Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
VERBOUWINGSOPRUIMING tot 70% korting

Hoe maak ik gele boorden van een overhemd schoon?

Wanneer ik een overhemd een aantal keer gedragen heb, ontstaan er gele plekken in de kraag, op de manchet, en onder de oksels. Dat ziet er niet verzorgd uit, en ik wil de vlekken dan ook graag verwijderen; maar een gewone wasbeurt haalt niets uit! Overhemd weggooien? Dat hoeft niet. Er zijn verschillende manieren om de vlekken er alsnog uit te krijgen. In dit artikel bespreken we er elf.

Voorbeeld van een vieze kraag

Om gele boorden weer wit te krijgen heeft u een ontvetter nodig, of een bleekmiddel. U kunt het overhemd ontvetter laten weken, de ontvetter rechtstreeks op de vlek aanbrengen, of het middel aan uw was toevoegen. Goede ontvetters zijn soda, schoonmaakazijn, Biotex en groene zeep. Karnemelk en shampoo werken ook.

Let op: bleekmiddelen tasten de stof van uw shirt aan. Het gebruiken van veel bleek is niet raadzaam.
 

Laat uw overhemden vooraf weken

U kunt uw overhemden ook een nachtje laten weken in twee delen wasmachine en één deel water. Daarna wast u het overhemd gewoon even uit. Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om van gele vlekken af te komen, maar het kost wel de meeste tijd. U kunt in plaats van wasmiddel ook groene zeep, azijn, of citroen gebruiken.

Smeer de gele plekken in met shampoo

Shampoo is een ontvetter die speciaal gemaakt is om lichaamsvet te verwijderen. Een beetje shampoo ontvet de kraag, wat ervoor zorgt dat de aanslag minder wordt. Shampoo bevat geen bleekmiddel (dat zou niet goed zijn voor ons haar). Zeer gele plekken zullen daarom misschien niet helemaal wit worden. Voordeel: shampoo is niet agressief en tast de stof van uw overhemd minimaal aan.

Schoonmaakazijn: goedkoop en universeel

Azijn is wellicht het beste schoonmaakmiddel dat er is: het is milieuvriendelijk, goedkoop, en zeer universeel te gebruiken. Azijn is een krachtige ontvetter die de stof niet ernstig aantast. Wilt u azijn gebruiken? Dan kunt u het overhemd er het best een nachtje in laten weken. Let wel op dat hoe langer u de stof in het zuur laat staan, hoe meer het de stof zal aantasten (en hoe beter het de vlekken zal verwijderen).

Andere vlekverwijderaars

Er zijn tal van andere goede vlekverwijderaars te krijgen. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor dit soort klusjes: Biotex is een van de bekendste. U kunt simpelweg een schepje Biotex aan uw wasmachine toevoegen. Als de vlekken er niet uit komen wrijft u de vlek even in met een nagelborsteltje. Laat de Biotex een uurtje intrekken voordat u het shirt wast.

Gebruik een krachtige ontvetter zoals Dasty

Dasty staat bekend als een all-round vlekkenverwijderaar en is waskampioen in menig huishouden. De reden dat Dasty zo goed werkt is dat het erg agressief is; zo agressief dat monteurs er motorolie mee van hun handen wassen. Dit betekent dat het ook aan de stof kan vreten, en dus niet altijd goed is voor uw overhemd. Gebruik het indien nodig, maar altijd met mate!

Oma's tip: smeer in met groene zeep

Smeer de kraag en manchetten in met pure groene zeep. Afwasmiddel werkt ook. Even inwrijven en zo in de wasmachine, zonder uit te spelen. U kunt ook groene zeep toevoegen aan uw wasmachine: in dat geval gebruikt u het beste droge groene zeep (in poedervorm).

Smeer de vlekken in met ossegalzeep

Ossegal is ook een zeer goede vlekverwijderaar. Dit is een zeep die wordt gemaakt van rundergal (het is een bijproduct van de slacht). Er zijn gemakkelijke ossegalsticks te krijgen waarmee u de vlekken gewoon even inwrijft voor het shirt de was in gaat. Plaats de stick naast de wasmachine: erg gemakkelijk en snel.

Karnemelk

Laat uw overhemd een nacht in de karnemelk weken. Het zuur van de melk ontvet de gele plekken. Dit werkt bijzonder goed bij het schoonmaken van fragiele stoffen zoals zijde en satijn. De karnemelk is dusdanig mild dat het de stof niet zal beschadigen.

Soda

Doe een schepje soda bij het waspoeder. In soda zit een bleekmiddel: bicarbonaat. Dit helpt uw kleding mooi wit te blijven. Voor het beste resultaat gebruikt u waspoeder en soda half om half. Soda is niet agressief en tast de stof niet aan. Soda helpt ook met het ontkalken van je wasmachine, dus u slaat twee vliegen in één klap.

Citroen

Citroen is een goed natuurlijk bleekmiddel. Het zuur ontvet en bleekt zeer goed. Ook te gebruiken voor andere toepassingen: het schoonmaken van een theepot bijvoorbeeld. U gebruikt citroen door uw overhemden 10 minuten te laten weken voor ze de was in gaan.

Wrijf de kraag in met tandpasta

Wrijf de gele plekken in met tandpasta. Gebruik een oude tandenborstel. In tandpasta zit een schuur- en bleekmiddel dat helpt om de vlekken te verwijderen. Het voelt wat onwennig misschien, maar het is een prima oplossing als u niets anders in huis heeft, en u een belangrijke receptie heeft.