Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is taillering?

Taillering is de manier van innemen van een kledingstuk bij de taille. Hierdoor ontstaat een bepaalde pasvorm. Een getailleerd overhemd is ingenomen bij de taille. Taillering verwijst naar de manier waarop de stof is vastgezet. Bij een ingenomen rugpand loopt het rugpand taps toe naar de taille, waardoor een nauwere pasvorm ontstaat.


Taillering is het innemen van het rugpand
 

Welke soorten taillering zijn er?

De meest voorkomende tailleringen voor overhemden zijn slim fit (sterk getailleerd), modern fit (licht getailleerd) en regular fit (heel licht getailleerd). Ouderwetse overhemden werden niet of nauwelijks getailleerd, en vielen recht.

Minder gebruikelijke taillering zijn extra slim fit (zeer sterk getailleerd), tailored fit (iets getailleerd), en ongetailleerde overhemden.

Ongetailleerde overhemden worden ook wel ‘comfort fit’ genoemd. Ongetailleerde overhemden worden niet veel meer gedragen, omdat ze minder goed passen.

 

Welke soorten taillering zijn er? (uitleg)

Raadpleeg hieronder onze kennisbank voor een uitleg bij verschillende pasvormen:

Hoe wordt een overhemd getailleerd?

Een overhemd wordt getailleerd met behulp van een figuurplooi, figuurnaad, of coupenaad. Dit zijn kleine naden die worden gebruikt om een pasvorm te creëeren. De meeste (extra) slim fit overhemden hebben een coupenaad over het rugpand lopen, waarmee de taille is ingenomen. Wilt u meer informatie over figuurplooien? Lees hier ons kennisbank-artikel ‘Wat is een figuurplooi?’.

 

Hoe herkent u een getailleerd overhemd?

De meeste overhemden vermelden de pasvorm in het maatlabel. Wanneer het kledingstuk geen maatlabel (meer) heeft, kunt u het uitleggen. Ziet u een ronding in de taille? Dan heeft u zeker te maken met een getailleerd shirt. U kunt een taillering ook herkennen aan de naad op het rugpand. Deze naad ontstaat wanneer het rugpand wordt ingenomen.

 

Wanneer draagt u getailleerde kleding?

Overhemden met een taillering zien er het best uit wanneer u een duidelijke taille heeft. Sommige mannen hebben een rechte taille, en zijn daarom beter af met rechter gesneden overhemden. Andere mannen hebben een sterke taille: dan staat het het mooist wanneer u slim fit draagt.

 

Wat is het verschil tussen taillering en snit?

Snit is de manier waarop een kledingstuk uit de stof wordt gesneden. Taillering gaat over de vorm van het rugpand. De snit gaat over de pasvorm van het hele kledingstuk. Wanneer men over snit spreekt, bedoelt men ook de mouwinzet, borstomtrek, lengte van het rugpand, enzovoort. Taillering is dus een onderdeel van de snit.

 

Wat is pasvorm?

Pasvorm is de algehele vorm van het kledingstuk, en bepaalt hoe de kleding op uw lichaam valt. Taillering is een onderdeel van de pasvorm, of de snit. Taillering heeft een grote invloed op de pasvorm, zeker bij overhemden. Controleer daarom altijd goed of de pasvorm op uw lichaamsbouw aansluit. Bent u slank? Kies dan voor slim fit overhemden. Bent u wat gezetter? Kies dan voor regular of comfort fit. Een correcte pasvorm doet meer voor uw figuur dan een hoopvol gekozen slim fit.