Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is piqué voor stof?

Piqué is een breitechniek die zorgt voor een stevige, ademende stof met een subtiel reliëf. Het reliëf kan verschillen in vorm, van vierkanten, wafelvorm tot ruiten. Piqué wordt veel voor poloshirts gebruikt.
 

 

Eigenschappen van piqué

  • Stevig
  • Dik
  • Stug
  • Zacht
  • Kreukvrij
  • Ademend
  • Duurzaam
  • Behoudt zijn vorm goed

 
Wat zijn de voordelen van piqué?

De piqué breimethode zorgt voor een wat steviger en dikker materiaal dan normaal geweven katoen, maar blijft toch licht om te dragen. Ondanks dat de stof iets dikker is, ademt het nog steeds goed. Door deze grovere structuur, kreukt de stof niet snel. En door de stevige breitechniek behoudt het zijn vorm goed. De stof absorbeert vocht, wat fijn is tijdens het sporten of op een warme dag. De stof is gemakkelijk te onderhouden en kun je makkelijk wassen en drogen. Ook handig: de grove structuur maskeert zweetplekken.
 

Wat is het verschil tussen piqué en jersey?

Piqué en jersey zijn beide speciale breitechnieken die op stoffen worden toegepast. Beide stoffen worden veel voor polo’s gebruikt. Jersey is een zeer fijne en lichte stof en piqué is iets dikker en grover. Jersey is daarom iets zachter op de huid en is elastisch, wat het een iets informelere uitstraling geeft. Piqué is daarentegen wat steviger, behoudt zijn vorm beter en heeft daardoor een iets nettere look. Lees hier meer over jersey.
 

Uit welke stoffen kan piqué bestaan?

Originele piqué is volledig van katoen gemaakt. Tegenwoordig worden er ook blends en synthetische stoffen voor gebruikt.  Soms wordt er een beetje elastaan aan katoen toegevoegd om de stof rekbaarder te maken of polyester om de stof sterker te maken. 
 

Waar komt het vandaan?

De speciale piqué breitechniek ontstond in de achttiende eeuw in Engeland, tijdens de opbloeiende katoenindustrie in Lancashire. Fabrikanten zochten een manier om de luxe quilts uit Frankrijk te imiteren. Ze kwamen met de piqué breitechniek, toen marcella genoemd, die ze machinaal konden toepassen. In de twintigste eeuw ontwikkelde de stof zich tot een belangrijk materiaal voor herenkleding.
 

Baby piqué

Baby piqué is een variant die een dichtere structuur heeft dan het origineel. Het resultaat is een bijzonder dunne en zachte stof. Het wordt gebruikt voor delicate stoffen zoals fijne slaap- en bedlinnen.
 

Wanneer draag je piqué?

Piqué heeft van oudsher een sportieve, maar toch nette uitstraling. Het wordt voornamelijk in de vrije tijd gedragen of tijdens het sporten. Maar tegenwoordig draagt men deze stof ook in de zakelijke sfeer.  
 

In welke kleding vind je piqué?

Piqué wordt voornamelijk gebruikt voor poloshirts en T-shirts. Je vindt de stof ook terug in overhemden, truien en zomerjasjes. Omdat het vocht absorbeert zie je de stof in handdoeken en badjassen. De stof wordt ook gebruikt voor bedlinnen, dekens en servetten.