Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
3 REDMOND OVERHEMDEN VOOR 99 < Bekijk actie >

Vlekken verwijderen uit kleding?

Iedereen maakt het wel eens mee: een vlek in je kleding. Heel vervelend natuurlijk, zeker als het net een nieuw item uit je kledingkast is. Gelukkig is er voor bijna iedere vlek wel een manier om hem te verwijderen. Houd bij het wassen wel rekening met het materiaal van je kleren, je wilt natuurlijk niet dat je mooie rode jurk ineens roze is!

Vlekken verwijderen uit kleding?  
 


Verschillende soort vlekken:

Rode wijn
Wat rode wijn gemorst op uw kleding? Absorbeer dan eerst de wijn (vlek) met keukenpapier of een droge doek. Niet vergeten: deppen en niet wrijven. Vervolgens zout eroverheen strooien en wachten tot de wijn in het zout getrokken is.
  • Is die witte broek van een stevige stof, bijvoorbeeld een spijkerbroek, dan kan je daarna erg heet water door de vlek laten stromen. Daarna kan het met wasmiddel de wasmachine in.
  • Is de stof nou niet zo stevig, zoals linnen, dan zijn de stappen anders. Spoel eerst de vlek uit met witte wijnazijn en strooi daarna pas het zout erop. Als je het zout eraf hebt geklopt dan kan je de vlek insmeren met vlekverwijderaar en de broek in de wasmachine gooien.
Melk
Witte melk over een witte broek, heeft vast geen vlek is wat veel mensen denken. Wacht maar tot de melk is opgedroogd. Een verse vlek van melk spoel je makkelijk uit je broek met lauwwarm water. Als de vlek opdroogt, moet je iets meer doen. Als je de vlek hebt uitgespoeld doe er dan wat baking soda op. Zodra de vlek weer zacht is, kan je je broek uitspoelen en in de wasmachine doen.

Koffie en thee
Koffie of thee gemorst op uw witte broek of t-shirt? Met beide warme dranken is het slim om zo snel mogelijk te handelen. Je kunt ze namelijk allebei makkelijk uit je broek spoelen met lauwwarm water. Gebruik vooral bij thee geen koud water, dit zorgt er juist voor dat de vlek intrekt. Heb je een oude theevlek, gebruik dan citroensap, blanke azijn of Marseille zeep. Bij koffie die al een tijdje is ingetrokken, heb je glycerine nodig om de vlek los te weken. Daarna je broek nog even in de wasmachine zodat hij weer lekker ruikt. Sowieso is citroensap een geweldige vlekkenverwijderaar, zelfs op delicate stoffen.

Cola
Cola vlek in uw kleding? Net als bij thee en koffie is cola makkelijk snel uit te spoelen met lauw water. Niet snel genoeg geweest? Dan even wasmiddel in laten trekken in de vlek en daarna je broek in de wasmachine doen.
 


Voeding soorten

Tomaat
Valt er tijdens het koken tomatensaus op je kleding en is het zomer? Dan heb je geluk! Hang je shirt buiten en na wat uren zonneschijn is de vlek verdwenen. Is het niet zonnig? Gebruik dan wat citroensap en poets de vlek eruit.

Kauwgom
Kauwgom plakt zo snel vast dat het meestal al goed vastzit voor je het ontdekt. Smeer er pindakaas op en gooi je shirt in de wasmachine. De pindakaas weekt de kauwgomvlek los en laat geen vetvlekken achter. Pindakaas werkt ook als je kauwgom in je haar hebt!

Tandpasta
Tandpasta wil nog weleens spetteren en die spetters belanden dan vaak op de spiegel in de badkamer, maar soms ook op je shirt. Laat je shirt dan weken in warm water om de vlek eruit te krijgen. Werkt het niet? Dan is vloeibare groene zeep de redder in nood. Smeer de vlek ermee in en gooi je shirt in de wasmachine.


Bloed en zweet, maar ook tranen?
Heeft je kind een wondje en loopt het bloed op zijn shirt? Gebruik dan nooit warm water op een bloedvlek, dit zorgt ervoor dat het bloed stolt. Gebruik dus altijd koud water, daarmee kan je de vlek uit het shirt halen. Eventueel kan je het een paar uur laten weken. Werkt het niet goed genoeg? Strooi dan nog zout over de vlek om het bloed uit de stof te trekken of voeg soda toe in het water waarin het shirt weekt. Ben je gaan zweten van al dat schoonmaken en heb je daarvan zweetvlekken in je shirt? Leg dat shirt dan in een andere emmer en doe daar water en azijn in. Na een nachtje weken en een rondje door de wasmachine zijn je zweetvlekken en de geur verdwenen!

 
 
Olie en smeer
Krijg je smeer of olie op een witte stof? Strooi er maizena op en wrijf het in met water, na het wassen en drogen is de vlek weg. Doe dit alleen niet op een donkere stof, want dan houd je een witte vlek over. Op donkere stof werkt ossengalzeep een stuk beter. Voor deze behandelingen uit voor je water over de vlek giet, olie stoot water namelijk af en kan daardoor sneller in de stof trekken.

 
Modder en gras
Opgedroogde modder redelijk simpel uit je sportbroek wanneer je de vlek insmeert met groene zeep de broek vervolgens in de wasmachine. Handig is dat grasvlekken er op die manier ook uit gaan. Gelukkig kan je grasvlekken ook uit je broek krijgen door ze in te smeren met: citroensap, sterilon og afwasmiddel. Opties genoeg!
 


Verschillende stoffen

Hierboven staan tips over verschillende soorten vlekken verwijderen. Nog wat extra informatie over stoffen wassen in het algemeen is misschien wel fijn:
 
  • Zijde is een gevoelige stof dus kijk bij zijde altijd goed of het op de hand gewassen moet worden of alleen gestoomd mag worden.
  • Wol is gevoelig voor warmte en krimpt snel, nooit heet water gebruiken dus en leg een wollen kledingstuk plat neer om te drogen. Gebruik ook geen bleekmiddelen op wollen items.
  • Katoen is een stevige stof die tegen warmte kan. Ook kan het er tegen om een tijd te weken. Gebruik gerust citroensap of azijn om katoen schoon te krijgen.
  • Polyester is een stof die door zijn synthetische aard makkelijk vuil afstoot en daardoor is wasmiddel vaak al genoeg om een vlek te verwijderen als de stof op hoge temperatuur gewassen wordt. Gebruik er geen bleekmiddelen op, want die beschadigen de stof.
  • Spijkerstof kan veel hebben dus een beetje schrobben kan geen kwaad (afhankelijk van het soort van vlek). Ook zout en citroensap zullen de stof niet snel beschadigen.
  • Linnen is een natuurlijke stof die de neiging tot verkleuren heeft, houd er na het wassen rekening mee dat je het in de schaduw droogt.
  • Als je een vlek in leer hebt dan is groene zeep bijna altijd de oplossing. Makkelijker is een vlek voorkomen: ledervet is daar handig voor!