Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

kraag overhemd

Lees hier alles over de verschillende soorten kragen van overhemden. Met deze uitleg kunt u altijd het juiste overhemd kiezen dat bij uw persoonlijke smaak past of het hemd dat juist geschikt is voor die ene gelegenheid. Er is keuze van de klassieke Kent kraag tot de trendy, wijd openstaande, haifisch kraag. Heeft u een formeel feestje met de dresscode black-tie, kies dan voor een wing kraag met een strikje.

Onderstaand de verschillende soorten kragen.


Kent

Van oudsher de meest voorkomende kraag voor zowel business als business-casual hemden is de Kent kraag. Genoemd naar de Engelse hertog van Kent, die graag zonder dat het hem beperkte in zijn bewegingsvrijheid, een kraag wilde waarbij hij een stropdas met een Windsor knoop kon dragen. Het is een kraag die iets uitstaat en veel van de overhemden met een contrast in de boord hebben deze kraag omdat deze vorm zowel met als zonder stropdas altijd goed staat.New Kent

Deze modieus-elegante boord is een mengvorm van de Kent en Haifisch kraag; hij staat iets wijder uit dan de klassieke Kent, maar weer niet zo wijd als de haifisch. Alle verschillende das knopen passen in deze kraag, maar deze kraag kan natuurlijk ook prima zonder stropdas gedragen worden. Op dit moment is dit de meest voorkomende kraag.
 

 

New York Kent

Dit is de kleinere uitvoering van de klassieke Kent kraag en zien we vaak bij de meer getailleerde overhemden. Samen met een smalle stropdas en een kleine das knoop komt hij het best tot zijn recht. Ook heel goed zonder stropdas te dragen voor een casual look.
 Haifisch of cut-away

Deze moderne boord draagt zijn naam vanwege zijn ver uitstaande, karakteristieke boordpunten. De afstand van de sterk gespreide kraagstukken laat voldoende ruimte voor bijvoorbeeld een dubbele Windsor das knoop. Deze kraag zien we vaak terug bij de overhemden met een getailleerde pasvorm.

 


Button-down

Een klassieker onder de sportieve overhemden is de button-down. De kraagpunten zijn met een knoopje vastgezet; een uitvinding van Britse polospelers, zodat de boord ook bij het rijden en bij wind naar beneden blijft staan. Het is een kraagvorm die zonder stropdas gedragen wordt.Under button-down

Deze kraagvorm heeft het voordeel van de button-down kraag, maar zonder dat de knoopjes zichtbaar zijn. De knoopjes zitten aan de onderkant van de kraag waardoor deze altijd mooi blijft zitten en zonder das gedragen kan worden.Vadermoordenaar (wing)

Het klinkt wat dramatisch maar bij de juiste boordmaat leidt deze kraagvorm echt niet tot slachtoffers. De hoge boord met de twee omgeslagen flapjes kan alleen met een vlinderdas gedragen worden bij een smoking of rokkostuum. Alleen de punten van deze opstaande boord zijn naar beneden geklapt, zodat de vlinderdas die er omheen gaat compleet zichtbaar blijft, dus draag deze altijd met een vlinderdas die zelf gestrikt moet worden en niet met de strik-op-een-elastiek variant. En als de avond vordert mag de strik los en de knoop open, ŕ la James Bond.