Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Draag je een riem bij een smoking?

Nee, een smoking hoort zonder riem gedragen te worden. Het traditionele kostuum wordt gedragen met bretels en een tailleband (of ‘cumberband’). De meeste smokingpantalons hebben dan ook geen riemlussen. De vuistregel voor het dragen van een riem is: een broek met riemlussen draagt u altijd met riem, een broek zonder riemlussen draagt u altijd zonder riem.


Smoking met of zonder riem?
 

Wat als mijn smokingpantalon riemlussen heeft?

Als uw smokingpantalon riemlussen heeft, draagt u de broek met een dunne, zwarte riem van kalfsleer, met een onopvallende, zilveren gesp. Het is wel aan te bevelen de riemlussen te laten verwijderen door een kleermaker, zeker wanneer u van plan bent een zeer deftig evenement aan te doen.

 

Geen riem bij een smoking; hoe dan wel?

De pantalon van een smoking hoort opgehouden te worden door zwarte bretels. De bevestiging van de bretels wordt weggewerkt door middel van een cumberband, of tailleband. Dit is een brede, zwarte band die u om uw middel knoopt. De bevestiging van bretels is van origine met behulp van knopen. Deze knopen zaten vroeger op de buitenkant van de broek; tegenwoordig worden ze aan de binnenkant van de ceintuur genaaid.

 

Waarom geen riem bij een smoking?

Er bestaan twee redenen voor het dragen van bretels op een smoking:

  1. De pantalon van een smoking is meestal hooggesneden, en valt op uw natuurlijke taille. Hoge broeken houdt u het best op met bretels. Een riem is niet in staat een hoge broek op te houden. Laaggesneden broeken vallen op de heup. Deze kunnen beter worden gedragen met een riem.
  2. De riem werd nauwelijks gedragen ten tijde van de popularisering van de smoking. Een smoking is een traditioneel avondkostuum voor heren, dat nu zo’n 120 jaar wordt gedragen bij speciale gelegenheden. Destijds werden pantalons opgehouden met behulp van bretels. De riem deed zijn intrede met de opkomst van confectiekleding, waarbij broeken niet altijd in de perfecte maat beschikbaar waren. Over het algemeen werd de riem enkel gebruikt door minder welvarende mensen, die slecht passende broeken droegen. In de Tweede Wereldoorlog werd de riem grootschalig door soldaten gedragen, omdat de ceintuur van hun broeken lager waren; dit droeg praktischer. Toen zij terugkeerden van de oorlog, introduceerden zij de riem als praktisch en modieus kledingstuk aan de burgerlijke bevolking. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de riem echt populair.