Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is smart casual voor kledingstijl?

Smart casual is een kledingstijl die een casual outfit combineert met nette elementen. Het wordt ook wel stijlvol casual of semi-net genoemd. Deze dresscode zit tussen business casual en gewoon casual in. 


 
De Britten gebruiken het woord ‘smart’ voor goed gekleed. Smart casual is dus een goed geklede versie van gewoon casual. Binnen deze kledingstijl kan je veel variëren, maar belangrijk is dat het niet te net of te casual wordt. Wij geven hier een aantal handige tips hoe je je smart casual kan kleden.

 
Hoe kleed je je smart casual?

Binnen de smart casual kledingstijl kom je met veel weg, als er maar nette of geklede elementen in je outfit zitten. Wat altijd goed werkt is een katoenen broek, chino of nette spijkerbroek met een colbert of blazer. Je kan daar een overhemd of een mooi T-shirt onder dragen. Als je iets netter wil, kies je voor een pantalon met overhemd. Zorg dat je overhemd niet te zakelijk is. Kies bijvoorbeeld voor een button-down versie met een print of een stijlvolle of opvallende kleur. Stop het overhemd wel in je broek.
 

Hoe kan je varieren binnen smart casual?

Leuk binnen deze stijl is om met accessoires te spelen zoals een pochet met een leuk kleurtje of print, een mooie riem of een opvallend horloge. Bretels werken ook goed voor een net element in een casual outfit als je er geen stropdas bij draagt. Hoe dunner de bretels, hoe meer casual ze ogen. Een broek met alleen overhemd of een lange mouw polo is ook een prima optie. Bij kouder weer ga je voor een mooie trui, coltrui, pullover of vest. Aan te raden is om wel voor nette schoenen zoals veter- of gespschoenen, mocassins of loafers te kiezen. Sneakers maken een outfit snel te casual.
 

Niet doen bij smart casual

Het gevaar van smart casual is dat het snel te casual wordt. Jeans kunnen heel goed, maar ga wel voor een nette en gestreken variant zonder wassing of scheuren. Een volledig pak is te zakelijk binnen deze dresscode. Een stropdas neigt ook al naar te zakelijk, tenzij je kiest voor een dunne stropdas die casual oogt of een  opvallende print heeft. Draag ook niet alleen het jasje van je nette pak. Dat staat vaak raar op een meer casual broek. Kies echt voor een los colbert of blazer.

 
Wanneer kleedt je je smart casual?

Smart casual is meestal bedoeld voor wat informelere, maar toch nette gelegenheden: een werkborrel bijvoorbeeld. Voor bruiloften kiezen mensen vaak ook voor de smart casual dresscode. Maar ook op de wat meer informele of moderne werkplekken draagt men smart casual. Niet volledig casual zoals je in je vrije tijd doet, maar casual met een net randje. Ook voor een avondje uit of een date is deze outfit perfect.
 

Wat voor kleuren passen bij smart casual?

Maak je outfit meer casual door voor een leuke print zoals een ruit, streep of kleine stip op je overhemd of colbert te kiezen. Combineer een neutrale kleur zoals grijs, lichtblauw met een item met meer uitgesproken kleuren zoals donkerblauw, (bordeaux)rood, groen, paars, beige, bruin en pasteltinten.
 

Let op de pasvorm

Hoe casual je items ook zijn, zorg dat ze een goede pasvorm hebben. Te wijde of te strakke kleding doet je uitstraling geen goed. Kies voor een broek waarvan de pijpen net niet je schoenen raken een mooi getailleerd jasje. Neem ook even de tijd om de juiste taillering te kiezen voor je overhemd. Hier lees je meer over taillering bij overhemden.
 

Wat is het verschil tussen business casual en smart casual?

Binnen business casual ligt de nadruk meer op de zakelijke en nette elementen dan bij de smart casual dresscode. Lees hier meer over de business casual kledingstijl.