Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Zo Meet u de Boordmaat van een Overhemd Nauwkeurig

De boordmaat is misschien wel de belangrijkste maat van een overhemd. Het is niet moeilijk te meten. In dit artikel leg ik uit hoe u gemakkelijk uw maat meet.


Hoe meet je de boordmaat van een overhemd? U kunt uw boordmaat bepalen door het meetlint om uw hals te leggen, boven uw halslijn. Dit is de plek waar normaal uw boord valt. Lees de omtrek van het meetlint af in de spiegel. Let erop dat u het meetlint niet te strak trekt: u moet wel kunnen slikken. Hou rekening met één centimeter speling.

Hieronder loop ik u stap voor stap door het meten heen. En er is nog een andere manier om de boordmaat te bepalen. Lees verder om erachter te komen.

De Boordmaat Bepalen

U hoeft alleen de boordmaat te weten om een goed passend overhemd uit te zoeken. Dat komt omdat bij de meeste overhemden de maat wordt bepaald op basis van de boordmaat.

Dat is gemakkelijk winkelen, maar we raden toch aan om ook uw andere maten te nemen. Daarover later meer.

Er zijn twee methodes om de boordmaat te bepalen. U kunt:

 1. uw hals opmeten op de halslijn
 2. de boord van een goed passend overhemd opmeten

Uw hals opmeten

 1. meet uw hals met een meetlint
 2. meet op de halslijn
 3. trek niet strak
 4. adem in en uit
 5. hou één vinger speling
 6. lees de maat af voor de spiegel
 7. schrijf de maat op

U bepaalt de boordmaat door het kledingmeetlint om uw hals te leggen op uw halslijn. Dit is de plek waar normaal de boord valt. Bij mannen is dit net onder de adamsappel.

Trek het meetlint niet te strak aan maar hou ruimte om vrij te ademen. Controleer of u genoeg ruimte heeft door diep in en uit te ademen.

De vuistregel is dat u het lint niet straktrekt, en ongeveer één vinger (of één centimeter) speling houdt. Op deze manier weet u ook zeker dat de boord zal passen wanneer het eventueel krimpt in de was.

Lees de maat af op de plek waar het lint samenkomt. U moet dit voor een spiegel doen: anders kunt u het niet zien. U kunt ook om hulp vragen.

Wij raden altijd aan om de maat direct op te schrijven.

De boord van een goed passend overhemd opmeten

Er is een andere manier om achter uw maat te komen.

Kies een goed passend overhemd, en controleer dat de boord inderdaad goed valt.

Trek het overhemd uit en meet de lengte van de boord aan de bovenkant. Meet altijd aan de binnenkant van het shirt.

Deze methode is vooral handig wanneer u alleen bent. Het is ook een goede manier om uw meting met het meetlint te controleren, zeker wanneer u twijfelt of de boord niet te krap zal zitten.

Tips om juist te meten:

 • vraag hulp
 • gebruik een spiegel
 • gebruik een kledingmeetlint
 • ontspan uw hals
 • hou één vinger speling
 • schrijf uw maten op

Het is lastig om zelf goed uw boordmaat te meten. Een beetje hulp kan handig zijn! Als u geen hulp heeft kunt u de omtrek van uw hals het best voor de spiegel meten. Zo kunt u zelf uw maat aflezen.

Wilt u zo accuraat mogelijk meten? Dan moet u de juiste tools gebruiken. Gebruik het liefst een kledingmeetlint. Dit is een zacht (meestal geel) meetlint dat de ronding van het lichaam meeneemt. Vooral bij het opmeten van uw hals is dit belangrijk. Als u geen lint heeft kunt een touwtje gebruiken. Hou het vast op het punt dat het samenvalt, en leg het daarna langs een liniaal.

Andere factoren die de maat van de boord bepalen:

Stropdas - Als u van plan bent het overhemd met stropdas te gaan dragen, komt de boordmaat erg nauwkeurig. Hoe strakker de boord, hoe mooier die staat - maar hoe ongemakkelijker die zit. Probeer de juiste balans te vinden tussen aansluiting en comfort.

Bovenste knoopje open - Als u het overhemd zonder stropdas gaat dragen laat u het bovenste knoopje waarschijnlijk open. Dan kunt u het dus iets ruimer nemen met de maat. Sommige mensen kiezen voor een wijdere boord, of juist een krappere. Het is een kwestie van smaak. Denk er wel aan dat u, wanneer u een kleinere maat neemt, u het overhemd waarschijnlijk helemaal niet met stropdas kunt dragen.

De Boordmaat Omrekenen

Nu u weet welke omtrek uw hals heeft, moeten we de boordmaat omrekenen naar een overhemdmaat. U kunt aan de hand van de omtrek uw boordmaat aflezen uit de tabel. Wanneer uw boordmaat tussen twee productiematen invalt kiest u altijd voor de grootste.

U kunt de boordmaat omrekenen met de volgende tabel.

Boordmaat in CM EU Maat *Inch*
37 S 15
38 S 14½
39 M 15¾
40 M 15½
41 L 16
42 L 16½
43 XL 17
44 XL 17½
45 XXL 17¾
46 XXL 18
47 3XL 18½
48 3XL 19
49 4XL 19½
50 4XL 19¾
51 5XL 20
52 5XL 20½
53 6XL 21
54 6XL 21¾
55 7XL 22
56 7XL 22½

Voor de volledigheid heb ik de Engelse maat (in inches) hier ook bij gezet.

U kunt deze maten vinden in het maatlabel van het overhemd. Normaliter staan alledrie de maten vermeld.

De overhemdmaten verschillen iets per merk. Als u zeker wilt weten dat het overhemd goed past, kunt u het best naar onze maattabel-pagina gaan. Hier vindt u de precieze maten voor alle verschillende merken.

U vindt de maattabel hier: https://www.hemdvoorhem.nl/maattabel-overhemden

 

Waarom is de Juiste Boordmaat Belangrijk?

Bij de meeste overhemden wordt de maat gekozen op basis van de boordmaat.

Een goede boordmaat zorgt ervoor dat het overhemd goed zit, en dat u er verzorgd uitziet. Bij een te losse boord ziet het overhemd er slordig uit. Een te strakke boord zit oncomfortabel. De meeste overhemdfabrikanten hanteren een standaard boordmaat per maat, maar bij kwaliteitsoverhemden kunt u vaak uit meerdere boordmaten kiezen.

Sommige merken laten u ook kiezen tussen bijvoorbeeld langere en kortere mouwen. Deze modellen heten mouwlengte 5 en mouwlengte 7 (mouwlengte 6 is de standaard verhouding). Soms kunt u een langer rugpand kiezen. Het is de moeite om de merken onderling te vergelijken om te kijken welke het dichtst bij uw wensen komt.

Wanneer u een boordmaat kiest is het belangrijk om rekening te houden met de gelegenheid. Gaat u het overhemd informeel dragen, met een open boord? Dan kunt u een iets wijdere boordmaat hanteren. Of juist een iets strakkere.

Bij casual shirts is de taillemaat het belangrijkst. Gaat u het overhemd zakelijk dragen, met een stropdas? Dan moet de boord goed aansluiten. U moet ongeveer twee vingers tussen de boord kunnen steken.

Andere Belangrijke Maten

De boordmaat is belangrijk voor een goede pasvorm, maar niet altijd leidend. De taillemaat, de borstomtrek en de mouwlengte bepalen allemaal mede de pasvorm. Het is dus aan te raden deze maten apart op te meten. Zo weet u zeker dat het overhemd goed zal zitten.

Met alle maten in de aanslag kunt u het overhemd kiezen dat het dichtst bij al deze maten tegelijk komt. Let daarbij wel op dat de boordmaat meestal het belangrijkst is.

Wilt u precies weten hoe u deze maten correct opneemt? Ik heb eerder een artikel geschreven waarin ik het stap voor stap beschrijf. Lees hier 'Zo Bepaalt u de Perfecte Overhemdmaat'.

Gerelateerde Vragen

Welke overhemdboord past bij welk gezicht? De veiligste keuze is de Kent boord. Deze staat bijna iedere man goed. man De beste vorm boord hangt van de vorm van uw gezicht af. In de regel geldt dat u de vorm van uw gezicht wilt balanceren. Bij een lang gezicht past een wijde boord. Bij een vierkant gezicht past een smallere boord.

Wat is een Button Down boord? Een buttondown boord is aan de punten vastgeknoopt aan het overhemd. Meestal zijn de knopen onopvallend en in dezelfde kleur als het overhemd. Een button down boord geeft een sportieve uitstraling. De letterlijke vertaling van 'button down' is 'vastgeknoopt'.

Wat is een widespread boord? De widespread boord is een zeer wijd uitstaande kraag voor overhemden. Deze boord wordt ook wel 'cut away' of 'Haïfish' genoemd. De punten zijn rond naar achteren weggesneden, vandaar de naam 'cut away'. Deze moderne, zeer wijde kraag draagt u het best met een brede stropdas.