20% korting op (bijna) alles>

Welk overhemd hoort bij een smoking?

Bij een smoking draagt u traditioneel een wit smokingoverhemd, of een dress shirt. Dit is een overhemd met vadermoordenaarkraag (een opstaande kraag met omgevouwde punten). Het overhemd heeft een blinde sluiting, waardoor de knopen onzichtbaar zijn, en dubbele manchetten, met mooie manchetknopen. Bij meer traditionele smokingoverhemden is de voorkant geplooid.

Wat is een smoking?

Een smoking is een driedelig avondkostuum dat wordt gedragen bij formele gelegenheden. U draagt bij een smoking traditioneel een zwarte vlinderdas. Meestal is een smoking zwart. In de tropen worden witte smokings gedragen. In Engeland heet de smoking een ‘dinner jacket’, in Amerika een ‘tuxedo’. Onder een smoking hoort een wit smokingoverhemd.

Wat is een smokingoverhemd?

Traditioneel heeft het smokingoverhemd een gestijfde en geplooide voorkant. Dit is de bekende pinguinfront. Bij moderne dress shirts hoeft de voorkant geen plooi te bevatten.

Het belangrijkste detail van een smokingoverhemd is de blinde knoopsluiting. De knopen mogen niet zichtbaar zijn. Bij een smoking draagt u namelijk geen stropdas om de knopen te verbergen. Daarom is het van belang dat u een overhemd met blinde sluiting neemt.

Een ander detail dat bij moderne kostuums veranderd is, is de kraag. Vroeger was een opstaande vadermoordenaar (of wingtip-kraag) een absolute must. Dit was de enige kraag waar u een vlinderdas op mocht dragen. De keuze van de boord is tegenwoordig iets vrijer geworden. We zien daarom ook veel cutaway (of Haifisch) kragen met een das. In sommige gevallen wordt een stropdas gedragen op een smoking.

Welke manchetknopen horen bij een smoking?

De meeste smokingoverhemden hebben geen aangezette knopen. U kan dus uw eigen knopen in het shirt plaatsen. Maar welke knopen horen bij een smoking?

Traditioneel horen de knopen op een smokingoverhemd ingelegd te zijn met parelmoer of zwarte onyx. Tegenwoordig wordt er meer gevarieerd en is een verscheidenheid aan manchetknopen mogelijk. Let er wel op dat de knopen en manchetten moeten matchen.
De vuistregel voor smokings is: laat uw smoking voor zichzelf spreken. Gebruik dus subtiele details. Dit geldt ook voor de knopen. Gebruik geen schreeuwerige manchetknopen, maar juist subtiele, in zilver ingelegde onyx.

Waar komt de naam smoking vandaan?

De naam smoking is ontstaan door het gebruik van jas te wisselen, wanneer de mannen na het eten gingen roken. Zo werd de rooklucht uit de nette kleding gehouden.