Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Hoe herken je een goed overhemd (en wat kost het)?

De keuze is enorm. Maar wat is nu een goed overhemd, waar herken je dit aan en wat is een goede prijs? Het is lastig een keuze te maken in het aanbod dat er is. Een overhemd met de juiste lengte mouwen, perfecte pasvorm en een mooie stof voor een goede prijs is de uitdaging!


 

Hoe herken je een goed overhemd en wat kost het? Je herkent een goed overhemd aan de kwaliteit van de stof, de kwaliteit van de afwerking, de kwaliteit van de knopen, en de precisie van de pasvorm. Een goed overhemd kost tussen de 50 - 350 euro. Een duurder overhemd is niet altijd van betere kwaliteit. Het merk geeft vaak een goede indicatie.

Er zijn vele variaties overhemden op de markt. Om een beeld te geven van de zaken die van belang zijn bij het herkennen van een goed overhemd, zijn onder meer de volgende zaken van belang:

  • Gelegenheid
  • Seizoen
  • Mouwlengte
  • Soort stof
  • Keuze voor de boord
  • Pasvorm
  • Manchetten
  • Borstzak
  • Kleurkeuze
  • Prijs

Waar moet u beginnen? Onderstaande informatie geeft snel en beknopt de belangrijkste zaken weer, waar u op kunt letten bij de aankoop van een overhemd. Zo worden de verschillende prijsklassen beschreven, de pasvormen en de voor- en nadelen van de materialen.

Waar herken je een goed overhemd aan?

Allereerst is het belangrijk om de gelegenheid waarvoor u een overhemd zoekt te bepalen, zoekt u een formeel overhemd of juist informeel, is het voor een feestelijke aangelegenheid, of juist voor in uw vrije tijd? Op basis hiervan kunt u de juiste stoffen uitkiezen, boorden etc.!

Daarnaast belangrijk dat het overhemd voldoende warmte biedt, of juist koel is voor de warme zomermaanden.

Een goed overhemd heeft de juiste mouwlengte (5, 6 of 7). De cijfers staan voor de lengte van de mouw en dienen goed aan te sluiten op de persoon. Het mouwhuis, een verstevigde strook boven de manchet heeft één of twee knopen met knoopsgaten, zodat u het overhemd met gemak kunt aan en uit trekken.

De keuze voor de stof is zowel belangrijk voor de uitstraling, evenals voor het comfort. Om een goed overhemd te herkennen, is de keuze van de stof en het stikwerk van groot belang.

Men kiest vaak overhemden vervaardigd van 100% katoen.

Dan is een goed overhemd te herkennen aan de juiste boord. Niet alleen belangrijk bij het al dan niet dragen van strik of stropdas, maar ook belangrijk voor de nekvorm en vorm van het gezicht. Zo is er een keuze voor onder meer een cut-away boord, semi-cut away, button down boord, klassieke boord etc.

Een goede pasvorm bepaalt veel in de uitstraling. Kies een pasvorm wat goed bij uw postuur past en waar u zich prettig in voelt. Knopen dienen goed te sluiten en het overhemd dient bewegingsvrijheid te bieden. Bij een slanke lichaamsbouw past een getailleerd overhemd of slim-fit pasvorm goed, echter bij een brede lichaamsbouw juist een recht of lichtgetailleerd overhemd.

Kies voor een goede manchetknoop. Veel manchetknopen worden als sieraad beschouwd en maken het geheel af. Je draagt een enkele manchet of dubbele manchetknoop (formeler). De manchetknoop loopt door tot op het punt waar de pols knikt. Indien het onder een pak wordt gedragen, dient de manchet ongeveer één centimeter onder de mouw uit te steken.

Een overhemd kan één, twee of geen borstzakken hebben. Formelere of feestelijke overhemden worden vaak uitgevoerd zonder borstzak.

Dan is er tot slot de kleurkeuze. Voor informelere gelegenheden zijn alle kleuren en combinaties mogelijkheden, echter waak voor te contrasterende kleuren. Bij formele gelegenheden zijn de kleuren wit, lichtblauw of donkerblauw veel gedragen, met een subtiele streep of ruit. Een opvallende stropdas kan het geheel iets opvallender maken.

Wat kost een goed overhemd?

De markt van overhemden is enorm. Er is dan ook in elke prijscategorie volop keuze.

Om een inschatting te kunnen maken de prijsklassen en de te verwachten kwaliteit is de volgende lijst een goede indicatie:

Prijs Merk Kwaliteit
6 – 25 C&A Mix van stoffen of katoen
20 – 25 HEMA Katoen
25 – 60 H&M Polyester mix met katoen of katoen
40 Diverse B-merken Katoen
60 Prufuomo Katoen
70 – 90 Tommy Hilfiger Katoen
105 – 120 Van Gils Katoen, Oxford weving
110 Circle of Gentleman Katoen, Twill weving
130 - 150 Profuomo Giza 87 Egyptisch katoen
200 ETON Katoen, Dobby weving
250 – 350 Diverse A-merken Zachte katoenen, merkgerelateerde print
Op aanvraag Tailor made bv. Sea Island Katoen of Egyptisch katoen

Zo herken je de kwaliteit van materialen (stof - knopen - afwerking)

Om de kwaliteit van materialen te kunnen beoordelen is het belangrijk goede kennis te hebben over details van een overhemd (knopen, stiksels, weving etc.). Ook is het belangrijk te beoordelen hoe de stof aanvoelt. Voor katoen geldt over het algemeen: hoe zachter de stof, hoe beter de kwaliteit (bijvoorbeeld Egyptisch katoen of Pima katoen). Voor een zomers overhemd is een combinatie met linnen een goede optie. Katoen is een natuurlijke stof, een ademende stof en bij hoge kwaliteit ook duurzaam.

Verder is de weving bepalend voor kwaliteit van het overhemd, dikkere en stuggere wevingen (zoals Oxford en Twill) zijn duurzamer, de stoffen schijnen niet door en bieden een prettig draagcomfort. Dit heeft ook een informelere uitstraling. Een dunnere stof (Poplin katoen) is gladder en juist formeler. Verder moet de boord mooi om de nek sluiten en ongeveer één vinger ruimte tussen de nek en boord geven. Baleinen worden geplaatst, om een boord mooi in vorm te houden. Echter kan een te harde boord, stijf ogen en oncomfortabel zitten.

Goede knopen zijn van groot belang, een overhemd wordt in de regel vaak gewassen. Om deze reden is duurzaam materiaal voor de knopen belangrijk. Kies voor bijvoorbeeld parelmoer, dit is een duurzaam materiaal. De knopen kunnen zichtbaar of in een blinde sluiting worden gedragen, de blinde sluiting wordt altijd gebruikt bij smokingoverhemden. Zorg er verder voor dat de diameter van de knoop groot genoeg is en niet snel door het knoopsgat kan schieten. De kleur van de knoop dient te passen bij het overhemd (meestal wit).

Tot slot is afwerking belangrijk voor de kwaliteit, zijn er losse draden zichtbaar (binnen of binnenzijde)? Zijn de naden goed strak afgewerkt en zitten de knopen recht op de knooplijst? Een goede en nette afwerking zegt veel over de kwaliteit van het overhemd.

Zo herken je de juiste pasvorm

Het is vaak lastig een goede pasvorm en de juiste maat overhemd te vinden. Wat belangrijk is voor een goede pasvorm van het overhemd, is dat u zich er comfortabel in voelt, zoals eerder gezegd past bij een slank postuur een getailleerd overhemd beter en bij een breder postuur juist een rechte pasvorm. Het is belangrijk het overhemd te passen en te beoordelen hoe het overhemd rond de borst, middel en armen zit.

Het overhemd dient in ieder geval niet te kort te zijn en gemakkelijk in de broek te passen. Een goed overhemd biedt daarnaast ook een zadel om druk op de naden te verminderen (een driehoekig stukje stof aan zijkant van het overhemd, de oksel en onderaan het overhemd).

Merk zegt iets maar niet alles

Soms lijkt een overhemd op het eerste oog precies hetzelfde, maar betaal je er bij de ene winkel 20 euro voor en bij een andere zaak 90 euro. Is een merk dan bepalend?

Er zijn tal van bekende merken die overhemden aanbieden, een aantal bekende merken zijn: Olymp, Profuomo, Tommy Hilfiger, Polo Ralph Lauren, John Miller, Van Gils, Bertoni, Gant, Claessens, Vanguard, Ledub, State of Art, Hugo Boss etc.

Een merk is echter niet alles bepalend, maar dient wel kwaliteit te leveren om een goede naam te waarborgen. Hierdoor ben je over het algemeen verzekerd van een duurzaam overhemd dat jarenlang mooi blijft. Echter blijft goede kwaliteit onderscheiden een must.

Waarom een duurder overhemd niet altijd beter is

Een duur overhemd zegt niet altijd alles over de kwaliteit. De redenering dat een duur overhemd automatisch een hoge kwaliteit biedt is niet terecht. Er zijn meerdere factoren waar u als koper op kunt letten. Juist om te bepalen of een overhemd de prijs wel waard is. Als u op de juiste dingen let, kunt u veel over de kwaliteit, en daarmee een passende prijs, zeggen.</