Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Hoe Draag Je een Dasspeld?

Een heerlijk gevoel: goed gestyled de deur uitgaan, in driedelig pak. Het laatste waar u op zit te wachten is een wapperende of scheve stropdas. De oplossing in deze situatie is de dasspeld. Niet alleen noodzaak: intussen een onmisbare accessoire.

Hoe draag je een dasspeld? De speld wordt horizontaal gedragen ter hoogte van de 4e knoop van het overhemd. De dasspeld wordt bevestigd door deze vast te klemmen aan het knopenpand van het overhemd. Duw de dasspeld niet te ver door op de stropdas. Zorg ervoor dat deze soepel zit, zonder bobbels en ribbels in de stof. De dasspeld moet zeker niet breder zijn dan de stropdas: maximaal 3/4 van de das.

Dit is een goed startpunt. Maar u kunt de dasspeld op verschillende manieren dragen. Traditioneel gezien dragen oudere heren de dasspeld lager. Jongere heren kunnen de dasspeld hoger dragen. Lees verder om meer te weten te komen.

Het Kiezen van de Juiste Dasspeld

Een dasspeld is niet alleen praktisch, intussen is deze door het grote aanbod een echte toevoeging in de garderobe! De dasspeld is namelijk terug van weggeweest. Kies bij het dragen van een mooi pak voor een passende dasspeld.

  • Voor een moderne look kiest u voor een smalle speld.
  • Kies materiaal dat goed aansluit bij de stropdas. De meeste dasspelden zijn van metaal gemaakt, in verschillende kleuren en designs. Houd hierbij rekening met de gelegenheid, voor een zakelijke gelegenheid is een effen, neutrale kleur (zilver of goud) bijvoorbeeld erg gepast. De dasspeld heeft zo niet alleen een praktische functie, deze maakt het geheel ook nog eens heel stijlvol.

Maar wat is nu de beste keuze? Welke regels etiquette zijn er? Wat zegt de manier van dragen over jou? In onderstaande informatie nemen we u mee in alle ins en outs over de dasspeld.

Wat Zijn de Draagregels?

De dasspeld wordt gedragen sinds het begin van de 20e eeuw, met als bedoeling de das op zijn plaats te houden. In de loop der jaren is de praktische functie meer naar de achtergrond verdwenen en dient de dasspeld als sierlijke accessoire.

Er zijn tal van dasspelden op de markt, in het zilver en goud, maar ook moderne kleuren, mat, glanzend of met een leuk design of reliëf.

Officieel is de dasspeld een simpele en klassieke speld.

De speld wordt gedragen ter hoogte van de 4e knoop van het overhemd, dit is de moderne stijl (en een veilige keuze). Een iets alternatieve stijl (voor jongere mannen) is ter hoogte van de 3e knoop. Bij oudere heren, ziet u dat de dasspeld ter hoogte van de 5e knoop kan worden gedragen.

Wanneer de dasspeld te laag wordt gedragen zich, zal deze wegvallen in het pak en niet zichtbaar zijn. Als de dasspeld te hoog wordt zich gedragen, zal deze zijn functionaliteit verliezen.

De dasspeld dient goed aan te sluiten bij het geheel, de kleur van de dasspeld moet niet conflicteren met de kleur van de das, manchetknopen, horloge, riem of pak. Kiest u bijvoorbeeld voor zilveren details, dient de dasspeld ook in zilverkleurige uitvoering te zijn. Bij een donker pak geldt een zilverkleurige dasspeld. Bij een lichter of zomerse look, kan een andere kleur worden gekozen, rekening houdend met de andere details.

Het geheel moet netjes en soepel ogen.

Hoe Draagt U de Dasspeld Tijdens Verschillende Gelegenheden?

De dasspeld is in vrijwel iedere gelegenheid een goede accessoire om de outfit af te maken en een professionele uitstraling te creëren. Het is functioneel, het voorkomt dat de stropdas gaat wapperen in de wind, of scheef zit gedurende uw presentatie of meeting.

Naast de functionaliteit, is het een accessoire dat het geheel er stijlvol laat uitzien en waarmee u uw persoonlijke stijl kunt presenteren (door middel van een logo, of design. Het is wel belangrijk de dasspeld conform de etiquette te dragen, om geen afbreuk te doen aan uw uitstraling.

Daarnaast staat een dasspeld niet alleen verzorgd, het voorkomt ook dat uw das vies wordt, doordat deze in het eten of drinken hangt. Niks zo onverzorgd als koffievlekken in uw stropdas.

De dasspeld heeft echter een aantal mogelijkheden. Op de vraag: ‘Hoor je de dasspeld anders te dragen voor verschillende gelegenheden Hoe dan lijst’ weergeven we een aantal opties:

Kleur

Wees voorzichtig met kleuren, wanneer u een professionele uitstraling wilt creëren. Draagt u een donker pak (zwart), kies dan voor een zilverkleurige dasspeld. Bij een lichter pak, kunt u kiezen voor een koperkleurige of goudkleurige dasspeld, rekening houdend met de sieraden die u draagt. Wanneer u een speelser effect wilt creëren is het toevoegen van kleur een goede optie. De dasspeld kan zo worden gebruikt om uzelf te presenteren op een unieke wijze, bijvoorbeeld wanneer u in de creatieve sector werkt of als verkoper en u graag een gesprek op gang wilt brengen.

Design

Een design of reliëf op de dasspeld, kan net als een kleurtje een speels effect geven. Wees voorzichtig. Een te opvallend design kan een echte mode misser zijn. Dasspelden met strepen, kunnen bijvoorbeeld niet worden gecombineerd bij een gestreept overhemd of gestreepte stropdas. Het geheel wordt zo te druk. Wanneer u een logo van uw bedrijf op de dasspeld wilt toevoegen, is het belangrijk een effen en rustiger overhemd te dragen.

Gelegenheid

Een dasspeld is geschikt voor vrijwel iedere gelegenheid. Echter is deze niet geschikt voor een sollicitatie of begrafenis. De dasspeld is in deze situaties een opvallend item, wat aandacht vraagt, wanneer u juist minder opzichtig wilt overkomen. Daarnaast is een dasspeld niet noodzakelijk bij het dragen van een gilet of vest. Een gilet of vest houdt een stropdas goed op zijn plek. De dasspeld zal dan zijn functie verliezen en is overbodig.

Alternatieven

Er zijn een aantal alternatieve mogelijkheden voor de dasspeld, waaronder:

  • de dasclip
  • dasstaaf
  • dasriem
  • dasketting

De dasclip is een soort wasknijper, met een veertje. Deze schuif je niet op de stropdas, maar clip je vast. Vaak gebruikt bij dikkere gebreide/vilten stropdassen.

Een dasstaafje geeft vooral een mooie stijl. Het staafje gaat door het midden van de stropdas en wordt met een kettinkje aan de pin en het overhemd vastgemaakt. Aan de voorzijde is de pin zichtbaar en geeft een moderne uitstraling.

De dasriem is een niet zichtbare oplossing voor het vastzetten van de stropdas. Deze wordt via de achterzijde van de stropdas bevestigd aan de knopenlijst van het overhemd. Slim om de stropdas op zijn plaats te houden, zonder opvallend item.

De dasketting is tot slot, zoals de naam het zegt, een ketting. Deze wordt vastgemaakt aan het overhemd, achter de stropdas (ter hoogte van de 4e knoop). Dit geeft een alternatieve look en geeft meer ruimte voor de stropdas.

Wat Zegt de Manier van Dragen Over U?

De wijze waarop u de dasspeld draagt zegt veel over wat u wilt uitdragen. Een stropdas komt het postuur ten goede, mits deze netjes wordt gedragen. Ook bij scheven of hangende schouders is een stropdas de uitkomst.

Pas op met teveel kleuren, designs, en alternatieve draagwijzen, bij professionele en zakelijke gelegenheden.

Alle mogelijke speelsere varianten van de dasspeld kunnen een leuke toevoeging zijn, als het voor de gelegenheid gepast is.

De dasspeld wordt in alle gevallen horizontaal gedragen, maar geven ruimte om bijvoorbeeld het bovenste gedeelte van de stropdas iets op te bollen. Dit ziet er minder strak uit en geeft een iets lossere look.

Tot slot is het belangrijk de etiquette en het draagvoorschrift te volgen, om zo bij iedere gelegenheid met de juiste dasspeld het verschil te maken!

Bent u op zoek naar de juiste stropdas? Wij hebben een groot assortiment aan stropdassen. Bekijk het hier.