Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Welk overhemd draag je onder een pak?

U draagt onder een pak een net overhemd in een complementaire kleur. In het Engels wordt een overhemd voor onder het kostuum een ‘dress shirt’ genoemd. Het model overhemd bepaalt u zelf. Sommige modellen zijn geschikter voor formele gelegenheden, andere modellen zijn geschikter voor meer casual dress codes.
 Wat is het perfecte overhemd?

Het perfecte overhemd is een model dat aansluit bij de gelegenheid, aansluit bij het pak, en laat zien dat u een goede smaak heeft. U hoeft de etiquette niet precies te volgen, maar het juiste overhemd laat wel zien dat u de etiquette begrijpt.


Welk model overhemd bij welk soort pak?

De pasvorm van het overhemd moet de pasvorm van het pak volgen. Onder een licht getailleerd kostuum hoort een licht getailleerd overhemd, onder een extra slank gesneden pak draagt u een slim fit dress shirt. Een pak dat ruimer valt kan ook een ruimer overhemd hebben.

Moderne pakken zijn vaak sterk getailleerd: het is dan erg belangrijk dat het overhemd een goed sluitende pasvorm heeft. Lees hier hoe u uw maat precies opneemt, zodat u het overhemd met de perfecte pasvorm koopt.


Welk model overhemd bij welke gelegenheid?


Welk model shirt bij formele gelegenheden?

Bij formele gelegenheden is een getailleerd overhemd met een Kent kraag de meest veilige keuze. Draag de boord dicht met een stropdas, of doe enkel het bovenste knoopje open. Om uw outfit nog stijlvoller te maken kunt u een shirt met dubbele manchet dragen. Kies dan mooie manchetknopen die overeenkomen met de gesp van uw riem.

Button down shirts zijn bij plechtige evenementen minder gangbaar, vooral in Europa. In Amerika wordt het button down shirt ook bij hele formele gelegenheden gedragen, zoals begrafenissen en bruiloften.


Het juiste overhemd bij de smoking

Wanneer u een smoking of rokkostuum draagt, hoort daar een dress shirt met vadermoordenaarkraag onder. Dit is een overhemd met opstaande boord en omgevouwen punten. De vadermoordenaarkraag — of wingtip — is ontworpen om met een vlinderdas te dragen. Onder avondkleding hoort volgens de etiquette altijd een sneeuwwit overhemd. Zorg dat het shirt gestreken en eventueel gestijfd is.


Het juiste model overhemd bij informele gelegenheden

Bij informele gebeurtenissen is de dress code vaak ‘smart casual’. De etiquette is dan veel losser, en u heeft veel meer vrijheid in uw keuze. ‘Smart casual’ betekent dat u niet strak in pak hoeft. Een wat ruimer overhemd kan dan prima. Bijzondere stoffen, zoals linnen of zijde, zijn dan ook gangbaarder. U kunt iedere kleur gebruiken, en bepaalt zelf hoe bont u het maakt.


Welk kleur overhemd onder welk kleur pak?

Maar welke kleuren gaan goed samen? De vuistregel is: kies een complementaire kleur. Kies, met andere woorden, een overhemd dat in kleur uw kostuum aanvult. Effen, lichtgekleurde shirts hebben de voorkeur. En komt u er niet uit? Dan is het witte overhemd een prima keuze: wit staat goed op iedere kleur. U vindt hier meer informatie over het afstemmen van de kleur van uw overhemd op de kleur van uw kostuum.