Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Wat is linnen?

Linnen (ook wel ‘vlas’ of ‘lijnwaard’) is een materiaal dat wordt gemaakt van de vlasplant. Om linnen vezels te winnen scheidt men eerst de vezels van het stro door middel van een mechanisch proces. De lange vezels worden gebruikt in kleding, de korte vezels maakt men touw van. Linnen is erg sterk en duurzaam, maar niet erg elastisch. Linnen is de sterkste plantaardige vezel.

Linnen is geen weving, maar een materiaal. Wilt u meer weten over de verschillende wevingen? Bekijk dan hier onze speciale kennisartikelen over wevingen.


Voorbeeld van linnen:

Voorbeeld van linnen

 

Wat is het verschil tussen katoen en linnen?

Linnen en katoen zijn verschillende vezels; stoffen van linnen en katoen gebruiken dus een andere grondstof. Katoen is aanzienlijk zwaarder en dikker dan linnen. Daarom zijn katoenen shirts warmer dan linnen shirts, en ze ademen minder goed. Linnen is vooral een populaire stof in warme klimaten, omdat het uitzonderlijk goed ademt, en zeer licht draagt. Linnen kreukt erg snel, maar is ook sterker: ongeveer drie keer zo sterk als katoen. Daarnaast is linnen moeilijker te spinnen dan katoen, waardoor het een exclusievere stof is.

 

Hoe wordt linnen geweven?

Linnen wordt meestal volgens een simpele weeftechniek geweven. De vezels zijn niet elastisch, en daarom zijn complexe wevingen minder geschikt. De meest gebruikte weving is, net zoals bij katoenen stoffen, poplin. Daarbij wordt één garen verticaal kruiselings over en onder één horizontaal garen geweven.

Voor meer informatie over poplin weving, kunt u hier het kennisartikel ‘Wat is poplin katoen?’ lezen.

 

Welke voordelen heeft linnen tegenover katoen?

Linnen stoffen hebben meer complexiteit dan katoenen, omdat de stof minder egaal is. De stof heeft een duidelijke structuur, die zelfs goed voelbaar is. Hierdoor oogt de stof warmer. Linnen oogt informeler en ook creatiever dan katoen. Wilt u voor een meer eigenzinnige look gaan? Dan is linnen uitstekend geschikt. Linnen is zeer milieuvriendelijk, omdat ieder deel van de vlasplant wordt gebruikt. Er is minder grond nodig voor de productie dan bij katoen. Daarnaast worden er bijna geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

 

De oorsprong van linnen

Historisch gezien is linnen een luxeproduct. Vooral de Nederlanders waren, ten tijde van de Gouden Eeuw, meesterwevers. Het ‘Hollandse linnen’ was de fijnste en best geweven stof die verkrijgbaar was in West-Europa. Linnen is eeuwenoud: het werd voor het eerst geproduceerd in het oude Egypte. De Romeinen namen de traditie over en gingen linnen produceren in Europa. Vooral in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk groeit de vlasplant goed, waardoor Brugge tot linnenhoofdstad van de wereld uitgroeide.