Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

De ultieme wasgids: Hoe heet kun je je kleding wassen?

Niks vervelender dan een gekrompen of verwassen kledingstuk. Per stof bestaan er richtlijnen hoe warm je ze kunt wassen. Elke kledingstuk heeft weer een andere optimale wastemperatuur. In dit artikel zetten we per stof op een rijtje hoe je ze het beste kunt wassen. Zo kun je optimaal van je mooie kleding genieten.
 


Het label is de baas

Kijk altijd eerst op het label van het kledingstuk wat de fabrikant aanraadt qua wasprogramma. Je weet nooit hoe ze de stof hebben bewerkt en wat de blend van stoffen precies is. De fabrikant vermeldt altijd of je een kledingstuk kan wassen, drogen of strijken en wat de maximale temperatuur en het type wasprogramma is. Houd je in de eerste plaats dus altijd aan het wasadvies van de fabrikant.
 

Label kwijt?

Ben je echter het label kwijt omdat je die eruit hebt geknipt. Of heb je het kledingstuk zo vaak gewassen hebt dat die vervaagd is? Dan hebben we hieronder op een rijtje gezet welke stoffen je in de wasmachine en de droger kan doen en wat de maximale temperatuur is. 
 

Hoe was je katoen?

Katoen is een van de makkelijkste stoffen om te wassen. Het kan goed tegen hoge temperaturen. Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
 

Hoe heet was je linnen?

De natuurlijke stof linnen kun je goed wassen in de wasmachine. Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen. Linnen is een sterke stof, nog sterker dan katoen, maar het kreukt wel sneller. Het beste is daarom om een fijnwasprogramma te gebruiken en niet te veel kleding in de machine tegelijk te doen. Haal het kledingstuk na het wassen direct uit de wasmachine om kreukels zo veel mogelijk te voorkomen. Linnen kan meestal niet in de droger. 
 

Kan wol in de wasmachine?

Wol kan flink krimpen als je het te heet wast. Zonde van je mooie trui. Het beste is om wollen kledingstukken op de hand te wassen met lauwwarm of koud water. Sommige wolsoorten kunnen ook op de ‘wolwas’ stand van je wasmachine gewassen worden. Wol heeft een zelfreinigende eigenschap waardoor je het niet vaak hoeft te wassen. Uithangen is vaak voldoende. Doe wol nooit in de droger.
 

Zijde

Zijde kan niet in de wasmachine. Was een zijden kledingstuk altijd op de hand met koud of lauw water of breng het naar de stomerij. Net als wol heeft zijde een zelfreinigende eigenschap waardoor je het niet vaak hoeft te wassen en kunt uithangen om te luchten. Ook zijde kan nooit in de droger.
 

Hoe houd je viscose mooi?

Viscose kun je niet te heet wassen, anders krimpt het. Was de stof het liefst op een fijn wasprogramma op maximaal 30 graden in de wasmachine. Gebruik geen droger voor viscose.
 

Hoe behandel je Modal?

Modal is minder gevoelig voor krimp dan Viscose. Meestal kun je Modal op maximaal 40 graden wassen in de wasmachine. Dit kan per kledingstuk verschillen, dus kijk goed op het label. Doe Modal beter niet in de droger.


Lyocell (Tencel)

Lyocell is heel sterk, maar toch zacht. Je kunt de stof wassen op maximaal 40 graden. Ook kan de stof in de droger.
 

Hoe heet was je polyester?

Polyester kun je prima in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden. Het is een stevige stof en erg vormvast. Strijken is daarom meestal niet nodig. De stof kan in de droger op een lage temperatuur.
 

Kan polyamide in de wasmachine?

Polyamide is een sterke stof, maar gevoeliger voor hitte dan polyester. De stof kan prima in de wasmachine, maar houd 30 graden aan als maximale temperatuur. De stof kan in de droger op een lage temperatuur. Polyamide droogt uit zichzelf heel snel, dus het beste is om het aan de lucht te laten drogen.
 

Krimpt acryl in de was?

Acryl lijkt op wol en wordt vaak als wolvervanger gebruikt. Het grote voordeel van acryl is dat het niet krimpt. Je kunt de stof dus prima in de wasmachine wassen in tegenstelling tot wol. Houd wel maximaal 30 graden aan, want anders wordt de stof lelijk. Acryl kan niet in de droger.
 

Elastaan

Elastaan wordt vaak toegevoegd aan stoffen om die elastischer te maken. Je wast deze stof op maximaal 30 graden in de wasmachine. In de droger kan soms, maar dan op een lage temperatuur.
 

En hoe zit dat dan met blends?

De meeste kleding bestaat tegenwoordig uit een blend van verschillende stoffen. Houd de meest gevoelige stof in de blend aan als maximale temperatuur voor in de wasmachine. Bestaat je T-shirt bijvoorbeeld uit een blend van katoen en elastaan. Was het dan op maximaal 30 graden omdat dat elastaan niet heter kan verdragen.
 

Overige wastips

  • Doe je kledingstukken binnenstebuiten in de was. Dan blijven ze het langst mooi.
  • Was dezelfde kleuren bij elkaar
  • Laad de wasmachine niet te vol
  • Doseer je wasmiddel goed (de meeste mensen gebruiken te veel wasmiddel)
  • Was spijkerstof niet samen met gevoelige stoffen (dat kan gaan schuren)
  • Laat een was niet te lang in de trommel zitten als die klaar is (kan gaan stinken en zorgt voor extra kreuk)
  • Doe ritsen en knopen dicht