Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Welke stoffen krimpen het meest?

Natuurlijke stoffen krimpen vaak iets meer dan synthetische stoffen. Dit is echter geen absolute waarheid! Het varieert per stof hoe je hem het beste behandelt. Krimpt een stof snel? Dan koop je je broek, T-shirt of trui dan het beste in een ruime maat. Ook was je het kledingstuk dan beter niet te heet. Maar welke stoffen krimpen het meest en welke het minst? In dit artikel lees je alles over welke stoffen snel krimpen en hoe heet je een stof kan wassen.


 

Welke stoffen krimpen het meest?

Over het algemeen kun je zeggen dat natuurlijke stoffen gevoeliger zijn voor krimp dan synthetische stoffen. Dat betekent niet dat je natuurlijke stoffen nooit warm kan wassen. Katoen kan je over het algemeen vrij heet wassen. Maar bij te hete temperaturen krimpt katoen wel. Ook linnen kun je prima warm wassen. Natuurlijke stoffen zoals wol en zijde kun je beter niet in de wasmachine of te warm wassen.
 

Welke stoffen krimpen het minst?

Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine. Toch betekent dit niet dat je synthetische stoffen altijd automatisch heet kan wassen. Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
 

Welk of niet in de wasmachine?

Om te voorkomen dat je kleding krimpt, moet je dus goed weten welke stoffen je in de wasmachine kan wassen en op welke temperatuur. We zetten het hieronder op een rijtje.
 

Welke stoffen was je niet in de wasmachine?

 • Wol
 • Zijde
 

Welke stoffen was je tot maximaal 30 graden?

 • Viscose
 • Polyamide
 • Acryl
 • Elastaan
 

Welke stoffen was je tot maximaal 40 graden?

 • Linnen
 • Modal
 • Lyocell
 • Polyester
 

Welke stoffen was je tot maximaal 60 graden?

 • Katoen
 

Kijk eerst op het label voor de wasvoorschriften

Dit zijn echter richtlijnen. Kijk altijd eerst op het label van het kledingstuk wat de fabrikant aanraadt qua wasprogramma. Je weet nooit hoe ze de stof hebben bewerkt en wat de blend van stoffen precies is. De fabrikant vermeldt altijd of je een kledingstuk kan wassen, drogen of strijken en wat de maximale temperatuur en het type wasprogramma is. Houd je in de eerste plaats dus altijd aan het wasadvies van de fabrikant. Heb je het label uit je kledingstuk geknipt of is het te verwassen om te lezen? Lees dan hier hoe je stoffen het beste kunt wassen.