Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
Actie: 6 pakjes sokken bestellen naar keuze = 3 betalen (goedkoopste pakjes zijn gratis) < BESTEL snel >

Wat zijn goede mondkapjes?

Goede mondkapjes zijn zo ontworpen dat ze goed aansluiten boven de neus en onder de kin. Ze hebben een flexibel neusstukje zodat je de stof boven de neus kunt aandrukken. Goede mondkapjes zijn gemaakt van een comfortabel en ademend materiaal zodat ze huidirritatie voorkomen en vocht absorberen.Mondkapjes worden ook wel mondmaskers, mondneusmaskers of gezichtmaskers genoemd. Sinds de Coronacrisis hebben we er allemaal mee te maken. Inmiddels is er een varia aan gezichtsmaskers op de markt, in vele kleuren en pasvormen.
 

Wat zijn goede niet-medische mondkapjes?

  • Het mondkapje sluit goed aan boven de neus en onder de kin.
  • Er zitten geen openingen aan de zijkanten.
  • Je kunt nog steeds comfortabel ademen terwijl je het masker op hebt.


Welke soorten mondkapjes zijn er?

Er zijn grofweg twee soorten mondkapjes: Medische en niet-medische mondkapjes. Medische of chirurgische gezichtsmaskers worden gebruikt door medisch personeel in ziekenhuizen of andere medische instellingen. Deze beschermen de drager tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Niet-medische mondkapjes beschermen juist de mensen in de omgeving tegen mogelijke virusdeeltjes vanuit de drager. Wij gaan in dit artikel op de niet-medische variant in.
 

Wat zijn niet-medische mondkapjes?

Niet-medische mondkapjes kun je onderverdelen in herbruikbare stoffen maskers en maskers voor eenmalig gebruik. Qua bescherming maakt het niet uit of je een herbruikbaar of weggooikapje gebruikt. Qua comfort en kosten maakt het wel degelijk uit. Herbruikbare stoffen maskers van een fijn materiaal zijn comfortabeler voor het gezicht. Bovendien kun je ze wassen en vaker gebruiken. Dat scheelt op den duur veel geld.
 

Waarom een mondkapje dragen?

Als je het niet-medische mondkapje op een juiste manier draagt, is het risico kleiner dat je het virus verspreidt naar je omgeving. Je weet namelijk niet altijd of je het virus bij je draagt of niet. Veel besmette mensen vertonen geen symptomen van de ziekte. Dragers van het virus kunnen deeltjes verspreiden via druppels uit de neus en mond. Dit kan door te kuchen, niezen, maar ook door te praten en te lachen. Daarnaast voorkomt een gezichtsmasker dat je met je handen aan je gezicht zit en virusdeeltjes achterlaat op contactoppervlakken zoals deurklinken en trapleuningen.
 

Materiaal

Als je een mondkapje ophebt voor langere tijd is het fijn als het materiaal comfortabel aanvoelt. Dit voorkomt huidirritatie. Ook is de stof van een goed masker absorberend aan de binnenkant zodat het vocht tijdens het ademen goed wordt opgenomen.
 

Richtlijnen voor het dragen van een mondkapje

  • Was het gezichtsmasker elke keer na het dragen op minstens 60 graden Celsius in de wasmachine zonder wasverzachter.
  • Schaf meerdere mondkapjes aan zodat je altijd een schone op kunt zetten.
  • Was je handen 20 seconden met water en zeep voor en na het opzetten van het kapje.
  • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek of touwtje aan.
  • Draag een gezichtsmasker maximaal 3 uur per keer.
  • Bewaar het kapje in een afgesloten bakje of zakje.
  • Houd 1,5 meter afstand, ook als je een gezichtsmasker draagt.
 
Koude doodt het virus niet. Het heeft dus geen zin om je mondkapje in de diepvries te leggen in plaats van het te wassen.
 

Hoe zet je een mondkapje goed op?

Raak bij het opzetten van het mondkapje alleen de touwtjes of elastieken aan. Plaats het kapje voor je gezicht en plaats het eerst bij de neus. Plaats dan de lussen achter de oren. Zorg dat je neus, mond en kin helemaal onder het masker zitten. Er mogen geen openingen meer zijn aan de zijkanten. Bij het afzetten pak je weer alleen de oorlussen vast. Stop het masker na gebruik in een afsluitbaar zakje of bakje voordat je het in de wasmachine stopt.
 

Irritant: beslagen bril

Brildragers weten precies waar dit over gaat. Bij het dragen van een gezichtsmasker is de kans groot dat je bril beslaat. Dit kun je voorkomen. Kies een variant met een neusstukje, zodat die beter aansluit aan de bovenkant. De warme lucht die je richting je brillenglazen uitademt, wordt zo afgesloten. Beslaat je bril nog steeds? Trek het masker dan iets naar boven en plaats je bril erover heen. Nog een oplossing tegen beslaande brillenglazen: was de binnenkant van de glazen met zeep en spoel ze af met water. Of koop anticondensspray bij de opticien.
 
 
Disclaimer: Dit artikel is niet medisch onderbouwd.