Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is Royal Oxford weving?

Royal Oxford weving is een stof die wordt geweven volgens lijkt het minst op Oxford, en wordt als een chique stof beschouwd. De Royal Oxford heeft een duidelijke glans en sterke textuur, maar is minder ruw dan gewone Oxford. Oxford werd in eerste instantie gebruikt voor sportkleding, en oogt dus het minst formeel van de drie. Lees voor meer informatie over de Royal Oxford ons kennisartikel ‘Wat is Royal Oxford?’.

 

Voorbeeld Royal Oxford weving:


Voorbeeld van Royal Oxford weving
 

Soorten Oxford weving

Royal Oxford is één van de drie varianten van de Oxford. Andere varianten zijn Royal Oxford en Pinpoint Oxford. De gewone Oxford wordt echter veel ruwer geweven dan Royal Oxford. Pinpoint Oxford wordt volgens dezelfde weeftechniek geproduceerd als Oxford.

Wilt u meer informatie over de gewone Oxford weving? Lees dan hier ons kennisartikel: ‘Wat is Oxford weving?’.

 

Hoe wordt een Royal Oxford geweven?

De Royal Oxford wordt geweven volgens de platbinding. De platbinding is één van de simpelste wevingen, waarbij garens horizontaal en verticaal kruiselings over elkaar worden gelegd. Gewoon Oxford en poplin katoen worden op dezelfde manier geweven. Royal Oxford onderscheidt zich echter door de de verspringing in de weving, bepaalt door waar een verticaal garen onder of over het horizontale garen gaat. Dit gebeurt volgens een twee-drie-twee patroon. Deze verspringing geeft Royal Oxford zijn karakteristieke textuur.

 

Wat is het verschil tussen Royal Oxford en poplin (gewoon) katoen?

Royal Oxford-katoen is iets dikker dan gewoon katoen, en heeft een duidelijk zichtbare textuur. Hierdoor is de stof een stuk duurzamer dan gewoon katoen. De stof voelt zachter aan dan poplin, en heeft een karakteristieke glans. Hierdoor is Royal Oxford stof erg geschikt voor gelegenheidsoverhemden. Royal Oxford heeft een veel meer uitgesproken uitstraling dan poplin katoen. Oxford stoffen zijn door hun dikte warmer dan gewone katoenen overhemden.

 

Wat is het verschil tussen Oxford en Royal Oxford katoen?

Royal Oxford glanst veel sterker dan de Oxford, en heeft een andere textuur. De binding is strakker en daarom netter, en de stof is aanzienlijk lichter. Royal Oxford stof staat bekend om de zachtheid en soepelheid van de stof.

 

Voor wie is een overhemd van Royal Oxford katoen geschikt?

Royal Oxford-overhemden zijn zeer elegant en kunnen uitstekend worden gedragen bij (zeer) formele gelegenheden. Ze glanzen sterk en hebben daardoor een uitstraling die sterk lijkt op zijde. De stof zelf is echter veel dikker en sterker dan zijde, zonder aan zachtheid te verliezen. Royal Oxford draagt daarom zeer licht en comfortabel, en is uitstekend geschikt voor onder een mooi kostuum.

 

Oorsprong van Oxfordstoffen

De Oxford weeftechniek is ontwikkeld in Schotland door een van de eerste overhemdfabrikanten. Zij experimenteerden in de 19e eeuw met nieuwe weeftechnieken (de Cambridge, Yale, Harvard en Oxford). De Oxfordweving is de enige die werd overgeleverd.

Omdat Oxfordstoffen duurzamer zijn, en op een meer complexe manier dan poplinkatoen worden geweven, werden de Oxford-overhemden als een luxeproduct beschouwd. De Schotse fabrikant besloot de shirts toen met afneembare boord en manchetten te verkopen. Hierdoor werden de shirts betaalbaar onder het brede publiek. Begin 1900 werd de stof populair onder Britse studenten, en begon de Oxford aan zijn wereldwijde opmars.