Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Hoe voorkom ik gele oksels in mijn overhemd?

U voorkomt zweetvlekken in uw overhemd door een andere deodorant te gebruiken, minder (of geen) deodorant te gebruiken, of een ondershirt te dragen. Wanneer u overmatig zweet kunt u uw conditie verbeteren en minder koffie en alcohol nuttigen. Bestaande zweetplekken kunt u bestrijden met azijn, biotex of bleek.


Gele oksels voorkomen
 

Waarom krijg ik gele oksels?

Uw zweet kan een kleur hebben door de stoffen in uw bloedbaan. Maar de erg zichtbare gele vlekken ontstaan door de menging van transpiratie met het aluminium in deodorant. Vooral deodoranten die erg sterk zijn gebruiken vaak aluminium, of bijvoorbeeld deo’s met anti-transparantstoffen.

 

Hoe verwijder ik bestaande zweetplekken uit mijn overhemd?

Bestaande zweetvlekken in uw overhemd kunt u bestrijden met behulp van azijn, biotex of bleek. U kunt de overhemden iets warmer wassen dan normaal, maar zorg dat u altijd het wasvoorschrift volgt.

Voorkomen is beter dan genezen: daarom leggen we hieronder eerst uit hoe u transpiratieplekken in uw kleding voorkomt of vermindert. Heeft u al plekken in uw kleding? Geen nood. Uw favoriete overhemd is niet verloren. Onder de manieren om plekken in de toekomst te voorkomen, gaan we in detail in op hoe u bestaande vlekken uit uw kleding krijgt.

 

Hoe voorkom ik gele oksels?

U voorkomt gele oksels het gemakkelijkst door minder gebruik te maken van deodorant. Wanneer u minder deodorant gebruikt zullen de vlekken minder erg worden, maar u zult na een tijdje ook minder hevig zweten. U kunt ook een deodorant gebruiken zonder aluminium, of bijvoorbeeld een roller-deodorant. Gebruik vooral niet teveel.

Kiest u ervoor helemaal geen deodorant te gebruiken? Dan zal u na een tijd veel minder zweten, en uw zweet zal ook minder sterk ruiken. De geur die wij associëren met zweet ontstaat namelijk wanneer uw zweet reageert met de stoffen in de deodorant. Na een tijdje zonder deodorant verdwijnen geurtjes onder uw oksels vanzelf. U heeft na een aantal weken helemaal geen deodorant meer nodig om fris te ruiken. (Natuurlijk moet u zich dan wel dagelijks blijven wassen.) Wanneer u besluit minder of geen deodorant meer te gebruiken, zullen de transpiratievlekken direct zichtbaar minder worden. Na een tijdje zult u helemaal geen last meer hebben van gele plekken.

Ik wil deodorant blijven gebruiken; hoe voorkom ik dan gele plekken?

Als u graag deodorant blijft gebruiken kunt u er ook voor kiezen om een ondershirt onder uw overhemd te dragen. Een goed ondershirt neemt vocht op; hierdoor blijft uw overhemd langer fris. U hoeft het overhemd dan minder vaak te wassen, waardoor het langer mooi blijft. Een ondershirt is dus altijd een goede keuze. Wilt u meer weten over het perfecte ondershirt? Lees dan ons kennisartikel ‘Wat draag je onder een overhemd?’.
 

Minder zweten door de juiste stof te kiezen

Het materiaal van uw overhemd is net zo belangrijk wanneer u minder wilt zweten. Een stof die goed ademt zorgt dat u minder zweet. Over het algemeen geldt dat natuurlijke stoffen beter ademen dan synthetische stoffen. Katoen staat bekend als een van de meest ademende stoffen, en heeft ook het grootste vocht-opnamevermogen. Daarmee is een 100% katoenen overhemd de perfecte keus om minder te transpireren.

Een andere stof die erg goed ademt is linnen. Linnen is lichter dan katoen, waardoor het extra geschikt is om te dragen bij hoge temperaturen. Door te experimenteren met verschillende stoffen komt u erachter hoe uw lichaam reageert op verschillende materialen.

 

Zweetplekken verminderen vanuit een heel andere invalshoek

U kunt ook uw conditie verbeteren en minder cafeïne en alcohol nuttigen. Deze middelen verhogen uw hartslag, waardoor u het warmer heeft en sneller gaat zweten. Bij een goede conditie is uw hartslag lager, waardoor uw lichaamstemperatuur lager wordt.

Dit is een heel andere invalshoek, en we geven toe dat we hier te weinig van weten om gedegen advies te geven; we zullen ons verder dus beperken tot overhemden.

 

Manieren om zweetplekken te voorkomen

Om het op te sommen, kunt u zweetplekken voorkomen door:

 • minder sterke deodorant te gebruiken
 • minder of geen deodorant te gebruiken
 • speciale deodorant zonder aluminium te gebruiken
 • overhemden van 100% katoen te dragen, of van een andere ademende stof
 • een ondershirt te dragen
 • minder cafeïne en alcohol te nuttigen
 • uw conditie te verbeteren
 

Hoe verwijder ik zweetplekken uit kleding?

Het kwaad is al geschiedt, en u heeft twee grote, gele plekken onder uw oksels. Gelukkig zijn er heel veel manieren om deze er weer uit te krijgen zonder het overhemd te beschadigen. Hieronder zetten we voor u op een rij met welke middelen u de vlekken er gemakkelijk uit krijgt.

 

Zweetplekken verwijderen met behulp van azijn

Gele oksels in uw overhemd kunt u gemakkelijk verhelpen met behulp van azijn. Meng azijn en water (verhouding: 1/4) en laat het overhemd er een half uur in weken. Was het overhemd daarna volgens de wasvoorschriften.

Bij erg hardnekkige vlekken kunt u de vlekken het best even inwrijven met een doek die u in het mengsel doopt. Laat het overhemd daarna twee uur weken in het mengsel, en was het vervolgens zoals gewoonlijk.

Azijn is werkelijk een wondermiddel. Naast dat u het kunt gebruiken om kleuren te fixeren, het huis schoon te maken, en oude schoenen op te poetsen, is het dus ook een uitstekende vlekkenverwijderaar.

 

Gele oksels verwijderen met behulp van Biotex

U kunt uw overhemd weer stralend wit krijgen door uw overhemd in een mengsel van water en Biotex te weken. Maak een mengsel van Biotex en water en laat het overhemd dertig minuten weken. Was het overhemd daarna op dertig graden. Bij hardnekkige vlekken laat u het overhemd twee uur weken.

U kunt ook Biotex-spray gebruiken om de vlekken te behandelen. U sprayt de vlek dan in met Biotex voordat u het in de wasmachine doet.

 

Gebruik baking soda om vlekken te verwijderen

Naast azijn is er een ander wondermiddel om vlekken te verwijderen: baking soda. Wanneer u baking soda met water mengt (verhouding: 3/1) ontstaat een pasta, waar u de vlek vervolgens mee inwrijft. Tip: gebruik een tandenborstel. Heeft u te maken met zeer lastige vlekken? Voeg dan een dopje azijn toe aan het mengsel. Schrik niet: er treedt een chemische reactie op, en de mix zal behoorlijk gaan bruisen.

Tip: dit mengsel werkt goed voor allerlei vlekken; ook in uw keuken, in vloerbedekking, of de badkamer is dit een wondermiddel.

 

Bleek gebruiken om gele plekken uit kleding te verwijderen

Heeft u azijn of Biotex zonder succes geprobeerd? Dan is bleek het laatste redmiddel. Gebruik bleek uitsluitend op echt witte overhemden. Wanneer u het gebruikt op een gekleurd overhemd zal het wit worden. Bleek is een grove vlekverwijderaar die de stof aantast. Het is dus niet aan te raden om bleek vaak te gebruiken. Gebruik ook niet teveel. Week het overhemd in een mengsel van bleek en water (1/20) gedurende een half uur. Was het overhemd daarna zo heet mogelijk, maar houd u aan de wasvoorschriften. U kunt ook een dopje bleek toevoegen in de wasmachine. Let op: spoel na het bleken altijd uw wasmachine na met een heet wasprogramma. Zo voorkomt u dat uw bonte was per ongeluk gebleekt wordt.

 

Bijzonder middel tegen gele vlekken

Er zijn verschillende huishoudmiddeltjes die kunnen dienen als vlekverwijderaar. De meest gangbare noemden we hierboven. Oma’s geheime middel is wodka. Heeft u dus geen azijn, biotex of bleek in huis? Geen nood, gebruik uw drankvoorraad!

 

Middelen om vlekken te verwijderen

 • azijn
 • biotex
 • baking soda (eventueel met azijn)
 • bleek
 • wodka
 • speciale vlekkenverwijderaars
 • ossengalzeep