Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
3 REDMOND OVERHEMDEN VOOR 99 < Bekijk actie >

De 5 Beste Manieren om een Overhemd te Drogen

Een bekend probleem, het beste overhemd zit net in de was en u wilt juist dat ene overhemd aan, het liefst morgen. Wat is nu de beste wijze om (het liefst snel en kreukvrij) uw overhemd te drogen?

Wat is de beste manier om een overhemd te drogen?
 

Wat is de beste manier om een overhemd te drogen? U kunt uw overhemd het beste laten drogen aan een goede kledinghanger. Het is belangrijk de was- en droog voorschriften te kennen. Drogen in een droogtrommel is niet aan te raden; het overhemd slijt sneller, de kraag kan vervormen, stevigheid en kleur gaat verloren en stof kan krimpen.

U wilt naast het behouden van de kwaliteit, natuurlijk ook graag snel en kreukvrij drogen. Hoe gaat u kreuken het beste tegen en welke wijze gaat nu het snelst? Hieronder leest u een aantal tips om uw overhemd op de juiste wijze te drogen.

5 Manieren om een Overhemd te Drogen

Goed onderhoud van uw overhemd is van groot belang. Zo voorkomt u schade aan het overhemd, kleurvermindering en verlies van de juiste pasvorm.

Op deze manieren kunt u het overhemd drogen:

 1. binnenshuis op een droogrek drogen
 2. drogen in de buitenlucht
 3. centrifugeren of uitwringen
 4. drogen met een föhn
 5. drogen in de droogtrommel

1. Droogrek

De beste wijze om een overhemd te drogen is deze op een droogrek te drogen aan een goede kledinghanger. Hang het overhemd gelijk na afloop van het wasprogramma op, wanneer het overhemd nog vochtig is. De kreukels zijn er zo gemakkelijker uit te slaan. Sla het overhemd een paar maal goed los en strijk o.a. manchetten, knoplijst en boord glad bij het ophangen. Hang het overhemd met de kledinghanger aan het droogrek.

Zet het droogrek vervolgens op een warme en goed geventileerde plek in huis.

2. Buitenlucht

Een andere optie is om het overhemd in de buitenlucht te laten drogen, dit gaat een stuk sneller dan het binnenshuis drogen. Hierbij is het wel belangrijk het overhemd niet in het directe zonlicht te laten drogen (de kleuren kunnen zo vervagen). Mocht de kans bestaan het overhemd in de zon komt, is handig om het overhemd binnenstebuiten te laten drogen. Zodra het overhemd droog is, haal het overhemd dan gelijk weer naar binnen. Zo hebben de weersinvloeden de minste kans om schade aan te richten.

3. Centrifugeren of uitwringen

Ook is het mogelijk om de kleding voor het ophangen extra te drogen door het te centrifugeren of uit te wringen. Om beschadigingen te voorkomen, wast u het overhemd binnenste buiten, zodat de goede kant van het overhemd niet tegen de wastrommel schuurt (of gebruik een waszak). Let er bij het centrifugeren ook op dat de wasmachine niet op een te hoog toerental staat. Bij het uitwringen van het overhemd moet u op letten dat er niet te hard aan de stof wordt getrokken, dan kan deze uitrekken.

4. Föhn

Daarnaast kunt u, wanneer u snel wilt drogen, gebruik maken van een föhn. Hang het overhemd dan op een goede kledinghanger en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de warme lucht over het overhemd.

5. Droogrtrommel

De laatstgenoemde optie is het drogen in de droogtrommel. Drogen in een droogtrommel is af te raden, zoals eerder beschreven. Mocht u het overhemd echter toch willen drogen in de droogtrommel, let dan goed op het wasvoorschrift van het overhemd en het programma dat u kiest. Het droogprogramma moet een lage temperatuur hebben (maximaal 40 graden), zodat het overhemd niet krimpt. Echter zal het overhemd een stuk sneller slijten.

Juist drogen gaat kreuken tegen

Iets wat men het liefst wil voorkomen: strijken. Het kan een hele klus zijn om een overhemd te strijken tot het kreukloos is.

Daarnaast kan strijken de nodige slijtage met zich meebrengen, bijvoorbeeld door:

 • een te heet strijkijzer voor het soort stof
 • beschadiging van de knoopjes door een te harde strijkplank
 • het overhemd niet binnenstebuiten te strijken (kans op verkleuren)
 • verkeerd neerleggen tijdens strijken (wat scherpe vouwen veroorzaakt)
 • geen nette vouwen in de mouw of boord van het overhemd te strijken.

Door het overhemd juist te drogen, kan men kreuken (en daarmee strijken) tegengaan. Ook zijn overhemden van een hoge kwaliteit vaak redelijk strijkvrij, dit is een voordeel in het behoud van het overhemd. Als u het overhemd goed uit slaat, gelijk na de wasbeurt en deze vervolgens vochtig aan een goede kledinghanger droogt, gaat u het kreuken tegen.

De Snelste Manier van Drogen

Over een uur moet u onverwachts bij een belangrijke meeting aanschuiven. Uw favoriete overhemd is nog niet droog.

U wilt zo snel mogelijk het water uit uw overhemd halen, dit kan logischerwijs door te centrifugeren of door (warme) lucht. Bij het centrifugeren kunt u droge handdoeken mee laten draaien (draag wel zorg voor een waszak, of het binnenstebuiten centrifugeren van het overhemd), de droge handdoeken nemen een deel van het water op.

Of u kunt er voor kiezen het overhemd op te rollen in een droge handdoek na de wasbeurt. U rolt de handdoek met het overhemd op en wringt deze uit.

Vervolgens kunt u het overhemd met de föhn verder drogen (föhn het overhemd niet langdurig op een plek). Tot slot kunt u ervoor kiezen het overhemd op een lage temperatuur te drogen in de droogtrommel, maak dan wel gebruik van een waszak.

De Beste Manier Voor het Overhemd

Wat is nu de beste zorg voor uw overhemd? Dit begint al bij de wasbeurt. Voor de eerste wasbeurt, is het belangrijk het overhemd ongeveer 15 minuten in een bak koud/lauw water te leggen. Zo blijft de kleur goed behouden voor toekomstige wasbeurten. Kies het juiste wasmiddel voor uw overhemd (vermijd bleekmiddelen of wasverzachters). Was op een laag toerental, met een lage temperatuur (zonder vlekken), of kies voor het overhemden programma.

Na het wasprogramma is het belangrijk het overhemd gelijk los slaan en op een kleerhanger op te hangen en te laten drogen. Bij voorkeur laat u het overhemd rustig hangen in een warme, goed geventileerde ruimte.

Wanneer u het overhemd toch moet strijken in verband met kreuken, strijk het overhemd dan wanneer het nog vochtig is en met de strijkbout op een lage temperatuur. Let er goed op wat de stof van het overhemd is en of deze mag worden gestreken.

Tot slot is het goed om het overhemd weg te hangen in de kast, in een hoes. Of wanneer u het overhemd wilt opvouwen (voor bijvoorbeeld een zakenreis), vouw het overhemd dan netjes op:

De beste manier om een overhemd op te vouwen is:

 1. Leg het overhemd met de voorzijde neer
 2. vouw de rechterzijde voor 1/3 naar het midden en vouw de rechtermouw naar beneden
 3. herhaal dit bij de linkerzijde
 4. vouw de onderzijde tot over de manchetten
 5. pak vervolgens de onderzijde en vouw deze dubbel tot de boord

De Beste Manier voor Verschillende Soorten Stof

Elk soort stof vraagt een eigen manier van behandelen. Voor overhemden bestaan er veel verschillende soorten stoffen of gemengde vezels.

Verzamel overhemden van dezelfde soort stof, met dezelfde kleur voor het wassen (zo kunnen kleuren niet afgeven). Door niet teveel overhemden tegelijk te wassen, voorkomt u onnodige extra kreuken.

Voor de meest voorkomende stoffen in overhemden geldt het volgende:

 • Linnen: niet te warm wassen (maximaal 30 graden), niet drogen in de droger, of in de zon. Liggend of hangend laten drogen en voorzichtig de stof uitrekken (om krimpen te voorkomen).
 • Katoen: niet te warm wassen (maximaal 30 - 40 graden), bij voorkeur niet drogen in de droger. Ophangen op een goede kleerhanger in de binnen- of buitenlucht.
 • Fluweel of satijn, gemaakt van zijde of katoen: kwetsbare stoffen, bij voorkeur laten stomen. Na een handwas of op lage temperatuur, liggend laten drogen (anders verliest het zijn vorm), niet in de zon.
 • Viscose (gemengde vezel): op lage temperatuur wassen, niet centrifugeren of drogen in de droogtrommel. Liggend of hangend laten drogen.
 • Polyester: niet te warm wassen (maximaal 40 graden), kort te drogen hangen. Of in de droger op lage temperatuur.

Het is belangrijk om de wasvoorschriften te bestuderen voor het wassen en drogen van het overhemd.

Gerelateerde Vragen

Kan een overhemd in de droger? U kunt een overhemd het best niet drogen in de droogtrommel. Hang het in plaats daarvan aan een goede kledinghanger en laat het natuurlijk drogen. Dit zorgt voor de minste slijtage en een kreukvrij resultaat.