Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Een Pak Dragen: Beste Manier (9 Tips om er gelikt uit te zien)

Toen ik jaren geleden het studentenleven in ging, werd ik voor het eerst geconfronteerd met de vraag: hoe draag je een pak eigenlijk?

Ik maakte toen nog veel beginnersfouten, maar ondertussen heb ik door sociale feedback en het bijna dagelijks dragen van pakken in mijn werk onwijs veel geleerd over hoe een pak precies hoort te zitten. In het kort komt het neer op het volgende:

Hoe draagt u het best een pak?
 

Hoe draag je een pak? U draagt het onderste knoopje van het colbert ten allen tijde open. Dit geldt ook voor het gilet, al mag u hier van afwijken. De stropdas hoort boven de riem en onder uw navel te vallen. De kleur van de stropdas moet donkerder zijn dan die van uw hemd, en de kleur van uw riem moet identiek zijn aan die van uw schoenen.

Zorg dat u een kostuum met de juiste pasvorm draagt. Speelsheid mag u terughoudend tonen in uw sokken, das en pochet.

Dit is de essentie, maar om werkelijk goed voor de dag te komen, zijn er nog een aantal andere zaken waar u op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van uw pak. Kunt u elke kleur dragen naar elke gelegenheid? Welke pasvormen zijn er zoal? En hoe zit het met het dragen van een t-shirt onder uw overhemd, om doorkomend zweet te voorkomen: mag dat?

In dit artikel ga ik in op deze nuances, want alleen met oog voor detail kunt u werkelijk tip top voor de dag te komen.

Waaruit Bestaat een Pak?

  • colbert
  • pantalon
  • overhemd
  • stropdas
  • evt. een gilet
  • schoenen

Voordat wij ingaan op hoe u uw pak zou moeten dragen, frissen we eerst even onze kennis op over waaruit een pak bestaat.

Ieder pak komt met een jasje (colbert) en met een pakbroek (pantalon). Daaronder wordt altijd een hemd (overhemd) gedragen. Op dit hemd wordt een das (stropdas) gedragen.

in sommige gevallen wordt deze basis aangevuld met een gillet. Deze wordt onder uw jasje gedragen. Het is ongebruikelijk voor mensen in junior posities om een gillet te dragen, behalve op gelegenheden als bruiloften.

Buiten bovengenoemde zaken, worden pakken uiteraard met schoenen gedragen, manchetknopen, een riem of bretels, sokken en soms ook een pochet.

Do’s en Don’ts van Kostuums: wat mag wel en wat niet binnen de kostuum-etiquette?

Met de ‘geboden’ van het dragen van pakken in deze sectie, kunt u niet de mist in gaan.

1. Doe altijd de knoop van uw jasje los als u gaat zitten

Zo scheurt uw knoop niet los. Als u weer gaat staan, doe dan één knoop van het jasje weer dicht, zeker als u gaat spreken. Dit moet uw bovenste knoopje zijn. Nooit maar dan ook nooit zult u het onderste knoopje van uw colbert dichtmaken.

2. Draag een stropdas die donkerder is dan uw overhemd

Dit stukje stof is bedoeld als contrastwerking met uw overhemd en om uw jasje te complementeren. Zorg dus voor een donkere kleur.

3. Uw stropdas moet to net boven uw riem komen

Hoe lang moet een stropdas zijn? Knoop uw stropdas zo dat hij net boven uw riem uitkomt. Een te lange stropdas wordt wel eens denigrerend een buschauffeurs das genoemd. Uw stropdas hoort echter ook weer niet boven uw navel te eindigen, want te kort ziet er absurd uit.

4. De kleur van uw riem moet dezelfde zijn als die van de schoenen

Deze riem mag niet te dik zijn. Houd de gesp van uw riem onopvallend en niet te groot.

5. Draag uw sokken hoog

Draag uw sokken hoog op de enkels. Het is een faux pas als de huid van uw onderbenen zichtbaar is. Gekke sokken mag u wél dragen bij een net pak! Maar let er wel op dat u het smaakvol houdt.

6. Uw pantalon moet iets over uw schoen vallen

Uw broek mag niet over de grond slepen. Idealiter valt deze net iets over uw schoenen heen, maar niet te ver. Als u gaat zitten, is het wél toegestaan dat uw sokken zichtbaar worden.

7. Draag geen ondershirt onder uw overhemd

Draag nooit een t-shirt onder uw overhemd. Als u dit toch moet doen, omdat u bijvoorbeeld overmatig veel zweet, zorg er dan voor dat uw t-shirt geen patronen heeft die door uw hemd heen kunnen schijnen. Toch gaat onze voorkeur ernaar uit om gewoon het jasje aan te houden. Dan hoeft evenzeer niemand uw zweetplekken te zien.

8. Wees creatief op de juiste plekken

Bij het dragen van een pak, is het maar op twee plekken toegestaan om speelsheid te tonen: bij uw sokken en uw stropdas. In het geval van een stropdas kunt u nonchalance toevoegen door deze niet helemaal door het centrum te laten lopen. Geef de das een kleine afwijking naar links of rechts. Vrouwen die u leuk vinden hebben trouwens de neiging deze weer recht te zetten, dus dat is een leuke bijkomstigheid. Het alternatief is om een kleine vouw onder de strop aan te brengen. We slaan hier voor het gemak maar even een pochet over. Ook daarin is in sommige gevallen speelsheid toegestaan, met name wanneer u voor een sprezzatura stijl gaat. Daarover hieronder meer.

9. Uw mouwen horen net iets onder uw pak uit te komen

De mouwen van uw overhemd mogen iets uitsteken onder de mouwen van uw pak. Ga hierin niet verder dan zo’n 2 centimeter. Dit is ook de gelegenheid om uw manchetknopen te etaleren, mocht u die hebben en dragen. Zorg ervoor dat u uw manchetknopen met de knop aan de buitenkant draagt.

Tips voor de Verzorging van uw Pak

Het is belangrijk dat u niet dag in dag uit hetzelfde pak draagt. Niet alleen wordt dit saai om naar te kijken voor je omgeving, ook houdt dit uw pak langer goed.

Nadat u een pak gedragen hebt, is deze namelijk een beetje uitgerekt. Vooral de knieën en ellebogen hebben hier last van. Als u uw pak minimaal drie dagen in uw kast laat hangen voordat u deze opnieuw aantrekt, zal het materiaal weer in zijn oorspronkelijke vorm zijn teruggevallen. Dit zorgt ervoor dat u niet in een verfomfaaid pak voor de dag komt.

Om uw pak schoon te houden, is het aan te raden om het pak af te borstelen na gebruik. Gebruik hiervoor een zachte borstel - het liefst van natuurlijke haren.

Pakken zijn Seizoensgebonden

Sommige pakken kunt u beter in de winter dragen en andere in de zomer.

Een voorbeeld van een pak dat u in de winter draagt, is er één die gemaakt is van merino wol, tweed of kasjmier. Ook is de winter het enige moment dat geribde stof acceptabel is - maar dit is wel enigszins uit de mode. Al deze pakken zijn wat warmer en worden daarom ‘s winters gedragen.

Zomerse pakken worden meestal gemaakt van katoen en van linnen, maar u kunt ook pakken krijgen in zeer dunne zomerwol. Vooral Italiaanse kleermakers gebruiken wollen stoffen.

Welke Kleur Pak Moet Ik Kopen?

Als u niet voor iedere gelegenheid een nieuw pak wilt kopen, is het belangrijk dat u uw pak koopt in een kleur die bij meerdere gelegenheden acceptabel is. De gouden regel is: met antracietgrijs zit u altijd goed.

Antraciet is een mooie, klassiek grijze tint die je veel ziet op zowel formele gelegenheden als op feestelijke evenementen. U kunt in een antraciet grijs pak niet alleen indruk maken op de vrouw van uw leven: als het nodig is kunt u er gelijk mee door naar de schoonouders om die te ontmoeten.

Dubbele of Enkele Rij Knopen?

Over het algemeen zijn pakken met een dubbele rij knopen uit zwang geraakt. Pakken met dubbele knopen ziet u tegenwoordig dan ook veel vaker in tweedehands winkels dan in de nieuwste selectie van populaire modemerken.

Toch zijn er wel gevallen waarin u voor een pak met dubbele knopen kunt kiezen. Omdat een dubbele rij knopen de indruk wekt dat u een wat breder postuur hebt, kunt u bijvoorbeeld voor dit type pak gaan wanneer u uzelf een beetje ielig vindt.

Voor een veilige keus, kunt u het beste voor een rij enkele knopen kiezen.

Verschillende Manieren om een Pak te Dragen

Zojuist benoemden wij al dat een antraciet grijs pak vrijwel altijd gepast is. Maar wat nu als u zich wat meer ‘outside the box’ wilt kleden?

In dat geval is sprezzatura waarschijnlijk de stijl voor u. Sprezzatura betekent in het Italiaans eigenlijk de schijn van moeiteloosheid. En schijn, dat is het: want u stopt er wel degelijk moeite in.

Sprezzatura is de chique variant van een tenue de ville. U kunt uw pak in bontere kleuren dragen, zoals vaal geel, bruin of wit. Vaak maakt u de stijl af met een zonnebril.

Voor gala’s zult u geen pak maar een rokkostuum dragen. U weet wel, dit is het zogenaamde ‘pinguinpak’. Dit is het enige kostuum waarbij u als man ook handschoenen kunt dragen.

Tot slot is er de smoking. Deze kunt u aantrekken naar gala’s. Oorspronkelijk is dit pak bedoeld voor de rookruimte op feestjes. Men trok zijn zijn eigen jasje uit zodat met niet zo naar rook zou ruiken na het roken. tegenwoordig is dit een dresscode in zichzelf geworden en u herkent een smoking aan de brede rand rond de borst.

Gerelateerde Vragen

Nu weet u precies hoe u uw pak moet dragen. Wellicht vraagt u zich nu ook nog af hoe het zit met de pasvorm. Wij sluiten af met een kort antwoord daarop.

Wat zijn de verschillende pasvormen van kostuums?

De classic fit is een traditionele pasvorm met meer ruimte rond de borst en de mouwen, waardoor comfort bij het dragen ervan wordt vergroot.

Slim fit is juist het tegenovergesteld van de classic fit: deze is vrijwel altijd op maat gemaakt, met een strakke taille en strak afgemeten mouwlengte, zodat uw overhemd precies één centimeter onder de mouwen van uw jasje vandaan komen.

De tailored fit pasvorm herkent u aan twee naden links en rechts van het midden op uw rug. Het jasje is boven uw heupen iets dunner dan daarboven en daaronder: vandaar de naam tailored fit.