Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
Actie: 6 pakjes sokken bestellen naar keuze = 3 betalen (goedkoopste pakjes zijn gratis) < BESTEL snel >

Welke overhemden kreuken niet?

Met een strak geperst overhemd ziet u er op uw best uit. Echter heeft niet een ieder de tijd om hun overhemden te strijken. Een gemakkelijke manier om tijd te besparen is om kreukvrije overhemden te kiezen die geen strijkijzer nodig hebben om er netjes en opgeruimd uit te zien. Strijkvrije overhemden zijn nu overal op de markt verkrijgbaar. Bijna alle merken bieden kreukvrije, strijkvrije of onderhoudsvriendelijke overhemden. Strijkvrije overhemden hoeft u dus helemaal niet meer te strijken en kreukt gedurende de dag niet.
 

 

Welke overhemden kreuken niet?  

Strijkvrije overhemden

U hoeft geen strijkvrije overhemden te strijken. Deze vereisen alleen wassen, drogen en dragen. Deze overhemden blijven de hele dag kreukvrij, waardoor u er gegarandeerd de hele dag goed uitziet. Daarnaast zijn kreukvrije overhemden ideaal om op reis mee te nemen.
 

Het materiaal

Kreukvrije overhemden zijn meestal gemaakt van katoen en behandeld met een kreukvrije afwerking.
 

Strijkvrije overhemden zijn iets duurder dan de variant die nog wel gestreken moet worden. Alhoewel ook strijkvrije overhemden in alle segmenten van de markt te verkrijgen zijn. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de goedkopere varianten vaak veel synthetisch materiaal bevatten, wat plakkerig aan kan voelen en uw huid niet bepaald laat ademen. Er zijn ook strijkvrije overhemden van 100% katoen op de markt, en verkrijgbaar bij vrijwel alle midden en hoog segment merken. Deze zijn duurder, maar er wegen vele voordelen tegenop. Deze overhemden zijn duurzamer, laten uw huid ademen en door de prettige eigenschappen van katoen blijft uw huid koel aanvoelen, ook op warmere dagen.

Strijkvrije overhemden kunnen dus alsnog heel comfortabel zijn en kreuken niet. Let bij de strijkvrije overhemden van 100% katoen wel even op dat u geen allergische reactie krijgt. Maar om de stof zodanig te krijgen dat u deze nooit meer hoeft te strijken, krijgt het overhemd een bepaalde behandeling, in uitzonderlijke gevallen bij mensen met een allergische reactie.
 

 

Easy care of kreukvrij

Er bestaan ook overhemden die kreukvrij gedurende de dag (vrijwel) niet kreuken. Maar u moet ze nog wel even strijken. Dit type overhemd wordt easy care genoemd, of soms kreuk-resistent of kreukvrij.

Het belangrijkste verschil tussen deze overhemden en de strijkvrije overhemden is dat de chemicaliën die gebruik worden om het effect te bereiken bij easy care van een veel lichter kaliber zijn. De kans op allergische reacties is daarom nog kleiner dan bij strijkvrije overhemden.

Voor easy care of kreukvrije overhemden wordt de oplossing ook gezocht in het weven van de stof. Hoe hoger de kwaliteit van de stof, hoe waarschijnlijker het is dat de stof van nature al kreukvrij blijft. Het heeft te maken met drie aspecten:
  1. Of de draden die gebruik worden om te weven enkel worden geweven, of dat ze eerst in elkaar gedraaid worden. De stof is sterker en valt soepeler als er twee in elkaar gedraaide draden gebruikt worden. Dit wordt 2 ply genoemd.
  2. Hoe fijner de draden zijn die gebruikt worden, hoe hoger de kwaliteit van de stof en soepeler deze zal vallen. U kunt dit voelen aan het overhemd zelf en soms staat de ´thread count´ van de stof vermeld. De thread count is het aantal draden per inch. U kunt u vast wel voorstellen dat er van een fijne draad meer draden per inch zijn gebruikt dan van een dikke draad. Hoe hoger het getal, hoe fijner de draden dus.
  3. Het soort weving. Er zijn verschrikkelijk veel soorten weving. Soms staan die vermeld bij het overhemd. Bijvoorbeeld Oxford of Poplin. Wilt u een overhemd dat niet kreukt? Twill (soms ook wel keperbinding genoemd) of een visgraat weving kreuken van nature het minst. Dit zijn wel wat dikkere stoffen, dus geschikter voor ´s winters.
Overigens moet u de kreukvrije of easy care overhemden ´officieel´ nog wel strijken, maar in de praktijk blijkt dat u die stap vaak kunt overslaan.


Gebruik uw wasmachine en droger optimaal

Een overhemd wat niet kreukt, begint met het optimaal inzetten van uw wasmachine en droger. Het belangrijkste is dat u deze apparaten niet te vol stopt. Uw kleding heeft de ruimte nodig om rond te kunnen tollen en zo goed schoon te worden. U kunt er voor kiezen om wat ´hulpmiddelen´ mee te wassen.
 

Door wat stijfsel mee te wassen, is het waarschijnlijk dat uw overhemd niet kreukt. Ook wasverzachter kan helpen.

 

Droogt u uw overhemden in de droger? Haal ze er dan uit zodra de droger klaar is! En hang ze direct netjes op. Als u dit goed doet, hoeft u waarschijnlijk maar 1x te strijken. Dat helpt zeker bij het niet kreuken van uw overhemd gedurende de dag. U kunt er ook voor kiezen om uw overhemden aan de lucht te laten drogen. Sla ze dan even goed uit voordat u ze op de hanger hangt. En ook hier geldt, hang ze op zodra de wasmachine klaar is.