Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Wat voor stof is bamboe en wat zijn de voordelen?

Bamboe is een natuurlijke kledingvezel die gemaakt wordt van bamboe. De stof is ontzettend zacht en doet het daarom goed in ondergoed. Ook absorbeert de stof zo’n 60 procent meer vocht dan katoen. Ideaal om in te sporten of te dragen in de zomer. Als afkorting wordt vaak BA gebruikt.


 

Eigenschappen van bamboe

  • Zacht
  • Comfortabel
  • Slijtvast
  • Ademend
  • Absorberend
  • Antibacterieel

 
Wat zijn de voordelen van bamboe?

Kleding van bamboe is ontzettend zacht en valt soepel, vergelijkbaar met zijde. De stof is makkelijk te kleuren. De vezel bevat microgaatjes waardoor het 60 procent meer vocht absorbeert dan katoen. De kleding houd je daarom koel in de zomer en warm in de winter. Ook blijft het kledingstuk lang fris. De stof is van nature antibacterieel en schimmelwerend. Voor mensen met huidallergieën is bamboe vaak heel geschikt. De stof is makkelijk te onderhouden en kan in de wasmachine en droger.
 

Snelst groeiende gras

Bamboe is een grassoort die heel snel groeit en weinig water nodig heeft. Van alle grassoorten is het de grootste. De snelst groeiende soort groeit maar liefst een meter per dag. De stengels zijn hol van binnen zoals vrijwel alle grassoorten. Zogenaamd bamboehout is dus geen echt hout, maar zogenaamd verhout gras.
 

Verschil tussen bamboe-lyocell en bamboe-viscose

Als bamboe op de mechanische manier gemaakt wordt, wordt het eerst vermalen, dan verhit en worden er natuurlijke enzymen aan toegevoegd waardoor een papperige massa ontstaat. Machinaal worden de vezels er vervolgens uitgekamd en gesponnen in een draad. De stof die hieruit gemaakt wordt, noemt men ook wel bamboe-lyocell (of bamboe-linnen). Deze methode is echter zeer arbeidsintensief en de stof is daardoor erg duur. Veruit de meeste bamboekleding wordt dan ook op een chemische manier gemaakt. Aan de papperige massa worden dan chemicaliën toegevoegd. Dit wordt viscose genoemd. Stof die op deze manier bewerkt wordt, heet bamboe-viscose (of bamboe-rayon).
 

Ultrazacht

Je ziet bamboe in ondergoed, t-shirts, sokken, overhemden en handdoeken. De mate van zachtheid van de stof is zeker voor ondergoed heel fijn. Omdat de stof zo absorberend is, wordt het ook veel in sportkleding gebruikt. Je ziet het ook in meubelen, servies, papier en parket.
 

Wassen en drogen

Bamboe kan in de machine gewassen worden op hetzelfde wasprogramma als katoen op maximaal 40 graden. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. DE stof kan in de droger op een niet te hoge temperatuur. Strijken is geen probleem.