Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Hoe draag je een overhemd met manchetknopen?

Wanneer u voor een extra stijlvolle uitstraling gaat, is een overhemd met manchetknopen de perfecte toevoeging aan uw outfit. Manchetknopen geven u de gelegenheid om op subtiele wijze iets extra’s te zeggen over uw smaak. De vollere boord van de mouw oogt chique en geeft extra klasse aan een kostuum. Daarbij zijn de overhemden met dubbele manchet vaak van betere kwaliteit. Maar hoe draagt u een overhemd met manchetknopen? En waarom dragen we ze eigenlijk niet meer?


 

Waarom werden manchetknopen gedragen?

Manchetknopen dienen om de boord van de mouw (of manchet) vast te zetten. Vroeger zaten er geen knopen bevestigd aan een overhemd. Niet alleen de manchet, maar ook het shirt zelf moest worden vastgezet met losse knopen. Deze knopen werden als sieraad gezien; enkel de rijken konden ze veroorloven. Het was daarmee een statussymbool.
 

Waarom dragen we geen manchetknopen meer?

In de jaren zestig werd het stadsoverhemd ontwikkeld. Op dit overhemd zitten de knopen al bevestigd. Het overhemd heeft een enkele manchet. Dit was goedkoper, en vooral sneller en gemakkelijker. Sinds de introductie van het stadsoverhemd is het de standaard geworden, en draagt (bijna) iedere man zijn overhemd zonder manchetknopen.

 

Waarom manchetknopen dragen?

Een overhemd met manchetknopen geeft een deftiger uitstraling dan een enkele manchet met vastgezette knopen. Dat komt omdat de standaardknopen (meestal) gemaakt zijn van plastic, en weinig toevoegen aan het overhemd. Een manchetknoop daarentegen is een sieraad, dat duidelijk zichtbaar is. Omdat het minder gangbaar is om manchetknopen te dragen, valt uw kostuum extra op.


Bekijk hier onze collectie manchetknopen.
 

Waarvoor is de dubbele manchet?

Een dubbele manchet (ook wel ‘Franse manchet’) is een extra lengte in de boord van de mouw. U slaat de manchet om en zet deze vervolgens vast met de manchetknoop. De manchet is van oudsher bedoeld om de mouw van het hemd te beschermen. Vroeger werd de manchet niet vastgezet maar gewoon, los, omgeslagen.

 

Hoe draag je een overhemd met manchetknopen?

U slaat eerst de manchet om, en legt de punten van de manchet tegen elkaar. Alle knoopsgaten komen over elkaar te liggen. Vervolgens steekt u de manchetknoop door alle knoopsgaten en zet u de manchet vast. U draagt manchetknopen altijd met een dubbele manchet. Overhemden met een enkele manchet (het ‘stadsoverhemd’) zijn niet geschikt voor manchetknopen.

Bekijk hier overhemden met dubbele manchetten.

 

Wanneer draag je een overhemd met manchetknopen?

Een overhemd met manchetknopen wordt verwacht bij formele dresscodes, zoals gala (Black Tie/White Tie), Morning Jacket, en bijvoorbeeld tijdens bruiloften. Wanneer u een statement wilt maken, en extra goed voor de dag wilt komen, zijn manchetknopen de perfecte aanvulling op iedere outfit. Hoewel de manchetknoop vanaf de jaren zestig minder gangbaar werd, kunt bij iedere gelegenheid manchetknopen dragen.

 

Waarvoor is het extra knoopsgat in de bovenkant van een manchet?

Een dubbele manchet heeft vier knoopsgaten; twee rijen van twee, boven elkaar. Wanneer u de manchet omslaat, vouwt u de onderste knoopsgaten precies over de bovenste. Het extra knoopsgat in de bovenkant van een manchet dient dus om de manchet vast te kunnen zetten na het omslaan.

 

Hoe draagt u manchetknopen, in het kort

  • u draagt manchetknopen altijd met een dubbele manchet (‘Franse manchet’)
  • u gebruikt de manchetknopen om de mouw vast te zetten
  • u slaat de dubbele manchet eerst om
  • u legt de punten van de manchet tegen elkaar
  • de vier knoopsgaten liggen nu over elkaar heen
  • u zet de manchet vast met de manchetknoop
  • de dubbele manchet is van oudsher bedoeld om de mouw te beschermen
  • u draagt manchetknopen bij zeer formele dresscodes
  • u kunt manchetknopen dragen bij iedere gelegenheid
  • manchetknopen geven een extra deftige uitstraling aan uw kostuum