Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Waar wordt een poloshirt van gemaakt?


Over het algemeen worden poloshirts van katoen gemaakt. In de meeste gevallen bestaan polo’s voor de volle 100% uit katoen. De weving die toegepast wordt bij de meeste poloshirts die gemaakt zijn van katoen heet de piqué weving. Dit is namelijk een fijne structuur die we in principe altijd aan het poloshirt verbinden. Uiteraard, poloshirts van een andere weving zijn er ook.

Echter, het doet er niet toe als u poloshirt in katoenen piqué of tricot voor u heeft, want een poloshirt draagt gewoon comfortabel. Het poloshirt rekt fijn mee zonder dat het kledingstuk direct als heel strak elastisch ervaren wordt. De strakke versies zijn er natuurlijk ook, echter ligt de grondslag van dit verschil in de pasvorm.


Waar wordt een poloshirt van gemaakt?


Poloshirt historie

René Lacoste, de tenniskampioen uit Frankrijk, ontwierp het poloshirt in de jaren ’20. Tennis werd toen nog beoefend gekleed in een wit overhemd. Reden voor René Lacoste om hiervoor een oplossing te bedenken en hij lukte hem na zijn populaire jaren het poloshirt te ontwerpen. Lacoste bracht in 1933 met zijn vriend André Gillier het poloshirt op de markt. U raadt het al, het merk werd Lacoste.

Het hoeft geen vermelding hoe snel de markt vanaf dat moment is gaan groeien. Zelfs mensen die niet aan de tennissport deden, wilden graag een poloshirt. Lacoste is tegenwoordig nog steeds een van de bekendste merken op de markt.

Bij HemdVoorHem.nl treft u poloshirts aan in de bekendste merken Lacoste, Fred Perry, Calvin Klein, OLYMP, Casa Moda.
 

De stof produceren

Stoffen kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Stoffen kunnen ook uit verschillende grondstoffen bestaan. We onderscheiden de natuurlijke, zoals katoen en kunstmatige zoals elastaan. Naast de grondstof komt een stof tot stand door productietechnieken zoals bijvoorbeeld breien, haken, knopen, vlechten en weven.

Poloshirts worden vaak gemaakt van stoffen die op hun beurt gemaakt zijn met de breitechnieken piqué en jersey of tricot.
 

Piqué gebreide stoffen

Piqué is een breitechniek met als eindresultaat een ademende, stevige stof voorzien van een subtiel reliëf. Dit reliëf kan in verschillende vormen voorkomen namelijk ruit, vierkant of wafelvormig. Piqué is een veelgebruikte breitechniek voor het poloshirt.

Enkele kenmerken van piqué breimethode:
 • Ademend;
 • Behoudt zijn vorm goed;
 • Dik;
 • Duurzaam;
 • Kreukvrij;
 • Stevig;
 • Stug;
 • Zacht.
 

De voordelen van piqué

Vergeleken met normaal geweven katoen zorgt de piqué breimethode voor een iets steviger en dikker materiaal. Tegelijkertijd blijft het toch licht om te dragen. De stof ademt nog steeds goed, hoewel het wat dikker is. Het kreukt niet snel, omdat het een grovere structuur heeft. Bovendien behoudt de stof zijn vorm goed door de stevige breitechniek. Piqué neemt vocht op, wat prettig is tijdens het sporten of op warme dagen.

Onderhoud van de stof en daarmee het poloshirt is eenvoudig want u kunt het gemakkelijk wassen en drogen. Nog een handigheid aan piqué is dat zweetplekken niet te zien zijn door de grove structuur. Vroeger bestond piqué volledig uit katoen. Nu worden er ook katoenenblends en synthetische stoffen gebruikt. Om de stof rekbaarder te maken wordt een beetje elastaan aan katoen toegevoegd. En om de stof sterker te maken wordt soms polyester toegevoegd.

In Engeland ontstond in de achttiende eeuw de bijzondere piqué breitechniek.
 

Voordelen van jersey

Jersey is net als piqué een breitechniek, maar is elastisch. Het voordeel hiervan is dat het heerlijk zit omdat de stof meerekt. Fabrikanten maken de stof nog elastischer en steviger door er elastaan of een andere synthetische stof aan toe te voegen. Jersey valt niet zo snel uit elkaar als je het doorknipt vergeleken met andere gebreide stoffen. De reden is omdat er één lange draad gebruikt wordt. En de stof en dus uw polo kreukt niet, omdat het gebreid is.

Kleding gemaakt van jersey kan bestaan uit acryl, bamboe, katoen, linnen, viscose, wol, of uit melanges van bijvoorbeeld katoen, linnen, wol of zijde. Voor poloshirts is katoen jersey ideaal. Het ademt, voelt lekker aan en is rekbaar. De jersey breitechniek komt van het Engelse eiland Jersey en heeft zijn naam dus ook aan het eiland te danken.

Jersey breimethode kenmerken:
 • Comfortabel;
 • Duurzaam;
 • Elastisch;
 • Kreukloos;
 • Luchtig;
 • Sterk.
 

Hoe verschilt jersey van piqué?

Piqué en jersey hebben als overeenkomst dat beide speciale breitechnieken zijn die op stoffen worden gebruikt. Nog een overeenkomst is dat beide stoffen veel voor polo’s worden gebruikt.

Een verschil is dat jersey een zeer fijne en lichte stof is terwijl piqué wat dikker en grover is. Daarom is jersey elastisch en een beetje zachter op de huid. Dit zorgt voor een iets informelere look bij polo’s. Piqué is aan de andere kant iets steviger, houdt zijn vorm beter vast en dat zorgt voor een iets nettere look voor het poloshirt.
 

Poloshirts van de beste kwaliteit

Poloshirts worden vaak gemaakt van stoffen die volgens speciale breitechnieken voor katoen worden geproduceerd. In deze gaat het om de breitechnieken jersey of piqué die zorgen voor een specifieke stof. De jersey stof is fijn en elastisch waardoor de polo ademt, comfortabel zit en meerekt. Jersey zorgt voor een meer casual look.

De piqué stof is wat steviger en stugger met een klein reliëf erin verwerkt. Hierdoor wordt een comfortabele, sterke en goed te onderhouden stof ontwikkeld. Piqué geeft door de iets stuggere pasvorm een meer formele uitstraling. Een beetje elastaan wordt soms aan het katoen toegevoegd zodat de stof meerekt. Of polyester zodat de stof sterker wordt. Zelden is een polo van zijden of linnen te zien.
 

Waar is mijn poloshirt van gemaakt?

Het is niet moeilijk te controleren van welke stof uw poloshirt is gemaakt. De eerste plaats waar u kunt nagaan welke stof gebruikt is, is de label. Meestal wordt de precieze blend van de stof hierin aangegeven. Is er geen was etiket? Geen enkel probleem. Er zijn namelijk handige tips waarmee u gemakkelijk het materiaal waarvan uw polo is gemaakt, kunt herkennen.

Zo kunt u de textuur van het poloshirt testen (de stof wrijft u tussen de vingers), het gewicht en de elasticiteit ervan (u trekt de stof uit elkaar). U kunt verder controleren of de stof pilt of niet.

U herkent met deze tips de stof gemakkelijk:

Katoen:
 • Voelt licht ruw, heeft een normale dikte;
 • Is wat zwaarder;
 • Is licht elastisch;
 • Katoen pilt.

Stretch katoen:
 • Voelt licht glad, en heeft een normale dikte;
 • Is wat lichter;
 • Is nogal elastisch;
 • Stretch katoen pilt minder vergeleken met gewoon katoen.