Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een goede vlinderdas?

Een goede vlinderdas, of vlinderstrik, is gemaakt van een kwalitatief materiaal en heeft in gestrikte vorm ongeveer dezelfde breedte als je gezicht. Deze strik draagt men van oudsher op stijlvolle gala’s, maar wordt tegenwoordig ook met informelere outfits gedragen. De vlinderdas is een leuk item voor de modieuze man die eens wat anders wil dan de eeuwige stropdas.  


 

Wanneer draag je een vlinderdas?

Vlinderdassen worden vooral tijdens gala’s en andere chique gelegenheden gedragen. Er is een verschil tussen black tie en white tie. Bij black tie draag je een smoking met een zwarte vlinderdas. Bij white tie draag je een rokkostuum met een witte vlinderdas. Vlinderdassen kun je tegenwoordig ook prima in het dagelijks leven dragen op een mooi overhemd. De vlinderdas is een beetje een statement. De man die hem in het dagelijks leven draagt, straalt uit dat hij smaak heeft en niet bang is om op te vallen.
 

Hoe ziet een gestrikte vlinderdas eruit?

De naam zegt het al: de strik lijkt op een vlinder. Je hoeft de strik niet op de centimeter op te meten. Grofweg zou de breedte van de vlinder ten opzichte van de hoogte 2 tot 1 moeten zijn. De hoogte van de vlinder ten opzichte van de hoogte van de strik is 3 tot 1. En de hoogte van de strik in vergelijking met zijn breedte is 1 tot 1.
 

Welke soorten vlinderdassen zijn er?

  • Zelfbinder
  • Voorgebonden vlinderdas
  • Clip-on vlinderdas
 

Wat is de zelfbinder?

De zelfbinder is de klassieke vlinderdas. Ongestrikt ziet die eruit als een lint dat aan de uiteinden eindigt in een platte strik. Hieronder zie je een afbeelding van een gestrikte en een ongestrikte zelfbinder. Het vergt enige oefening om een vlinderdas te leren strikken. Maar met wat aanwijzingen is het prima te doen. De strik van de zelfbinder hoeft er ook niet perfect symmetrisch uit te zien. Je mag er zelfs aan zien dat hij zelf gestrikt is. Daardoor ziet men dat je een zelfbinder draag en niet een voorgestrikte variant. En het geeft hem een kleine casual touch. Overdrijf de asymmetrie echter niet.


 

Hoe strik je de zelfbinder?

Zet de kraag van je overhemd omhoog. Leg de das om je nek met de linkerzijde iets langer, ongeveer 4 cm, dan de rechterzijde. Leg het lange uiteinde over het korte uiteinde heen en haal deze achterlangs door de lus. Maak van het korte uiteinde een strik door hem dubbel te vouwen en voor je nek te plaatsen. Haal het lange uiteinde achter de lus langs en hang hem over de strik heen naar beneden. Zorg dat hij precies door het midden gaat. Nu komt het lastigste onderdeel. Vouw ditzelfde uiteinde dubbel en haal hem achterlangs door de lus. Trek hem daar helemaal doorheen totdat hij achter de eerste strik zit. Trek nu voorzichtig met beide handen tegelijk aan de lussen van de strik om de lussen even lang en achter elkaar te krijgen. Vouw de kraag van je overhemd weer naar beneden. Wil je het liever visueel voor je zien? Er zijn online veel tutorials te vinden waarbij je precies ziet hoe je vlinderdas strikt.
 

Voorgebonden strikken

De voorgebonden vlinderdas is al voorgestrikt. De strik zit vast aan een verstelbare halsband. De andere variant, de clip-on vlinderdas, klik je met een metalen gesp vast aan de kraag van je overhemd. Dit is simpel vast te maken, maar deze variant zit eigenlijk net iets te hoog voor je nek. De zelfbinder of voorgebonden variant zijn daarom een net iets mooiere keuze dan de clip-on.
 

Welk overhemd draag je bij de strik?

Bij een black of white tie gelegenheid draag je een speciaal overhemd. Voor de rest geldt: als je een overhemd met een stropdas kan dragen, kan hij ook met een vlinderdas. De vlinderdas zit onder de kraag van je overhemd.
 

Wat is het formaat?

De lengte van een zelfbinder zit tussen de 25 en 50 cm. Dat formaat past bij de nekomtrek van de gemiddelde man. Er is geen standaard voor hoe lang een vlinderdas moet zijn. Het spreekt voor zich dat slanke mannen een iets kortere das nemen. Let op dat de vlinderdas in gestrikte vorm ongeveer dezelfde breedte heeft als je gezicht. Een te smalle variant maakt je gezicht visueel heel groot.
 

Hoe combineer je een vlinderdas?

Voor nette gelegenheden is een zwarte of een witte strik altijd goed. Op meer informele en modieuze outfits kun je prima voor een wat opvallendere kleur gaan. Rood, roze, lila, blauw, groen, geel of oranje: allemaal een prima kleurkeuze. Zorg alleen dat het goed samen gaat met je outfit. Ook een patroon, paisley of een ruit, kan er stijlvol uitzien. Er zijn zelfs houten vlinderdassen op de markt. Voor een informele gelegenheid een mooie keuze voor de man die wil opvallen.
 

Match je de vlinderdas met de rest van je kleding?

Op een officiële gelegenheid, zoals een bruiloft, kan je ervoor kiezen om je strik te matchen met andere accessoires zoals je pochet. Probeer dit echter in je normale outfit te vermijden. Draag de strik dan juist in een andere kleur en stof dan de rest van je kleding.
 

Van welke stof is de vlinderdas gemaakt?

Voor een gala kies je het beste voor zijde. De zijdeglans geeft een mooie en chique uitstraling. Fluweel is een andere stijlvolle keuze bij nette gelegenheden. Vooral in de wintermaanden komt die goed tot zijn recht. Bij een andere nette, maar iets minder officiële gelegenheid, kun je ook voor kwalitatieve wol kiezen. Wol kan ook prima in een informelere sfeer. Ook katoen en linnen zijn goede opties voor een meer casual strik.