Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Hoe kies ik de juiste stropdas?

Stropdas Lengte

Hoelang moet een stropdas zijn? Nadat een stropdas geknoopt is hoort de punt precies boven de riem of broek uit te komen. Normaal gesproken hebben stropdassen een lengte tussen de 140 en 150 cm. Onze stropdassen hebben bijna allemaal een lengte van 145 cm. Dit is een prima stropdas lengte voor mannen tussen de 150 cm en 210 cm.
 

Stropdas Breedte

Stropdassen zijn er in verschillende breedtes van smal tot antieke discostijl-restanten, variërend van 5-7 cm. Een belangrijke factor voor de juiste breedte van je stropdas is de revers van je jasje. De stropdas moet, op het breedste punt, ongeveer dezelfde breedte hebben als je revers. Over het algemeen, draag je een smalle stropdas bij smalle revers en een bredere bij brede revers. Houd echter ook rekening met je bouw. Ben je breedgeschouderd? Kies voor bredere revers en een bredere das. Als je eerder een wat slanker en minder breed postuur hebt, ga dan voor wat smallere opties.
 

Materiaal en Prijs

Polyester en zijden zijn de meest gebruikte materialen bij stropdassen. Polyester dassen zijn goedkoper en makkelijker schoon te maken en te onderhouden. Zijden dassen zien er luxer uit, maar zijn duurder. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor haakjes en lastiger te reinigen. Naast polyester en zijden dassen bestaan er ook gebreide stropdassen en katoenen stropdassen. Gebreide dassen worden tegenwoordig niet alleen maar in de winter gedragen, maar ook in het voor- en najaar.
 

Gelegenheid en persoonlijke smaak

Draagt u de stropdas op een overhemd? Zorg voor contrast door een lichtere of donkerder kleur dan uw overhemd te kiezen. Voor een casual gelegenheid of een creatieve werkplek is een nonchalante gebreide of katoenen das perfect. Tijdens feestelijke gelegenheden zoals bruiloften mag een stropdas opvallen. Koraal en mint kleurige stropdassen doen het tijdens trouwerijen altijd goed (indien er geen ander kleur thema op de bruiloft uitnodiging aangekondigd is). Bent u niet geïnteresseerd in mode of stijl? Een neutrale kleur zonder patroon kan op de meeste gelegenheden probleemloos gedragen worden.
 

De juiste combinatie

Zorg ervoor dat uw stropdas goed combineert is met de rest van uw outfit. Houdt eventueel het overhemd of pak waar u de stropdas bij wilt dragen naast elkaar. Zo ziet u eenvoudig of bepaalde patronen en kleuren bij elkaar passen.
 

De anatomie van een Stropdas

Het begrijpen van de constructie van een stropdas, zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd een stropdas kunt uitzoeken, en dat je dassen koopt die niet alleen mooi zijn, maar ook lang meegaan.
 

  1. Blad – Het belangrijkste oppervlak van de das.
  2. Tipping – Het materiaal dat is genaaid op de achterkant van de punt en het uiteinde. Als hetzelfde materiaal wordt gebruikt als van de das, wordt dat 'self-tipping' genoemd. Decoratieve tipping gebeurt met contrasterend materiaal. Als daarvoor inferieure stof is gebruikt, mag je je vraagtekens zetten bij de kwaliteit van de stropdas – Het is waarschijnlijk gedaan om kosten te besparen.
  3. Bar Tack – Een zware steek die de twee zijden bij elkaar houdt en zorgt voor vormbehoud.
  4. Labell – Hierop kan de naam van de ontwerper of de bedrijfsnaam vermeld staan.
  5. Lus – Als de das eenmaal geknoopt is, kan het smalle uiteinde van het blad worden vastgezet in de lus, om het uiteinde van de das verborgen te houden. Check even goed of het smalle uiteinde daar ook daadwerkelijk in past. Als de lus van hetzelfde hoogwaardige materiaal is als de enveloppe, is dat een goed teken dat er geen trucs worden uitgehaald en dat de das inderdaad van een goede kwaliteit is.
  6. Nek – Het middenstuk van de das.
  7. Envelopl – De stof aan de buitenkant van de das. Je kans om te kiezen tussen zijde, wol, katoen of polyester.
  8. Zoom – Waar de stukken materiaal samen genaaid zijn. Een kwaliteits das is gemaakt van een envelop, schuin van de draad gesneden – 45 graden van de afgewerkte rand van de stof. Als de das niet op deze manier is gesneden, zal hij niet recht hangen of een hele dag dragen overleven.
  9. Tussenvoering – Het binnenste materiaal geeft de das zijn vorm en zorgt ervoor dat hij niet kreukt. Een kwaliteits das gebruikt wol vanwege de zachtheid, duurzaamheid en kreuk bestendigheid. Sommige dassen gebruiken katoen of synthetische stof, inferieur aan wol.
  10. Uiteinde – Het smalle uiteinde van een das. Het past in de lus, nadat de stropdas is gestrikt.
  11. Kantsteek – Een verbogen steek die de 2 uiteinden bij elkaar houdt (werkt bij een Bar Tack).
  12. Origine- en waslabel – Op dit label staat bijv. het land van herkomst en speciale wasinstructies.

 

Hoe kies ik de juiste stropdas?