Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Welke soorten overhemd zijn er?

Het soort overhemden loopt uiteen van zeer informeel tot zeer formeel. De stof, afwerking, de boord en het model zijn de belangrijkste factoren om het soort overhemd te bepalen. Verder zijn het design, de productiemethode, de gelegenheid en de behandeling van de stof van belang.

Soorten overhemden

Wat bepaalt het soort overhemd?

 • de pasvorm
 • de stof of weving
 • de boord
 • de kwaliteit van de afwerking
 • het design
 • de productiemethode (handtailored, confectie, etc.)
 • de gelegenheid
 • de behandeling van de stof (strijkvrij of regulier)

Welke soorten overhemden zijn er?

 • Italiaanse overhemden: vaak strak getailleerd in moderne uitvoering
 • Trendy overhemden: gebruiken meerdere kleuren en patronen
 • Smoking overhemden: hebben een vadermoordenaarkraag, speciaal voor rokkostuum en smoking
 • Luxe overhemden: hoogste kwaliteit stof, knopen en afwerking
 • Overhemden met dubbele manchet: wordt gedragen met manchetknopen
 • Strijkvrije overhemden: onderhoudsvrij door een behandelde stof
 • Overhemden voor lange mannen: hebben extra mouwlengte (mouwlengte 7)
 • Overhemden voor korte mannen: hebben korte mouwlengte (mouwlengte 5)
 • Overhemden met bijzondere boord of pasvorm
  • bijvoorbeeld met een Button Down of Haifisch kraag
  • bijvoorbeeld extra strak getailleerd of juist een ruime pasvorm

Wat is een normaal overhemd?


Het meest normale overhemd is een 1-ply (enkellaags) overhemd van poplin katoen. Tegenwoordig is de strijkvrije variant het meest populair. Een wit overhemd van poplin katoen is de meest veilige keuze wanneer u niet zeker weet wat u wilt dragen.


Welk overhemd voor een gala?

Het netste overhemd is een gala-overhemd met een vadermoordenaarkraag. Deze overhemden draagt u uitsluitend bij een rokkostuum en met een vlinderdas. Deze overhemden worden over het algemeen enkel gedragen bij bijzondere gelegenheden.


Wat is een formeel overhemd?

Gaat het niet om een gala of zeer formele gelegenheid? Een regulier overhemd is ‘netjes’ wanneer het goed past, van goede kwaliteit is en een effen, onopvallende kleur heeft. Daarbij is de kwaliteit van de afwerking ook belangrijk. En natuurlijk moet het overhemd schoon, gestreken en gestijfd zijn.

Net overhemd

Hoe noem je een net overhemd?


Een net overhemd heet in het Engels ‘dress shirt’. Zulke overhemden draagt u onder een kostuum, naar nette gelegenheden. In Nederland wordt er geen onderscheid gemaakt tussen het ‘nette’ overhemd en het reguliere overhemd.


Soorten stof

De stofkeuze bepaalt mede de uitstraling van een overhemd. Soepele stoffen kleden mooi af, maar kreuken snel. Stugge stoffen kreuken minder, maar vallen ook minder mooi. De stof bestaat uit de grondstof en de weeftechniek. Bekende weeftechnieken zijn (van soepel naar stug): linnen, poplin en denim.


Strijkvrije overhemden en reguliere overhemden

Een strijkvrij hemd is een shirt dat niet gestreken hoeft te worden, doordat de stof behandeld is. Deze shirts kreuken niet snel en kunnen daarom ook gedragen worden zonder te strijken. Reguliere overhemden kreuken sneller, en zeker bij formele gelegenheden is het gewenst om het overhemd te strijken.


Overhemden die van nature kreukvrij zijn

Sommige wevingen kreuken minder snel dan het gewone poplin katoen, maar zijn toch niet behandeld. Dit zijn misschien geen strijkvrije overhemden, maar ze kunnen toch gedragen worden zonder te strijken. Of een shirt snel kreukt hangt af van de stofkeuze. De vuistregel is: hoe dikker de stof, hoe netter die blijft. Tweelaags katoen (2-ply) kreukt bijvoorbeeld minder snel dan enkellaags katoen (1-ply).


Welke stoffen kreuken niet snel?

Welke stoffen kreuken niet snel van nature? Dat zijn vooral dikkere stoffen, zoals twill weving, pinpoint weving, Oxford, en visgraat weving.


Welke stoffen kreuken snel?

Welke stoffen kreuken van nature dan juist snel? Dunne stoffen, zoals linnen en poplin katoen. Dit zijn vaak enkellaags (1-ply) stoffen.


Hoe snel kreukt een stof?

De verschillende wevingen, van soepel naar stug (kreukt snel - kreukt niet snel):

 1. linnen
 2. seersucker
 3. broadcloth of poplin katoen (meest gangbaar)
 4. 2-ply katoen
 5. twill weving
 6. pinpoint weving
 7. Oxford en Royal Oxford
 8. end-on-end
 9. Chambray
 10. flannel
 11. visgraat weving
 12. denim

Soorten pasvormen

De uitstraling van een overhemd wordt ook bepaald door de pasvorm. Daarmee bedoelen we niet of een overhemd goed zit: ook een comfort fit (wijde pasvorm) hoort de juiste maat te hebben. Begin dus altijd met een nauwkeurige meting. Lees hier hoe u dat doet. Bekende pasvormen zijn Modern Fit (licht getailleerd), Regular Fit (heel licht getailleerd), en Slim Fit (strak getailleerd). Getailleerde shirts ogen over het algemeen formeler en kleden (uiteraard) beter af.


Soorten boorden overhemd

Er zijn talloze kragen, en omdat de boord zo zichtbaar is, is het belangrijk voor de uitstraling van de hele outfit. De bekendste boorden zijn Kent, Haifisch (of ‘cut away’), en Button Down. Kent is de rechte, moderne boord die we zien op de meeste hemden. Haifisch is sterk weggesneden en geeft een vlotte uitstraling. Bij de Button Down kraag worden de punten vastgeknoopt. Deze boord geeft een sportieve uitstraling, maar is minder formeel.


Welk overhemd draagt u met manchetknopen?

Een overhemd dat u met manchetknopen wilt dragen moet een dubbele manchet hebben. De boord van de mouw is dan langer. U slaat de boord om en zet hem vast met een manchetknoop. In het Engels noemt men dit de ‘French cuff’. Een manchet geeft een klassieke en zeer deftige uitstraling aan uw kostuum. Wij bieden verschillende overhemden met dubbele manchet aan, en ook verschillende manchetknopen.


Soorten designs

Er zijn duizenden unieke kleuren en designs voor overhemden. Effen, onopvallende kleuren kunnen gemakkelijk gepaard worden met ieder kostuum. Zulke designs worden als formeler beschouwd. Hoe opvallender de kleur, het design of het patroon, hoe informeler het shirt oogt.

Verschillende trendy design overhemden

Overhemden met extra lange mouwen (mouwlengte 7)

Mouwlengte 7 is een verlengde mouw, ontwikkeld voor de lange man. Deze overhemden zijn bedoeld voor mannen die langer zijn dan 1,80 meter. De mouw is ongeveer 5 centimeter langer, waardoor deze mooi valt, ook wanneer u lange armen heeft.


Overhemden met extra korte mouwen (mouwlengte 5)

Mouwlengte 5 is een verkorte mouw, ontwikkeld voor de korte man. Deze overhemden zijn aangepast op mannen die korter zijn dan 1,70 meter. De mouw is ongeveer 5-10 centimeter korter dan normaal. De normale mouwlengte is ongeveer 64 centimeter.