Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Welke sokken draag je bij een smoking?

Meestal draagt men onder een smoking zwarte sokken. Zeker bij een formele gelegenheid, met een strikte black tie dresscode, horen zwarte sokken. Traditioneel dragen heren zwarte kniekousen, maar gewone zwarte herensokken volstaan evengoed.


Voorbeeld van verkeerde sokken op een smoking
 

Waarom zwarte kousen bij formele gelegenheden?

Waar vindt de traditie van de zwarte kniekous zijn oorsprong? Zwarte kousen worden van oudsher als het meest formeel gezien, omdat bij het dragen van deze sok de enkel nooit wordt getoond. Het is dus de perfecte sok voor gelegenheden waarbij u netjes in uw pak moet zitten.

Vooral Italianen dragen graag lange sokken (of juist helemaal geen sokken). Kniekousen zijn verder een onderdeel van het officiële kostuum van de bruidegom, tijdens zijn bruiloft.

 

Moderne manieren om een smoking te dragen

Tegenwoordig zijn dresscodes meestal minder strikt dan vroeger. Het verschilt per evenement hoeveel u van de dresscode kunt afwijken. Het hangt natuurlijk ook van uw durf af. Bij zeer traditionele gelegenheden, zoals een gala, worden zwarte sokken aanbevolen. Het soort gasten speelt ook mee. Is het een gala met hooggeplaatsten? Of weet u dat de aanwezigen erg traditioneel zijn? Dan is het raadzaam om u aan de dresscode te houden: zwart. Zijn de aanwezigen vooral creatievelingen, of bekenden, die het minder nauw nemen met de regeltjes? Dan kunt u juist met uw sokken kleine experimentjes doen. Bent u in een minder uitdagende bui? Kies voor een subtiel patroon, in een complementaire (donkere) kleur. Voelt u zich erg avontuurlijk? Draag dan eens felgekleurde sokken (rood of groen bijvoorbeeld) onder uw smoking. Bedenk wel dat mensen, nadat ze uw gezicht hebben bekeken, direct naar uw schoenen kijken. Sokken vallen mensen dus wel degelijk op. U hoeft het uzelf niet moeilijk te maken. Zwarte sokken zijn altijd juist.