Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Welke soorten herenondergoed zijn er?

Ondergoed is de basis van iedere outfit. Het juiste ondergoed helpt u zich goed te voelen in uw kleding. Het biedt de juiste mate van comfort en ondersteuning; en dit straalt af op de rest van uw outfit.

Herenondergoed is lang uitsluitend functioneel geweest. Ondergoed mocht vroeger dan ook niet gezien worden. Dat veranderde toen de U.S. matrozen in warme klimaten enkel nog hun ondershirt begonnen te dragen. Dit ondershirt is wat we tegenwoordig als t-shirt dragen. Er vindt dus een verschuiving plaats; herenondergoed is steeds vaker evengoed een mode-item als het overhemd. Damesondergoed is al veel langer niet uitsluitend functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk. Herenondergoed is sinds een aantal jaar aan een inhaalslag begonnen. Door deze verschuiving zijn er steeds meer verschillende dessins en modellen ondergoed verkrijgbaar. Het verandert ook onze kijk op herenondergoed; dat mag best sexy wezen. Een indicatie hiervan is de toegenomen populariteit van de tangaslip onder heren. In dit kennisartikel sommen we de verschillende modellen op, en leggen we de functie van de modellen uit.


Soorten ondergoed
 

Wat is het verschil tussen ondergoed?


Modellen ondergoed verschillen in uitstraling, en pasvorm. Het grootste verschil is pasvorm. De pasvorm bepaalt hoe het ondergoed valt, en wat voor soort ondersteuning het biedt. Uitstraling speelt ook een rol. Omdat herenondergoed voornamelijk functioneel is krijgt uitstraling meestal een tweede plek.

 

Welke soorten herenondergoed zijn er?

De drie bekende modellen zijn de boxershort, de sportslip en de trunk. Modellen die minder bekend zijn, of minder gedragen worden, zijn de string, de bikini, en de jockstrap. Naast de pasvorm is het materiaal ook belangrijk. Het meeste herenondergoed wordt gemaakt van katoen, maar er zijn ook bamboe boxershorts en thermo-ondergoed verkrijgbaar.

 

Welke merken herenondergoed zijn er?

De bekendste merken zijn Calvin Klein, Hugo Boss, Sloggi, Ten Cate (naadloos), Tommy Hilfiger en Schiesser (naadloos).

 

Wat is een boxershort?

De boxershort (ook wel ‘boxer’ genoemd) is ruimvallend herenondergoed met lange pijpen. De pijplengte verschilt per merk. Een boxershort biedt weinig ondersteuning. De pasvorm van de boxershort wordt ook wel ‘loose fit’ genoemd. De tailleband valt hoog op de heup. De boxer werd ontwikkeld in de jaren ’30 en is een van de populairste modellen herenondergoed. Sommige boxers hebben een gulp met knopen of een rits.

Een boxer-brief is een boxershort met nauwsluitende pasvorm, waardoor het meer ondersteuning biedt. De pijpen van een boxer-brief zijn even lang als die van de boxer.

 

Wat is een trunk?

Een trunk (of ‘hipster’) is nauwsluitend herenondergoed met pijpjes. De pijpen zijn korter dan die van een boxer. Een trunk biedt veel ondersteuning door de pasvorm. De tailleband valt iets lager op de heup. De trunk wordt vaak ook boxer genoemd.

 

Wat is een slip?

Een slip is een van de strakste modellen herenondergoed. Een slip heeft geen pijpen, maar een uitsnede op het bovenbeen. Hierdoor ontstaat een Y-vorm. Slips zijn zeer nauwsluitend, en bieden daardoor veel ondersteuning. De slip wordt ook wel ‘brief’ (letterlijk vertaalt: ‘kort’) genoemd dankzij het zeer korte model. Een slip kan zowel hoog als laag op de heup vallen, afhankelijk van de breedte van de tailleband. De slip was traditioneel het standaardondergoed voor mannen, maar in de jaren ’90 verloor het aan populariteit en werd de boxer populairder.

 

Minder bekende modellen ondergoed

Minder bekende soorten herenondergoed zijn de string, de bikini en de jockstrap. De string (ook wel ‘thong’ of ‘tangaslip’) heeft een zeer dunne strook stof op de achterkant en wordt enkel verbonden door de tailleband. Dit ondergoed is van oudsher populairder onder vrouwen, omdat het ondergoed niet zichtbaar is onder strakke kleding. De laatste jaren wint de tanga echter aan populariteit onder heren. De jockstrap is een slip zonder stof aan de achterkant, en wordt op zijn plaats gehouden door riempjes om het bovenbeen. Jockstraps worden voornamelijk gedragen door sporters, dankzij de bewegingsvrijheid en de uitstekende ondersteuning. Een bikini is een slip die extra hoog is uitgesneden op de benen.

 

Welk ondergoed past mij het best?

De belangrijkste afwegingen zijn hoeveel ondersteuning u wilt, en wat u mooi vindt staan. Wilt u goede ondersteuning? Dan zijn slips of trunks geschikter. Houdt u van ruimte? Kies dan voor een wijdvallende boxershort. De vuistregel is: hoe nauwsluitender het model, hoe meer ondersteuning het ondergoed biedt.

 

Welk ondergoed past bij welke lichaamsbouw?

Uw lichaamsbouw bepaalt mede hoe het ondergoed valt. Een wijdvallende boxer biedt meer ruimte aan stevige mannen, al kan de tailleband gaan knellen. Heeft u een buikje, maar wilt u toch ondersteuning? Dan is een wijdere trunk een uitkomst, dankzij de lager uitgesneden taille. Dit voorkomt dat het elastiek in uw buik snijdt. Als u flinke benen heeft draagt u het best ruim ondergoed. U kunt ook kiezen voor ondergoed zonder pijpjes, als u toch graag ondersteuning wilt. Een slip is de beste remedie tegen omhoogkruipend ondergoed: die blijft altijd op zijn plek zitten.

 

Hoe werkt thermo-ondergoed?

Thermo-ondergoed is sterk isolerend ondergoed. Dat komt dankzij de isolerende eigenschappen van het materiaal. Thermo-ondergoed wordt gemaakt van polyester, waardoor het licht draagt. Het materiaal houdt de warmte van het lichaam vast; het verwarmt dus niet automatisch, maar behoudt de lichaamswarmte die u zelf afgeeft. Het materiaal reguleert vervolgens hoe snel de warmte van het lichaam wordt afgevoerd.

 

Wat is bamboe-ondergoed?

Ondergoed is steeds meer verkrijgbaar in bamboestof. Dit natuurlijke materiaal is zeer zacht, waardoor het zeer comfortabel draagt. Bamboestof is verder erg dun, soepel, en droogt snel. Dit maakt het zeer geschikt voor mannen die snel transpireren. Doordat de stof zo licht is voelt het ondergoed als een tweede huid. Bamboe wast gemakkelijker; het vereist minder water en energie om schoon te worden. Dit maakt het milieuvriendelijker in gebruik dan katoen. De stof is duurzamer, en gaat erg lang mee.

 

Alle modellen herenondergoed op een rij

  • boxershorts of boxers
  • boxer-brief
  • slip, sportslip of brief
  • trunk of hipster
  • string, thong of tangaslip
  • bikini
  • jockstrap