Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
3 REDMOND OVERHEMDEN VOOR 99 < Bekijk actie >

Wat is polyamide en welke eigenschappen heeft deze stof?

Polyamide, of nylon, is een synthetische vezel die sterk, licht en kreukvrij is. Polyamide bevat veel kwaliteiten die de stof heel populair maken in de kledingindustrie. Zo behoudt de stof zijn kleur heel  goed. Om die reden wordt de vezel vaak toegevoegd aan andere stoffen. Als afkorting wordt vaak PA gebruikt.


 

Eigenschappen van polyamide

  • Ademend
  • Kreukvrij
  • Vormvast
  • Scheur- en slijtvast
  • Licht
  • Sterk
  • Buigzaam
  • Elastisch
  • Droogt snel
  • Makkelijk schoon te krijgen
 

Wat zijn de voordelen van polyamide?

Polyamide neemt, net als polyester, geen vocht op, maar transporteert het naar buiten. Het vocht verdampt zonder dat het plekken achterlaat op de kleding. Hierdoor krijg je het na het sporten niet koud. De stof is bijna helemaal kreukvrij, ook als de stof opgevouwen is geweest, of als je hem de hele dag hebt gedragen. Strijken hoeft dus niet, zeker als je het overhemd na het wassen direct op een hanger laat drogen. Het materiaal is heel sterk, elastisch en slijtvast.
 

Hoe wordt polyamide gemaakt?

Polyamide wordt gemaakt uit een verwerking van kunststoffen die verkregen worden uit organische grondstoffen zoals olie, aardgas en steenkool. Deze stoffen worden bewerkt met bepaalde chemicaliën waardoor de synthetische vezel polyamide ontstaat.
 

Regenjassen en panty’s

Naast kleding zie je polyamide vaak in visnetten en touwen omdat het zo sterk is. Je komt het ook tegen in autobanden en outdoorkleding omdat het goed bestand is tegen verschillende temperaturen en vocht. Varianten van polyamide zijn onder andere nylon, aramide, capron en perlon. Nylon is zacht, licht en beschermt tegen elementen van buitenaf. Om die reden wordt nylon vaak gebruikt in (regen)jassen, panty’s, touwen, vlaggen en vloerkleden.
 

Verschil polyester en polyamide

Polyamide wordt wel het zusje van polyester genoemd. De stoffen worden vaak met elkaar verward omdat ze beide van aardolie zijn gemaakt en vergelijkbare eigenschappen hebben. Polyester en polyamide zijn in de basis stoffen die geen vocht opnemen, maar juist vocht naar buiten sturen. Beide stoffen zijn duurzaam, sterk, vormvast, kreukvrij en flexibel. Polyamide is echter van andere polymeren gemaakt dan polyester. Dit zorgt voor een aantal verschillen. Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester. Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Je wast het dus op een lagere temperatuur. Stoffen met een toevoeging van polyamide zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan stoffen met polyester. Polyamide is nog iets vormvaster dan polyester en ook in natte toestand heel elastisch.
 

Wat zijn de nadelen van polyamide?

Kleding met een hoog polyamidepercentage is niet erg geschikt voor koud weer. Omdat de stof vocht niet goed opneemt en weinig ademt, is het niet warm. Daarnaast kan de stof statische elektriciteit verzamelen. Je kleding gaat er dus van knetteren.
 

Duurzaam?

Vaak wordt gedacht dat synthetische vezels slechter zijn voor het milieu dan natuurlijk textiel. Dit is niet perse waar. Synthetische vezels zijn niet biologisch afbreekbaar, maar ze zijn wel recyclebaar. Daarnaast gaan synthetische stoffen veel langer mee dan natuurlijke stoffen. Als er goed mee wordt omgegaan, zijn ze dus wel degelijk duurzaam.
 

Wassen en drogen

Polyamide kan in de machine gewassen worden op maximaal 40 graden. Het beste is om het synthetische of fijne wasprogramma te gebruiken. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. Polyamide kan over het algemeen in de droger, maar alleen op een lage temperatuur. De stof kreukt van nature weinig. Mochten er toch kreuken zijn ontstaan, dan strijk je die makkelijk weg met een strijkijzer. Zet het strijkijzer echter niet op een te hoge temperatuur.