Wanneer draag je een overhemd?

Wanneer draag je een overhemd?

Je draagt een overhemd op verschillende gelegenheden

Een overhemd is een kledingstuk dat je eigenlijk altijd kan dragen. Een overhemd is geschikt voor meerdere gelegenheden.

Hier zit wel een addertje onder het gras: een overhemd kan gedragen worden bij elk soort gelegenheid, mits deze goed gecombineerd wordt. Daarom eerst een aantal basisprincipes voor het dragen van een overhemd. Vervolgens schetsen we bij verschillende gelegenheden een beeld hoe je een overhemd het best kan combineren.

Wanneer draag je een overhemd?

Een overhemd kan met elke gelegenheid gedragen worden, mits deze goed gecombineerd is en mooi zit. Hier kan je rekening mee houden als je de volgende regels in acht neemt per soort gelegenheid.

Kleur

Welke kleur overhemd je draagt, is natuurlijk afhankelijk van welke kleur je staat. Mocht je hier achter willen komen, dan kan je eens een kleuranalyse laten doen. Niet nodig? Je kunt het altijd op safe spelen door een overhemd in een basiskleur te dragen. Denk hierbij aan de kleuren zwart, licht- of donkerblauw, wit of grijs. Hierbij geldt wel een regel die je goed in het hoofd moet stampen: donkerblauw wordt niet met zwart gecombineerd.

In of uit de broek

Bij een nette gelegenheid, zoals op kantoor of bij een diner, draag je een overhemd in je broek. Let hierbij op dat er niet te veel stof over de broek hangt. In je vrije tijd of op vakantie is het absoluut geoorloofd om je overhemd over je broek heen te dragen.

Stof

Stof doet veel met een kledingstuk: het bepaalt hoe lekker het zit, hoe luxe het oogt en of je er veel in zweet. Een stof die je beter kunt vermijden is polyester. Katoen is daarentegen een stof die altijd goed gedragen kan worden en er daarnaast mooi uitziet. Linnen is ook een prachtige stof, maar ik wil aanraden om linnen alleen thuis, op vakantie óf bij uitzondering bij hoogzomer te dragen met een nette broek (in de broek, uiteraard).

Zorg ook dat de stof van het overhemd niet te dun is. Het hemd of T-shirt dat je onder je overhemd draagt mag niet te veel doorschijnen. Daarnaast is de kwaliteit van een overhemd hoger als deze two fold is. Dit houdt in dat de draden van de garen twee keer samengedraaid zijn, wat voor een hogere kwaliteit zorgt en het overhemd duurzamer maakt.

Aantal knoopjes open

Hoeveel knoopjes dien je open te dragen? Je kan op kantoor nog zo'n prachtige kledingcombinatie dragen, als er te veel knoopjes open zijn haalt dit alles naar beneden. Voor zakelijk gebruik raden wij aan je overhemd helemaal dicht te knopen en een stropdas te dragen en anders een, maximaal twee knoopjes open te dragen.

Bij vrijetijdsgebruik mag je de regels iets minder serieus nemen. In dat geval is het best geoorloofd om twee tot drie knoopjes open te dragen. De onderste knoop van je overhemd draag je te allen tijde dicht.

Boord

Overhemden hebben een zachte of stijve boord. Een zachte boord kun je bij casual gebruik dragen. Een stijve boord is meer geschikt voor zakelijke gelegenheden. Deze staat goed onder een pak of mooi colbert.

Lengte mouwen

Is het geoorloofd om een overhemd met korte mouwen te dragen? Dit hangt af van de situatie. Bij zakelijk gebruik raad ik je aan om het bij een overhemd met lange mouwen te houden. Korte mouwen draag je in je vrije tijd te dragen of in het uiterste geval als er een hittegolf heerst of als de bedrijfscultuur het geen probleem vindt.

Combineren van een overhemd per gelegenheid

Kleren maken de man en daarom is het niet alleen hoe en wanneer je een overhemd draagt belangrijk, maar ook is het van belang met welke kleding je je overhemd combineert. Daarom hierbij per gelegenheid opties voor het combineren van je overhemd.

Zakelijk

Zakelijk gezien is een overhemd een veilig kledingstuk om te dragen. Draag op kantoor het liefst een two fold katoenen overhemd en draag deze in je broek. Verder zijn er tegenwoordig legio mogelijkheden om een overhemd naar kantoor te dragen, afhankelijk van hoe formeel de dresscode op je werk is.

De meest klassieke, formele manier om een overhemd naar kantoor te dragen is met het volledige pak: broek, colbert, riem, overhemd en stropdas. Het pak kan ook casual gedragen worden, zo kun je ervoor kiezen om de stropdas weg te laten voor een iets informelere uitstraling.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen geen colbert te dragen. Kies voor de combinatie broek, overhemd, riem, stropdas, of laat de stropdas weg.

Let er wel altijd op dat bij het dragen van een overhemd op kantoor het overhemd:
  •  altijd in de broek gedragen wordt
  • er zakelijke schoenen gedragen dienen te worden
  • deze qua kleur afgestemd moeten zijn op de riem die je draagt

Vrije tijd

Draag je overhemd in je vrije tijd over je broek heen, met een wat grovere riem, een spijkerbroek of een chino. Ook sneakers mogen natuurlijk. Er mag een extra knoopje open, maar waak ervoor dat je niet je halve overhemd open hebt staan. Is het wat kouder? Draag dan een mooie trui met een V-hals over je overhemd heen.

Vakantie

Een vakantie is de perfecte gelegenheid om je prachtige linnen overhemd uit de kast te halen! Linnen zit heerlijk, is luchtig en staat mooi. Kies voor een wit of lichtblauw linnen overhemd, een lichte chino of zelfs een korte broek. Combineer deze vervolgens met een mooi paar loafers en je draagt niet meer anders op vakantie.

Avondkleding

Heb je een black tie event? Dan zijn de regels voor het dragen van een overhemd natuurlijk heel strikt. Je draagt je overhemd dan met een smoking. Voor een etentje raad ik aan je overhemd te combineren met een mooie broek, bijvoorbeeld een chino. Draag je overhemd wel in je broek.

Zoals je leest heb je genoeg mogelijkheden om een overhemd te dragen. Een overhemd is altijd goed en daarom is het aan te raden om altijd een paar goed zittende, mooie overhemden in de kast te hebben hangen. Zo heb je nooit een kledingcrisis: je kan altijd en overal een overhemd dragen.

Gerelateerde vragen

Wanneer is een overhemd te klein? 

Een overhemd is te klein als het op een bepaalde plek begint te trekken. Je weet dat je overhemd te klein is als de boord te strak zit, je overhemd niet in je broek blijft zitten of als de knoopjes (bijna) losspringen. Tijd voor een nieuw overhemd in een grotere maat of een andere pasvorm.

Wanneer is een overhemd te groot?

Een overhemd zit te groot als deze ergens te wijd zit. Indicaties hiervan zijn mouwen die over je handen vallen, een teveel aan stof dat over je broek hangt, of schoudernaden die niet op de schouders maar op je bovenarmen vallen. Kies voor een overhemd dat goed op je lichaam aansluit. Dit staat ook het mooist onder een colbert.

Kan ik de mouwen van mijn overhemd oprollen?

Of je de mouwen van je overhemd kunt oprollen hangt af van de gelegenheid waarbij je je overhemd draagt. Voor zakelijk gebruik is het niet altijd gepast, voor vrijetijdsgebruik kan het prima.
HemdVoorHem kleding voor iedere man