Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Tips bij het combineren van kleuren bij herenkleding

Smaken verschillen. Zeker. Maar er zijn toch een aantal universele kledingwetten aan te wijzen waar de meeste mensen zich in kunnen vinden. Hoe neutraal of opvallend je het ook wil hebben, kijk goed naar de kleuren en prints die je combineert. In dit artikel vind je een aantal nuttige tips.


Kleurcombinaties v.l.n.r: Denim-camel, lichtgrijs-zalmroze, legergroen-bordeaux rood en blauw-matoranje


De basiskleuren

Met de neutrale kleuren zwart, wit en grijs kun je het bijna niet fout doen. Ze combineren goed met elkaar en met andere kleuren. Als je zorgt dat je hiervan een aantal goede basics in je kast hebt liggen, dan wordt het makkelijker om te combineren. Om je op weg te helpen, zet ik hier een aantal goed werkende kleurcombinaties op een rij:

 

Voor een neutrale of zakelijke basislook

 • Zwart met wit
 • (Licht)grijs met zwart
 • Blauw met beigetinten
 • Wit of grijs met (donker)blauw, (bordeaux)rood of grijs
 

Voor een stijlvolle, maar toch zakelijke look

 • Grijs met oranje, geel of zalmroze
 • Grijs of wit met een pastelkleur
 • Legergroen of navyblauw met bordeauxrood
 • Navyblauw met bruin 
 • Zwart met camel of beige
 

Voor een trendy of creatieve look

 • Blauw met matoranje of lichtgroen
 • Rood met matgroen of matoranje
 • Matgroen met geel
 • Denim met camel
 • Groen met oranje, blauw, paars of roze
 


Ton-sur-ton

Bij kleurcombinaties kun je kiezen voor ton-sur-ton, dat betekent letterlijk ‘toon op toon’. Je combineert dan twee of meer verschillende tinten van dezelfde kleur. Dit geeft een smaakvol resultaat. Denk aan lichtblauw met donkerblauw of lichtgroen met donkergroen. Interessant is hierbij om mooie nuances op te zoeken zoals appelgroen, mintgroen of ijsblauw. Daarnaast is het mooi om verschillende stoffen te kiezen voor de items, zoals het combineren van denim met een gebreid item.
 

Contrasterend

De keuze voor een kleurcontrast is iets gewaagder. Vermijd wel complementaire kleurcombinaties zoals rood of roze en groen, geel en paars en blauw en oranje. Ook de primaire kleuren geel, blauw en rood combineren niet lekker. Kies voor tinten die iets dichter bij elkaar liggen zoals groen met oranje of blauw met paars of roze. Beperkt je in je outfit tot maximaal drie kleuren. Laat één kleur de boventoon voeren. Zo voorkom je een te drukke outfit. Vermijd wel een te neutrale kleurcombinatie, zoals zwart met donkerblauw of bruin en bruin en grijs. Je outfit valt daarmee helemaal weg.
 

Hoe begin je met combineren?

Zorg dat je een aantal neutrale kleuren in je kast hebt - wit, grijs en zwart - die goed combineren met opvallendere tinten. Je kunt zo vele kanten op. Op een vrolijke dag trek je een pasteltrui of een leuke print uit je kast en op dagen waarop je wat minder wilt opvallen trek je een mooie grijze pullover met een wit overhemd aan. Als je de smaak van het combineren eenmaal te pakken hebt, wordt het steeds leuker om nieuwe kleuren uit te proberen.
 

Hoe combineer je gekleurde kledingstukkken?

Je accentueert een opvallende kleur of print juist door de andere kledingstukken monotoon te houden. De meest gangbare combinatie is een gekleurd bovenstuk, zoals een overhemd, T-shirt of trui, met een neutrale broek. Het meest stijlvol is om een print tussen andere laagjes in te dragen. Dus draag over je trui of overhemd met print weer een neutraal jasje. Een broek met een kleur of een print is zeker ook een optie. Ook hier geldt, houdt de rest van de kledingstukken rustig. Qua prints zit je met streep, ruit of blok altijd goed. Het beste is om onder je outfit zwarte, bruine of witte schoenen te dragen. Als je voor een opvallende kleur schoen gaat, houdt de rest van je outfit dan rustig. Combineer de kleur van je sokken met je broek. Tenzij je bewust kiest voor een opvallende sok. Laat die sok dan ook goed contrasteren.
 

Out of the box

Het is fijn om een aantal standaard outfits in je kast te hebben liggen. Maar denk ook eens out of the box. Kleren maken de man tenslotte. Ga eens voor een wollen coltrui met een mooie blazer. Of een zwarte outfit met een camelkleurige jas. Een denim overhemd onder een grofgehaakte camel trui. Een overhemd met een brede verticale streep. Of een colbert met een lichte ruit. De combinaties de je kan maken zijn eindeloos.