Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Waarvan wordt een trui gemaakt?

Allerlei verschillende materialen worden gebruikt bij het maken van een herentrui. Hierbij nemen katoen, kasjmier, zijde of wol toch wel een voorname plek in. Een goede herentrui herkent u aan de fijne en soepele stof. Ook aan de pasvorm die niet te ruim en ook niet te nauw is. Bovendien wordt u warm gehouden in een goede trui. Belangrijk om te weten is dat de term trui de algehele categorie aangeeft van dit kledingstuk.

Hoodies, sweaters en pullovers zijn namelijk verschillende soorten truien. Verder zorgt een leuke trui voor een traditionele en tegelijkertijd modieuze uitstraling. De herentrui is een veelzijdig kledingstuk waarbij u een casual accent kunt toevoegen aan een zakelijke outfit. Hiertegenover staat dat u met een trui een stukje stijl kunt toevoegen aan een casual look.

Waarvan wordt een trui gemaakt?


Stoffen maken

Wol wordt meestal gebruikt voor het maken van de traditionele trui. Echter, katoen of een synthetische vezel worden ook wel vaak toegepast. Een echt mooie uitstraling heeft u als u gaat voor een trui van merinowol. Het nadeel van wollen truien is dat ze iets lastiger te onderhouden zijn. U kunt wollen truien namelijk niet te heet wassen en soms zelfs niet in de machine doen. Komt nog bij kijken dat truien kunnen krimpen. Daarom wordt acryl in veel truien verwerkt, een synthetische vezel die veel weg heeft van wol.
 
Het voordeel van de wol en acryl blend is dat u zo een trui wel heter kunt wassen. De trui krimpt niet en is ook nog goedkoper. De blend komt vaak voor terwijl de stoffen met de breitechnieken piqué en jersey of tricot geproduceerd worden.
 


Populaire wol soorten

Wol komt van de vacht van een dier en is dus een natuurlijke vezel. Het wordt het meest gewonnen van schapen, maar is ook wel afkomstig van de geit (mohair en kasjmier), het konijn (angora), de kameel, alpaca en de jak. Een trui van goede wol houdt u warm en is ook ademend. Wol van het merinoschaap is een voorbeeld van een wol van hoge kwaliteit. De stof absorbeert vocht, is fijn en zacht.
 
Bovendien kriebelt de stof niet, wat wel het geval is bij andere soorten wol, vanwege de hogere dichtheid. Merinowol isoleert en is tegelijkertijd ademend waardoor het lichaam niet te warm wordt. Het houdt je warm in de kou en het ademt bij warmte.
 
Een andere populaire wol is alpacawol die heel zacht en licht is. Het heeft nog een groot voordeel dat het hypoallergeen is. De meeste mensen met een wol allergie kunnen wel alpacawol verdragen.
 


Truien van topkwaliteit

Zoals eerder aangegeven, heeft u keuze uit verschillende typen truien. Een klassieke trui van goede kwaliteit is meestal van wol gemaakt. Katoen of een synthetische vezel worden ook vaak gebruikt. Merinowol truien zorgen voor een mooie uitstraling. Een synthetische vezel die op wol lijkt, namelijk acryl, komt ook vaak voor in de stof van herentruien. Wat zijn goede sweaters en pullovers?
 


Goede kwaliteit sweaters

Vaak zijn sweaters van 100% katoen gemaakt terwijl molton toegepast wordt om een zachte binnenkant te verkrijgen. Molton is een unieke weeftechniek met als doel de katoen te ruwen. Het eindresultaat hiervan is een heerlijke zachte stof. Het voordeel van molton is dat het veel vocht opneemt en te wassen is op hoge temperaturen.
 


Pullovers van goede kwaliteit

Meestal worden lichte stoffen, zoals merinowol, zacht katoen, kasjmier of een synthetische vervanger of een blend gebruikt voor het maken van pullovers.
 


Waarvan is mijn trui gemaakt?

Moeilijk is het niet na te gaan van welke stof(fen) gebruikt is(zijn) voor het maken van uw trui. Dit kunt u allereerst nagaan op de label van de trui. De bestanddelen waaruit de stof is opgebouwd, wordt vaak hierin aangegeven. Ontbreekt er een was etiket aan uw trui? Doet er niet toe want er zijn namelijk handige weetjes waarmee u simpelweg kunt achterhalen welk het materiaal gebruikt is voor uw trui.
 
Een van de weetjes is, de textuur van uw trui op de proef stellen (dit doet u door de stof tussen uw vingers te wrijven). Ook het gewicht en de elasticiteit ervan kunt u controleren (de stof trekt u namelijk uit elkaar). Tenslotte kunt u nagaan of de stof pilt of niet.
 
U herkent met deze tips de stof gemakkelijk:
 
Katoen:
 • Voelt licht ruw, heeft een normale dikte;
 •  Is wat zwaarder;
 •  Is licht elastisch;
 •  Katoen pilt.
 
Stretch katoen:
 • Voelt licht glad, en heeft een normale dikte;
 •  Is wat lichter;
 •  Is nogal elastisch;
 •  Stretch katoen pilt minder vergeleken met gewoon katoen.
 
Wol:
 • Voelt ruw en toch ook zacht en dik;
 •  Is zwaar;
 •  Is elastisch;
 •  Wol pilt.
 
Kasjmier:
 • Herkent u aan de fijne, volle textuur, is verder zacht en iets dikker;
 • Is licht;
 • Is niet elastisch;
 • Kasjmier pilt.
 
Synthetische stoffen (polyester, nylon, acryl, elastaan)
 • Voelen zeer glad en soepel;
 • Zijn licht van gewicht;
 • Zijn zeer elastisch;
 • Pillen niet.
 
HemdVoorHem.nl heeft topkwaliteit herentruien voor u in verschillende maten, bij sommige modellen van maat S tot en met 6XL. Verder heeft u een uitgebreide keuze aan truien online in veel verschillende kleuren en pasvormen.