Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Welke stropdas past bij welk overhemd?

Om uw outfit af te maken, is het belangrijk om de juiste stropdas bij het juiste overhemd te kiezen. Maar hoe weet u welke stropdas goed staat? Op basis van enkele kenmerken kunt u gemakkelijk de juiste keuze maken. Werk van groot naar klein. Kies eerst het pak, dan uw overhemd en als laatst de stropdas.
 


 

De dikte van de stropdas

De belangrijkste beslissing is de dikte van de stropdas. Om de dikte te bepalen moet u op twee zaken letten: hoe wijd is de boord van het overhemd, en hoe is het colbert gesneden?

Brede boorden vragen om een brede stropdas en een volle knoop. Een cut away kraag heeft veel ruimte. Gebruik dan een dikke stropdas met een volle knoop, zoals de dubbele Windsor.

Een smalle boord, zoals de pennykraag, heeft een smalle stropdas nodig, met een dunne knoop, zoals een simpele Four-in-hand.
Een slank gesneden colbert met smalle schouder combineert goed met een slanke das. Bredere colberts met staan mooi met bredere stropdassen.

 

Kiest u voor een sterke of juist meer elegante uitstraling?

Voor een sterke, indrukwekkende uitstraling kiest u voor hoge contrasten in uw pak: bijvoorbeeld een donker pak met licht overhemd, en een stropdas in een sterke accentkleur.

Voor een meer tijdloze, elegante uitstraling creëert u lage contrasten in uw pak. Dat doet u door bijvoorbeeld een licht pak met licht overhemd te kiezen, en een stropdas in een complementaire kleur.

 

Kies een contrasterende kleur stropdas bij uw overhemd

Kies een kleur stropdas die donkerder is dan het overhemd. De stropdas moet de aandacht van anderen naar uw gezicht leiden. Daarvoor moet een stropdas opvallen. Het liefst creëert de kleur van de stropdas daarom een contrast met het overhemd.

 

Ton-sur-ton combinaties

Wilt u voor meer verfijnde kleurcombinaties gaan, en heeft u een oog voor kleur? Dan kunt u kiezen voor een ton-sur-ton combinatie. Ton-sur-ton betekent letterlijk ‘tint op tint’. U kiest dan bijvoorbeeld dezelfde kleur stropdas als overhemd. U kunt ook kleuren combineren die sterk verwant zijn, en dezelfde tint, toon en schakering hebben. Ton-sur-ton is altijd een combinatie met laag contrast, en geeft een meer verfijnde uitstraling.

 

Patronen combineren in uw outfit

Het combineren van patronen wordt gemakkelijk met een paar simpele regels. Gebruik enkel dezelfde patronen wanneer er verschil tussen de patronen is. Kies in het geval van de streep bijvoorbeeld voor een smalle streep op het overhemd, en een brede streep op de stropdas. Combineer geen patronen die precies hetzelfde zijn.

Combineer niet teveel verschillende patronen, of laat de combinatie helemaal achterwege. Wanneer u teveel patronen combineert wordt uw outfit een onverzorgd geheel. Heeft u een krijtstreep pak? Kies bijvoorbeeld een effen overhemd, en een stropdas met een brede streep.

 

Het materiaal en de afwerking van de stropdas

Kies bij voorkeur een stropdas van hetzelfde materiaal als uw kostuum of overhemd. Heeft uw overhemd een subtiele zijdeglans? Een stropdas van zijde haalt het beste in uw shirt naar voren. Er zijn stropdassen te koop van linnen, zijde, katoen, polyester en wol.

 

Kleuren combineren in uw outfit

Gebruik niet teveel accentkleuren, bij voorkeur maar één. Deze contrastkleur gebruikt u het liefst in uw stropdas. Zorg dat de contrastkleur combineert met de kleur van het pak en het overhemd. Kies dus voor kleuren die samenwerken en maximaal één contrastkleur.

 

Kleur stropdas per kleur pak en overhemd

Om u op weg te helpen, geven we hieronder een aantal suggesties voor de kleur stropdas per pak. Voor uitgebreide suggesties over kleurcombinaties, kunt u ons kennisartikel over kleurcombinaties lezen.
  

Welke kleur stropdas bij antraciet pak?

Kies voor een tijdloze uitstraling voor een donkerblauwe stropdas, met een lichtblauw overhemd. Wilt u een gewaagde combinatie? Kies voor een sterkere kleur, zoals een donkerpaarse stropdas op een lichtpaars overhemd; of een warm-oranje stropdas.

Welke kleur stropdas bij een blauw pak?

Kies voor een formele, sterke uitstraling voor een donkerrode stropdas op een lichtblauw overhemd. Wilt u een elegantere look? Kies dan voor een lichtblauw overhemd met een warm-oranje stropdas.

 

Welke kleur stropdas bij bruin pak?

Wilt u een formele indruk maken? Kies dan voor een wit overhemd met een donkerrode stropdas. Gaat het om een informele gelegenheid, en houdt u van iets gewaagders? Kies dan voor een goudkleurige stropdas in combinatie met een oranje overhemd.

 

Welke kleur stropdas bij zwart pak?

Het zwarte pak is het meest neutrale en formele kostuum. U kunt deze kleur met alle kleuren combineren. Voor een elegante uitstraling kiest u voor een marineblauwe stropdas op een lichtroze overhemd. Wilt u iets gewaagders proberen? Kies dan voor een stropdas met een groot patroon in een sterke contrastkleur, zoals een goudkleurige das met paisley-patroon.