en huidirritatie zorgt. De naden zijn bij een goede loopsok vrijwel volledig plat afgewerkt om druk en irritatie te voorkomen.
 
Kijk goed naar de lengte van de sok. Gaat u wandelen in een nat gebied? Kies dan voor lange kniekousen. Is het heet? Ga dan eerder voor een korter en dunner model. Bij koud weer kiest u uiteraard voor dikke sokken met een deel wol.
 
Koop nooit te ruime sokken. Sommige mensen zijn geneigd dit te doen omdat wandelschoenen ook vaak een of twee maten groter worden gekocht. Voor de sok is dit niet aan te raden. De extra stof kan zorgen voor plooien die tot irritatie leiden. Te kleine sokken zijn ook niet goed, hierdoor kan er te veel druk ontstaan op bepaalde onderdelen van de voet. Ook staat het een goede doorbloeding in de weg.
 
Er zijn verschillende dames- en herenvarianten omdat de herenvoet gemiddeld breder is dan die van de vrouw.
 

Een goede wandelsok werkt als schokdemper

Een goede sok om op te wandelen zorgt voor extra schokdemping, zodat u minder snel vermoeid raakt. Elke stap die u zet, veroorzaakt een schok in het lichaam en op de knieën. Zeker als u wandelt op onregelmatig terrein, zoals in bergachtig gebied, is dit een belasting voor de gewrichten. Goede  sokken kunnen deze belasting voor een deel opvangen in samenspel met goede schoenen. Goede sokken maken uw wandelschoenen dus nog beter.
 

Voorkom langdurig natte voeten

Natte voeten zijn een kwelling, dat kan elke soldaat beamen. En die weten er wat van. Soldaten leggen grote afstanden af bij alle weersomstandigheden. Eén van de grootste kwellingen voor soldaten in de Eerste Wereldoorlog waren natte voeten, ook wel de loopgraafvoet genoemd. Langdurig natte voeten kunnen leiden tot zwellingen en infecties. Dit waren uiteraard extreme omstandigheden. Maar toch, op lange wandeltochten kunnen natte voeten zorgen voor blaren en andere huidirritaties. Bij koud weer is dit extra vervelend omdat uw voeten door vocht extra snel afkoelen. En koude voeten zorgen voor een slechte doorbloeding.
 

Sokkentips voor een lange wandeltocht

  • Investeer in een goed passende wandelsok
  • Kies voor de juiste dikte en lengte sok bij de temperatuur
  • Neem een paar extra sokken mee voor het geval de voeten toch nat worden