Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is Chambray weving?

Een Chambray stof wordt geweven volgens de platbinding. Dit is dezelfde weeftechniek die wordt gebruikt voor poplin (gewoon) katoen. Voor Chambray wordt echter zwaardere garens gebruikt, waardoor het sterke, informele stof is. Meestal worden er witte draden in de breedterichting geweven, zodat de stof geen egale kleur heeft. Dit draagt bij aan de informele uitstraling.

 

Voorbeeld Chambray weving:

Voorbeeld van Chambray weving
 

Hoe wordt een Chambray geweven?

Chambray wordt geweven door één draad horizontaal, en één draad verticaal, kruiselings over elkaar heen te weven. Dit heet de platbinding. Eén van de twee garens heeft een andere kleur, meestal wit. Hierdoor ontstaat een zeer fijn spikkelpatroon. Meestal is de draad in de breedte wit. Voor de Chambray worden dikke, sterke garens gebruikt. Daardoor is de stof zwaar en sterk.

Wilt u meer weten over wevingen en materialen? Lees dan ons kennisartikel: ‘Waar wordt een overhemd van gemaakt?’.

 

Wat is het verschil tussen Chambray en poplin katoen?

Poplin en Chambray worden volgens dezelfde weeftechniek geproduceerd: er wordt een evenredige hoeveelheid draden kruislings over elkaar geweven. Chambray gebruikt echter veel dikker draad. De stof is daarom zwaarder en veel sterker. Chambray slijt minder snel dan poplin. De uitstraling van Chambray is informeler dan dat van poplin.

 

Wat is het verschil tussen Chambray en Denim katoen?

Chambray lijkt qua uitstraling sterk op Denim; de witte draad in de breedte geeft dezelfde informele uitstraling. Denim is echter een twill stof. De Chambray weeftechniek is minder complex dan Denim, waardoor Chambray fijner geweven kan worden. Dit heeft een dichtere, strakkere stof als resultaat. Daarom is Chambray lichter, zonder in te leveren op sterkte. Chambray is dus erg geschikt als werk- of vrijetijdskleding in de warmere seizoenen. Chambray is als het ware het lichtgewicht broertje van Denim. Het heeft ook een iets verfijndere uitstraling.

Wilt u meer informatie over de denim weeftechniek? Lees dan hier ons kennisartikel: ‘Wat is denim?’.

 

Toepassing van Chambray stoffen

Chambray wordt meestal gemaakt van katoen. Omdat Chambray een vrij zware stof is, is het uitermate geschikt voor vrijetijdskleding. Het is erg slijtvast, en gaat dus lang mee. Chambray wordt niet veel gebruikt voor nette overhemden; meer voor sterke recreatiekleding. Tegenwoordig worden Chambray-overhemden steeds populairder, omdat het een perfecte balans tussen formaliteit en nonchalance geeft. Een Chambray-shirt kan precies de juiste tegenhanger zijn van uw nette colbert, om zo een meer ontspannen look te geven.

 

Oorsprong van Chambray techniek

Sommigen beweren dat de stof werd ontwikkeld door Jean-Baptiste Cambray, maar daar is geen duidelijk historisch bewijs voor. Chambray komt hoogstwaarschijnlijk uit het Franse plaatsje Cambrai, en betekent letterlijk ‘Cambrisch’. Cambrai was een textielgemeenschap, waar een groot deel van de eerste werkkleding stoffen werd gefabriceerd.