Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Hoe draag je een riem?

Bij heren gaat de riem tegen de klok in om het middel. Vrouwen dragen de riem met de klok mee. De gesp van een riem hoort op het middelste gat te sluiten. U stemt uw riem af op de kleur van uw schoenen. Draag een riem nooit samen met bretels.


Hoe draag je een riem?
 

Hoe kies ik de goede kleur riem?

Bij iedere outfit houdt u rekening met twee vuistregels: u stemt het leer op elkaar af, en u stemt de metalen op elkaar af. Draagt u donkerbruine leren schoenen? Dan draagt u het best een donkerbruine leren riem. Bij voorkeur van hetzelfde leer, zoals kalfsleer. Draagt u zilveren manchetknopen? Draag dan een zilveren gesp op uw riem. Houdt dit in gedachten, dan kiest u nooit de verkeerde kleuren en materialen uit.

 

Draag ik een riem bij een pak?

Bij een pak hoort standaard een riem gedragen te worden. In principe hoort de pantalon van het kostuum niet af te zakken: dan moet u de ceintuur laten innemen. De riem dient enkel ter decoratie. Als u een pantalon draagt zonder riemlussen, hoeft u natuurlijk geen riem te dragen.

 

Wanneer draag je een riem?

Een riem is niet altijd nodig. Sommige broeken hebben de perfecte maat, en vereisen dus geen riem. Soms draagt u al bretels om uw pantalon hoog te houden. Een duidelijke vuistregel voor het dragen van een riem is: draag een broek met riemlussen altijd met riem.

 

Wanneer draagt u geen riem?

Een riem hoort niet bij bepaalde dresscodes, zoals white en black tie. Op een smoking draagt u bretels, met een cumberband (heupband). Een riem is dan ongepast. Pantalons zonder riemlussen draagt u natuurlijk met bretels, als dat nodig is.

 

Welke broeken draagt u met een riem?


Een riem draagt u bij voorkeur op laaggesneden broeken met riemlussen. Deze broeken vallen op uw heup, en worden daarom het best omhoog gehouden door een riem. Niet iedere broek is geschikt voor een riem. Hooggesneden broeken zijn minder praktisch om met een riem te dragen. Deze broeken vallen op uw taille, in plaats van uw heup. Voor zulke broeken zijn bretels geschikter. Die dragen in dat geval ook comfortabeler.

 

Hoe breed moet de riem zijn?

De vuistregel luidt: hoe dunner, hoe formeler. Bij een pak of een chino met blazer is een dunnere riem gepaster dan een brede riem. Erg brede riemen met grote gespen zijn eigenlijk enkel geschikt op een spijkerbroek, of wanneer u in Texas woont en paardrijdt. In alle andere gevallen geldt: kies een dunne riem met kleine gesp.

Hoe lang moet de riem zijn?

Iedere riem heeft vijf gaatjes. De gesp van de riem hoort te sluiten op het middelste gaatje. Sluit de riem op een ander gaatje? Dan zal het uiteinde van de riem niet in een riemlus vallen en uitsteken. Dat is onwenselijk. Een riem hoort niet uit te steken, en netjes in de riemlus te vallen. Wilt u meer weten over de perfecte riemmaat? Lees dan ons kennisartikel: ‘Hoe kies je de juiste maat riem?’.

 

Hoe kort ik een riem in?

Een riem inkorten is gemakkelijk, maar zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Heeft u toch een te grote riem gekocht, en bent u vastberaden deze te dragen? Dan kunt u de riem inkorten door er een extra gaatje bij te maken. Echter, zoals gesteld, hoort een nette riem vijf gaatjes te hebben. Een extra gaatje is dus ongewenst. U kunt uw riem ook (laten) inkorten door de gesp-kant in te korten. U verwijdert dan de gesp, knipt een deel van het leer af, en zet de gesp weer aan. U moet hiervoor enige vaardigheid hebben.

 

Moet ik een riem invetten?

U moet een riem niet invetten. Een riem hoeft niet te glimmen; en wanneer u het leer zou invetten, zal het afgeven op uw kleding. Dat is natuurlijk niet gewenst. Een riem heeft daarom geen onderhoud nodig. Wanneer het leer af begint te raken, koopt u gewoon een nieuwe.

 

Hoe draag ik een riem (in het kort)?

  • Stem de kleur van het leer af op de kleur van uw schoenen
  • Stem de kleur van het metaal af op de kleur van uw manchetknopen
  • Draag een riem tegen de klok in (voor heren)
  • Draag altijd een riem op een broek met riemlussen
  • Bij een pak hoort een riem gedragen te worden
  • Bij een smoking hoort geen riem gedragen te worden
  • Draag een dunne riem met onopvallende gesp
  • Hooggesneden broeken draagt u beter met bretels
  • Vet een riem nooit in, dat geeft af op uw kleding