Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
Actie: 6 pakjes sokken bestellen naar keuze = 3 betalen (goedkoopste pakjes zijn gratis) < BESTEL snel >

Zo Bepaalt u de Perfecte Overhemdmaat

Het is niet moeilijk om de maat van uw overhemd te bepalen. In dit artikel leg ik stap voor stap aan u uit hoe u altijd het perfecte overhemd vindt.

Hoe bepaal ik mijn overhemdmaat? Om de maat van uw overhemd te bepalen moet u verschillende maten nemen. U meet eerst uw boordmaat. Daarna meet u de borstomtrek en taillewijdte. Verder moet u de mouwlengte en ruglengte meten. Met deze maten bepaalt u de juiste pasvorm. Gebruik voor het meten een kledingmeetlint.

Het is wel belangrijk dat u op de juiste plekken meet. Lees verder om erachter te komen hoe vanaf nu altijd precies de juiste maat draagt.

Stap voor Stap de Maat van uw Overhemd Bepalen

Uw overhemdmaat is het belangrijkste onderdeel van het kopen van een nieuw overhemd. De maat wordt ook wel de pasvorm genoemd. Als u één keer deze stappen doorloopt en de maten bewaart, draagt u vanaf nu altijd de perfecte pasvorm.

De meeste merken zien de boordmaat van een overhemd als de leidende maat. Als u haast heeft, kunt u dus enkel de boordmaat opmeten en de juiste pasvorm kiezen. We raden echter aan om al uw maten te nemen.

Het begint bij het juist gereedschap. U heeft voor het meten een kledingmeetlint nodig. Dat is een flexibel lint, meestal geel, dat door kleermakers wordt gebruikt. Dit zachte meetlint volgt de ronding van het lichaam. Het is niet duur de meeste huishoudwinkels hebben ze op voorraad.

Ik raad aan om na iedere stap direct de maat op te schrijven.

De verschillende stappen om de pasvorm van uw overhemd te bepalen zijn:

 1. Bepaal de boordmaat - zorg dat u ongeveer één vinger speling houdt
 2. Meet de borstmaat - meet direct onder de oksels
 3. Meet de taillewijdte - meet ter hoogte van uw navel
 4. Meet de mouwlengte - meet vanaf de punt van uw schouder tot net onder de pols
 5. Meet de ruglengte - meet vanaf uw laatste nekwervel tot aan uw heuplijn
 6. Schrijf na iedere stap de maat direct op - hou pen en papier bij de hand

Hieronder loop ik u stap voor stap door het meten heen.

1. Bepaal de boordmaat

U bepaalt de boordmaat door het meetlint om uw hals te leggen. Meet op de plek waar normaal uw boord valt - dit is uw halslijn. Lees de omtrek van het meetlint af in een spiegel. Let erop dat u het meetlint niet te strak trekt: u moet wel kunnen slikken. Een goede vuistregel is om ongeveer één vinger speling te houden.

Als u het overhemd met stropdas gaat dragen is het belangrijk dat deze maat perfect is. Zonder stropdas houdt u waarschijnlijk het bovenste knoopje open, dan komt deze maat iets minder precies.

2. Meet de borstmaat

U meet de borstomtrek door het meetlint direct onder uw oksels om uw borst te leggen. Zorg ervoor dat het meetlint paralel is aan de vloer. Als u een brede borst heeft en uw overhemden knellen normaal is het aan te raden om een centimeter speling te nemen.

3. Meet de taillewijdte

U meet de taillemaat door het meetlint om uw taille te leggen, ter hoogte van uw navel. U leest de maat af op de plek waar het lint samenkomt (dat geldt ook voor bovenstaande stappen).

Slim fit overhemden hebben vrij nauwe tailles. Vindt u een ruimer overhemd lekkerder zitten? Dan raden we aan een regular fit of modern fit overhemd te nemen.

Weet u niet precies wat deze pasvormen betekenen? We hebben een pagina met heel veel artikelen zoals deze: de kennisbank. Onder het kopje 'pasvormen' vindt u een uitgebreide uitleg van elke soort.

4. Meet de mouwlengte

In Europa wordt de mouwlengte genomen door de lengte van uw arm te meten. Meet uw mouwlengte van de punt van uw schouder tot net onder de pols. Het meetlint moet in een rechte lijn vallen.

Als u relatief korte armen heeft bestaan er speciale overhemden: mouwlengte 5 (lees hier meer). Normale overhemden hebben mouwlengte 6.

5. Meet de ruglengte

Om de ruglengte te meten plaatst u het meetlint op de de knobbel waar uw nek in uw rug overgaat. Meet vanaf de nek tot uw heuplijn. Weet u niet waar uw heuplijn zit? Plaats dan uw handen in uw zij. Uw duimen wijzen naar achteren. De lijn tussen uw duimen is de heuplijn.

Als u het overhemd niet in uw broek wilt stoppen, raden we een kortere ruglengte aan.

Om de juiste maat te bepalen moet u het juiste gereedschap gebruiken. Het liefst gebruikt u een kledingmeetlint. Deze zachte meetlinten volgen de ronding van het lichaam.

Tips Om Juist te Meten

 • Gebruik het juiste gereedschap: een kledingmeetlint.
 • Vraag iemand u te helpen.
 • Meet 's middags of 's avonds - 's ochtends bent u het dunst; het overhemd zal dan te strak zitten.
 • Sta mooi rechtop en ontspannen, en maak uzelf lang.
 • Adem tijdens het meten normaal.
 • En vergeet niet uw maten op te schrijven.

De Juiste Pasvorm bij uw Maat Kiezen

Weet u op zijn minst uw boordmaat? Pak dan nu onze maattabel erbij. Die vindt u hier. In deze tabel kunt per merk bekijken welke maat u het best past. U kunt hier de standaard verhoudingen tussen boordmaat, taillemaat, borstmaat, enzovoort vinden.

De meeste merken laten u kiezen tussen de standaardmaten S - M - L - XL.

Maar het is daarnaast een goed idee om naar uw postuur te kijken. Als u een beetje gezet bent is een slimfit overhemd geen goed idee. Hetzelfde geldt voor slanke mensen in een comfort fit (deze valt ruim). Hou dus goed in de gaten dat u de juiste pasvorm voor uw postuur kiest.

Veel merken bieden naast de standaardverhouding ook de mogelijkheid om wat extra maten te kiezen. Bijvoorbeeld een iets ruimere boord, of een langere mouw (mouwlengte - later meer hierover). Ook kunt u soms een extra lange ruglengte kiezen.

Dit is waar het harde werk loont. Als u al uw maten heeft genomen, kunt u nu het perfecte overhemd kiezen. Bekijk voor ieder merk goed welke samenstelling het dichtst bij uw maten ligt. Let op dat u altijd de juiste boordmaat, mouwlengte en pasvorm houdt. Die drie zijn echt het belangrijkst.

Reken de Boordmaat om naar Internationale Maat

De meeste merken bieden standaardmaten aan: de internationale maat. Die zijn gebaseerd op de boordmaat. U kunt hieronder de internationale maten vinden voor iedere boordmaat.

Overhemdmaat Boordmaat Mouwlengte
Small 37 en 38 62-64cm
Medium 39 en 40 64-66cm
Large 41 en 42 64-66cm
X-Large 43 en 44 66-68cm
XX-Large 45 en 46 66-68cm

Het Belang van de Juiste Maat

Waarom is het bepalen van de juiste maat belangrijk? De juiste maat zorgt ervoor dat het overhemd goed zit, en dat u er verzorgd uitziet. De meeste overhemden hanteren standaardmaten, maar het loont om toch uw maat te bepalen voordat u een nieuw overhemd koopt. Bij de meeste kwaliteitsoverhemden kunt u per maat kiezen uit verschillende boordmaten of mouwlengtes. U kunt zo de perfecte pasvorm samenstellen. Verder bepaalt de gelegenheid hoe het overhemd moet vallen. Informele overhemden moeten goed vallen op de taille, terwijl bij zakelijke overhemden vooral de boord goed moet aansluiten.

Welke Mouwlengte Heb Ik Nodig?

Iedereen heeft een andere armlengte. De meeste overhemden gebruiken een standaard mouwlengte, ook wel 'mouwlengte 6' genoemd. Dit is de gemiddelde verhouding tussen lengte van het torso en de lengte van de armen. Sommige mannen hebben langere of kortere armen. Wanneer dat het geval is, kunnen de standaard verhoudingen vervelend zitten. De mouwen zijn dan te kort of te lang.

Daarom hebben overhemdfabrikanten speciale mouwlengtes ontwikkeld. Dit zijn:

 • mouwlengte 5 - voor mannen met relatief korte armen (ongeveer 60 centimeter)
 • mouwlengte 6 - standaard verhouding (ongeveer 64 centimeter)
 • mouwlengte 7 - voor mannen met relatief lange armen (ongeveer 70 centimeter)

De meeste mannen hebben geen speciale mouwlengte nodig. Maar juist in Nederland lopen er veel uitzonderlijke heren rond.

Wilt u meer weten over mouwlengte 5, en waar de naam vandaan komt? Lees dan ons artikel hier. We hebben ook een uitleg over mouwlengte 6. Dat kunt u hier lezen.

Houd Rekening met Krimp

Bijna alle overhemden worden gemaakt van katoen. Omdat katoen tijdens het wassen krimpt zal de pasvorm veranderen. Wilt u een blijvende mooie pasvorm? Dan moet u rekening houden met deze krimp. De vuistregel is dat katoen tijdens de eerste tien wasbeurten ongeveer twee centimeter krimpt. Neem daarom twee centimeter speling op de mouwlengte en ruglengte. Hou in de boordmaat rekening met ongeveer één centimeter speling.

Gerelateerde Vragen

Hoe lang is mouwlengte 5? Overhemden met mouwlengte 5 hebben mouwen van ongeveer 58 - 60 centimeter lang. Mouwlengte 5 is een extra korte mouwlengte, speciaal voor mannen met relatief korte armen. De standaard mouwlengte is mouwlengte 6, en heeft een lengte van ongeveer 64 centimeter.

Hoe lang is mouwlengte 7? Overhemden met mouwlengte 7 hebben mouwen van ongeveer 68 - 70 centimeter. De precieze lengte kan per merk verschillen. Mouwlengte 7 is een extra lange mouwlengte, speciaal voor mannen met relatief lange armen. De standaard mouwlengte is mouwlengte 6, en heeft een lengte van ongeveer 64 centimeter.

Hoe bepaal ik de juiste boordmaat? Meet uw hals met een meetlint op de plaats waar normaal uw boord valt. Zorg dat u het meetlint niet strak trekt. Hou ongeveer één vinger speling. Wanneer u het overhemd altijd zonder stropdas draagt, kunt een ruimere of nauwere boordmaat gebruiken.