Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Wanneer Draag je een Overhemd?

Overhemden zijn multifunctionele kledingstukken in de zin dat u er eigenlijk altijd een aan kunt trekken, mocht dat uw wens zijn. Toch kan het precieze hoe en wanneer soms nog wat lastig zijn. Daarom beantwoord ik in dit artikel de vraag: Wanneer draag je een overhemd?


Bij welke gelegenheden draag je een overhemd?
 

Je draagt een overhemd op verschillende gelegenheden. Zoals ik al aanhaalde is een overhemd een kledingstuk dat u eigenlijk altijd kunt dragen. Een overhemd is geschikt voor meerdere gelegenheden.

 

Hier zit wel een addertje onder het gras: een overhemd kan gedragen worden bij elk soort gelegenheid, mits deze goed gecombineerd wordt. Daarom zal ik eerst een aantal basisprincipes voor het dragen van een overhemd op een rij zetten.

 

Vervolgens zal ik bij verschillende gelegenheden een beeld schetsen hoe u een overhemd het best kunt combineren.

 

Wanneer draag je een overhemd?

Een overhemd kan met elke gelegenheid gedragen worden, mits deze 1) goed gecombineerd is en 2) mooi zit. Hier kunt u rekening mee houden als u de volgende regels in acht neemt per soort gelegenheid.

 

Kleur

Welke kleur overhemd u draagt, is natuurlijk afhankelijk van welke kleur u staat. Mocht u hier achter willen komen, dan kan ik aanraden eens een kleuranalyse te laten doen. Niet nodig? U kunt het altijd op safe spelen door een overhemd in een basiskleur te dragen. Denk hierbij aan de kleuren zwart, licht- of donkerblauw, wit of grijs. Hierbij geldt wel een regel die u goed in het hoofd moet stampen: donkerblauw wordt niet met zwart gecombineerd.

 

In of uit de broek

Bij een nette gelegenheid, zoals op kantoor of bij een diner, draagt u een overhemd in uw broek. Let hierbij op dat er niet te veel stof over de broek hangt. In uw vrije tijd of op vakantie is het absoluut geoorloofd om uw overhemd over uw broek heen te dragen.

 

Stof

Stof doet veel met een kledingstuk: het bepaalt hoe lekker het zit, hoe luxe het oogt en of u er veel in zweet. Een stof die u beter kunt vermijden is polyster. Katoen is daarentegen een stof die altijd goed gedragen kan worden en er daarnaast mooi uitziet. Linnen is ook een prachtige stof, maar ik wil aanraden om linnen alleen thuis, op vakantie óf bij uitzondering bij hoogzomer te dragen met een nette broek (in de broek, uiteraard).

 

Zorg ook dat de stof van het overhemd niet te dun is. Het hemd of t-shirt dat u onder uw overhemd draagt mag niet te veel doorschijnen. Daarnaast is de kwaliteit van een overhemd hoger als deze two foldis. Dit houdt in dat de draden van de garen twee keer samengedraaid zijn, wat voor een hogere kwaliteit zorgt en het overhemd duurzamer maakt.

 

Aantal knoopjes open

Hoeveel knoopjes dient u open te dragen? U kunt op kantoor nog zo'n prachtige kledingcombinatie dragen, als er te veel knoopjes open zijn haalt dit alles naar beneden. Voor zakelijk gebruik raad ik aan uw overhemd helemaal dicht te knopen en een stropdas te dragen en anders een, maximaal twee knoopjes open te dragen.

 

Bij vrijetijdsgebruik mag u de regels iets minder serieus nemen. In dat geval is het best geoorloofd om twee tot drie knoopjes open te dragen. De onderste knoop van uw overhemd draagt u ten alle tijden dicht.

 

Boord

Overhemden hebben een zachte of stijve boord. Een zachte boord kunt u bij casual gebruik dragen. Een stijve boord is meer geschikt voor zakelijke gelegenheden. Deze staat goed onder een pak of mooi colbert.

 

Lengte mouwen

Is het geoorloofd om een overhemd met korte mouwen te dragen? Dit hangt af van de situatie. Bij zakelijk gebruik raad ik u aan om het bij een overhemd met lange mouwen te houden. Ik raad aan om korte mouwen alleen in uw vrije tijd te dragen of in het uiterste geval als er een hittegolf heerst.

 

Combineren van een overhemd per gelegenheid

Kleren maken de man en daarom is het niet alleen hoe en wanneer u een overhemd belangrijk, maar ook is het van belang met welke kleding u uw overhemd combineert. Daarom heb ik voor u per gelegenheid opties voor het combineren van uw overhemd.

 

Zakelijk

Zakelijk gezien is een overhemd een veilig kledingstuk om te dragen. Draag op kantoor het liefst een two fold katoenen overhemd en draag deze in uw broek. Verder zijn er tegenwoordig legio mogelijkheden om een overhemd naar kantoor te dragen, afhankelijk van hoe formeel de dresscode op uw werk is.

 

De meest klassieke, formele manier om een overhemd nar kantoor te dragen is met het volledige pak: broek, colbert, riem, overhemd en stropdas. Het pak kan ook casual gedragen worden, zo kunt u ervoor kiezen om de stropdas weg te laten voor een iets informelere uitstraling.

 

Daarnaast kunt u er ook voor kiezen geen colbert te dragen. Kies voor de combinatie broek, overhemd, riem, stropdas, of laat de stropdas weg.

 

Let er wel altijd op dat bij het dragen van een overhemd op kantoor het overhemd 1) altijd in de broek gedragen wordt, 2) er zakelijke schoenen gedragen dienen te worden en 3) deze qua kleur afgestemd moeten zijn op de riem die u draagt.

 

Vrije tijd

Draag uw overhemd in uw vrije tijd over uw broek heen, met een wat grovere riem, een spijkerbroek of een chino. Ook sneakers mogen nu. Er mag een extra knoopje open, maar waak ervoor dat u niet uw halve overhemd open heeft staan. Is het wat kouder? Draag dan een mooie trui met een V-hals over uw overhemd heen.

 

Vakantie

Een vakantie is de perfecte gelegenheid om uw prachtige linnen overhemd uit de kast te halen! Linnen zit heerlijk, is luchtig en staat mooi. Kies voor een wit of lichtblauw linnen overhemd, een lichte chino of zelfs een korte broek. Combineer deze vervolgens met een mooi paar loafers en geloof mij, u draagt niet meer anders op vakantie.

 

Avondkleding

Heeft u een black tie event? Dan zijn de regels voor het dragen van een overhemd natuurlijk heel strikt. U draagt uw overhemd dan met een smoking. Voor een etentje raad ik aan uw overhemd te combineren met een mooie broek, bijvoorbeeld een chino. Draag uw overhemd wel in uw broek.

 

Zoals u leest heeft u genoeg mogelijkheden om een overhemd te dragen. Een overhemd is altijd goed en daarom is het aan te raden om altijd een paar goed zittende, mooie overhemden in de kast te hebben hangen. Zo heeft u nooit een kledingcrisis: u kunt altijd en overal een overhemd dragen.

 

Gerelateerde vragen

Wanneer is een overhemd te klein? Een overhemd is te klein als het op een bepaalde plek begint te trekken. U weet dat uw overhemd te klein is als de boord te strak zit, uw overhemd niet in uw broek blijft zitten of als de knoopjes (bijna) losspringen. Tijd voor een nieuw overhemd in een grotere maat of een andere pasvorm.

 

Wanneer is een overhemd te groot? Een overhemd zit te groot als deze ergens te wijd zit. Indicaties hiervan zijn mouwen die over uw handen vallen, een teveel aan stof dat over uw broek hangt, of schoudernaden die niet op de schouders maar op uw bovenarmen vallen. Kies voor een overhemd die goed op uw lichaam aansluit. Dit staat ook het mooist onder een colbert.

 

Kan ik de mouwen van mijn overhemd oprollen? Of u de mouwen van uw overhemd kunt oprollen hangt af van de gelegenheid waarbij u uw overhemd draagt. Voor zakelijk gebruik zou ik dit niet snel aanraden, voor vrijetijdsgebruik kan het prima.