Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Wat is een under button down kraag?

Een under button down kraag is een button down kraag waarbij de knopen onder de boord zijn weggewerkt. Hierdoor ziet u de knopen niet. Bij een button down kraag worden de punten van de boord vastgeknoopt aan het overhemd. De letterlijke vertaling van under button down is ‘onder vastgeknoopt’.

Voorbeeld Button Under kraag:Wat is de oorsprong van de (under) button down kraag?

Maar waar komt de button down kraag vandaan? De button down kraag werd van origine ontwikkeld voor en door polospelers. Door de knopen blijft de boord tijdens het spel altijd goed zitten. Deze kraag werd vooral gedragen door Engelse polospelers. Een losse kraag sloeg tijdens het polo in hun gezicht. Om dit ongemak op te lossen naaiden ze thuis zelf knopen aan de boord. Overhemdfabrikant John Brooks zag het nut hier wel van in en besloot productiehemden aan te bieden waar de knopen al aan bevestigd zaten. In 1896 introduceerde hij ‘The Orginal Polo Shirt’.

Waarom werd het button down overhemd populair?

De originele button down kraag raakte in de smaak bij het grote publiek toen de Italianen het shirt in de jaren vijftig gingen dragen. The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald droeg ook button down overhemden.

Het verschil tussen de button down en de under button down kraag

Door de polo-achtergrond wordt een button down kraag met sport geassocieerd. Overhemden met een vastgeknoopte kraag zien er sportiever uit dan een normale kraag, en zijn daarom minder geschikt voor een formele look. De button down boord wordt in Europa oorspronkelijk als casual en informeel gezien. Het is daarom dan ook niet gepast om een button down shirt onder een kostuum te dragen. In Amerika daarentegen mag een button down shirt ook tijdens formele gelegenheden gedragen worden.

Het button down overhemd heeft twee onmiskenbare voordelen: de boord zit altijd goed en de knoop van de stropdas blijft mooi op zijn plek zitten. Bij een under button down kraag zijn de knopen onzichtbaar, omdat ze onder de boord vallen. U houdt daarmee de voordelen van een vastgeknoopte kraag, zonder op formaliteit in te leveren. Omdat gebruikt wordt gemaakt van blinde knopen oogt het overhemd er netjes en klassiek. Daarmee is het een zeer geschikt overhemd voor onder een kostuum.

Hoe draagt u een under button down kraag?

Hoe kunt u een overhemd met under button down kraag het beste dragen? Door de blinde knopen mag het overhemd zowel met als zonder stropdas. U kunt het overhemd formeel of informeel dragen, onder een kostuum of als onderdeel van een smart casual outfit. Één ding is zeker: uw boord zal nooit verkeerd zitten. En deze zekerheid draagt hoe dan ook bij aan hoe u uw kostuum draagt.