Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Hoe lang gaat een overhemd mee?

Als u zich afvraagt hoe lang een overhemd mee gaat voordat u het moet vervangen, bent u aan het juiste adres. In dit artikel hebben we het over de levensduur van overhemden.

Hoe lang kan overhemd mee?Hoe lang gaat een overhemd mee? De levensduur van een overhemd is afhankelijk van de kwaliteit, draagwijze, en manier van wassen. Een goed kwaliteitsoverhemd kan jaren mee gaan als u er goed voor zorgt. Gebruikt u echter een droger, dan kan dit de levensduur jaren verkorten.

 

Een overhemd is een kledingstuk dat u van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, dag in dag uit en met weer en wind (de ene keer lekker luchtig, de andere keer met een colbert of een trui) kunt dragen.

 

Dit doet natuurlijk wat met de duur van de draagbaarheid van het overhemd. Hieronder geef ik u tips & tricks waarmee u de levensduur van uw overhemd kunt maximaliseren - maar ik vertel u ook wanneer het echt tijd is om een nieuw exemplaar aan te schaffen.

 

Hoe lang gaat een overhemd precies mee?

Om te bepalen hoe lang uw overhemd mee kan, wil ik u vragen om uzelf eerst de volgende dingen af te vragen:

 

- Gebruikt u een droger?

- Hoe vaak draagt u het betreffende overhemd?

- Draagt u een t-shirt onder uw overhemd?

 

Het is over het algemeen bekend dat het niet goed is voor de levensduur van uw kleding om deze na het wassen in de droger te stoppen. Uw overhemd in de droger stoppen lijkt misschien een snelle oplossing voor een opfrisbeurt, zeker als uw droger de optie 'kreukvrij' heeft.

 

Hoge temperaturen beschadigen de stof

Dit komt uw overhemd echter niet ten goede. Door de hoge temperaturen kunnen stoffen doffer worden, uw kledingstuk kan krimpen en slijten. Daarom wil ik u adviseren om uw overhemd niet in de droger te stoppen als u de levensduur lang wilt houden.

 

Draag het overhemd niet te vaak

Daarnaast is het natuurlijk van belang hoe vaak u het overhemd draagt. Het staat buiten kijf dat een overhemd langer in uw kast hangt als u hem niet vaak draagt. Toch zal het voor het absolute aantal keren dat uw overhemd draagt niet uitmaken voor de levensduur.

 

Houd echter hierbij wel in gedachten dat hoe vaker u een overhemd achter elkaar draagt en deze gewassen moet worden, hoe korter de levensduur van uw overhemd zal zijn.

 

Draag een shirt onder uw overhemd

Ten slotte rest nog de vraag of u onder uw een t-shirt draagt. Indien het antwoord op deze vraag ja is, zal uw overhemd langer meegaan. Door een t-shirt onder uw overhemd te dragen komt deze minder in contact met uw lichaam en zullen transpiratievlekken minder in het kledingstuk trekken. Daarom raad ik u aan om altijd een t-shirt onder uw overhemd te dragen als u wilt zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat.

 

Ook al zou ik dat willen, ik kan u niet precies aanduiden hoe lang uw overhemd mee zal gaan. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waar u zelf in meer of minder mate invloed op hebt.

 

Wel kan ik u vertellen dat door uw overhemd niet te vaak achter elkaar te dragen (in verband met transpiratievlekken), hem niet in de droger te stoppen en altijd een t-shirt onder uw overhemd te dragen, u verzekerd kan zijn van een beduidend langere levensduur van uw kledingstuk.

 

Wanneer is een overhemd niet meer goed?

Een overhemd is goed totdat de zweetplekken er niet meer uit te wassen zijn, is mijn eerste antwoord. Een overhemd is een transpiratiegevoelig kledingstuk, vooral als u deze met warm weer, of juist met koud weer onder een trui of colbert draagt. Wanneer de transpiratievlekken ook na het wassen blijven zitten, is dit niet meer fris en kan het overhemd afgeschreven worden.

 

Daarnaast kan ik u aanraden om, als we het dan toch over transpiratie hebben, te letten op de kraag van uw overhemd. Deze kan vies worden en ook deze plekken kunnen in uw overhemd blijven zitten. Zorg voor een schone nek, dan beperkt u deze plekken.

 

Natuurlijk is dat niet het enige signaal dat aangeeft dat u een nieuw overhemd aan moet schaffen. Er zijn meerdere dingen waar u op kunt letten om te bepalen of het tijd is voor een nieuw overhemd.

 

Kies voor een kwaliteitsoverhemd

Daarnaast is het een welbekende uitspraak dat goedkoop leidt tot duurkoop, dit geldt ook voor overhemden. Een kwalitatief goed overhemd van een mooi merk zal vele malen langer meegaan dan een exemplaar van een high street keten.

 

Dit heeft te maken met de stof en het productieproces en betekent dat u misschien iets meer geld neerlegt voor uw overhemd, maar er vervolgens wel veel langer mee zult doen.

 

Zo is het bij het kopen van een overhemd allereerst goed om te letten van welke stof hij gemaakt is. Veel high street ketens gebruiken (goedkoop) polyester. Deze stof staat gelijk aan veel transpiratie (sowieso niet lekker om te dragen dus) en de bijhorende transpiratievlekken.

 

Ik heb u zojuist verteld dat u bij blijvende transpiratievlekken uw overhemd beter weg kunt gooien. U kunt daardoor vast wel nagaan hoe dit met polyester overhemden zal gaan. Kies qua materiaal eerder voor een katoenen of linnen overhemd, deze zal langer meegaan.

 

Daarnaast zult u zien dat bij er bij high street ketens sneller losse draden uit uw overhemd hangen. Deze ketens handelen volgens het principe van fast fashion, waarbij er soms wel elke drie weken een nieuwe collectie in de winkels hangt.

 

Hierdoor wordt er niet veel aandacht aan de kledingstukken in het productieproces besteed. U doet er goed aan om een overhemd aan te schaffen van een merk dat hier meer aandacht aan besteed.

 

Goed onderhoud overhemd

Om een lange levensduur te garanderen kunt u er natuurlijk voor kiezen om de verzorging van uw overhemd uit te besteden. Zo kunt u uw overhemd naar de stomerij brengen.

 

Overhemden zijn de goedkoopste kledingstukken om te laten wassen, stomen en strijken bij een stomerij. Dit scheelt u veel werk. Mocht u zelf geen tijd hebben om goed voor het onderhoud van uw overhemd te zorgen, dan kan dit een optie voor u zijn.

 

Gerelateerde vragen

Op welk programma moet ik overhemden wassen? -- Overhemden moeten op een vrij koud programma gewassen worden. Kies het liefst voor een wasprogramma op 30 graden. Witte overhemden gaan met een wit wasprogramma mee, gekleurde overhemden wast u op een programma voor bonte was.

 

Hoe was ik een gestreept overhemd?-- Ook voor een gestreept overhemd geldt dat deze op 30 graden gewassen kan worden. Een gestreept overhemd kan met de bonte was mee, let wel even op de kleuren van de andere kledingstukken die u mee wast: het is aan te raden om niet te verschillende kleuren mee te wassen, gewoon voor de zekerheid.

 

Moet ik een overhemd eerst wassen voordat ik hem de eerste keer draag?-- U hoeft een overhemd niet eerst te wassen voordat u deze voor het eerst draagt, tenzij u dit prettig vindt. De kans bestaat natuurlijk dat er andere mensen zijn die het overhemd al eens hebben gepast, of dat hij een tijd in de winkel heeft gelezen. Het kan dan fris zijn om het overhemd eerst eens in de was te gooien voordat u hem aantrekt.

 

Moet ik een overhemd met de hand wassen?-- Natuurlijk kunt u een overhemd met de hand gaan wassen, maar dit lijkt mij overbodig werk. Bovendien doet een wasmachine nu eenmaal beter werk, en een overhemd is niet zo'n teer kledingstuk dat met de hand wassen vereiste is. Bent u toch onzeker over hoe u uw overhemd kan wassen? Breng hem eens naar een (goede) stomerij, de mensen daar weten er absoluut raad mee.