Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Wat is business formal voor kledingstijl?

Business formal is een zakelijke en professionele dresscode die uit een pak, overhemd en stropdas bestaat. Business formal wordt ook wel omgeschreven als business smart of business professional. In formele bedrijven is dit altijd de dresscode.


 
Business formal is een strakke dresscode. De keuze voor kledingstukken, kleuren en patronen is beperkt. Als je deze kledingstijl draagt, ben je een verlengstuk van het bedrijf waarvoor je werkt. Zorg dus dat al je kledingstukken en accessoires er verzorgd uitzien.
 

Wat trek je aan bij business formal?

De dresscode business formal bestaat voor een man uit een pak, eventueel met vest, een overhemd en stropdas. Manchetknopen zijn een optie. Alle delen van de outfit passen qua kleur bij elkaar. Het mooiste is een pak van wol of een wol-blend. Een pak dat mooi zit, laat je op maat maken. Het is een investering, maar een goed pak gaat heel lang mee. Je overhemd zit altijd net in je broek. Let op dat je overhemd mooi om je lichaam valt. Hier vind je welke taillering voor jou geschikt is.
 

Wat is het verschil tussen business formal en business professional?

Beide dresscodes lijken heel erg op elkaar. Vooral in de Engelstalige wereld wordt een verschil gemaakt tussen de twee. Business formal is nog iets formeler dan business professional. Business professional is iets relaxter. De officiële strikte business formal dresscode is een net, op maat gemaakt pak met stropdas, in sobere kleuren. Bij business professional kun je voor iets meer kleur kiezen of print. Business professional is echter zeker geen business casual waarbij veel meer vrijheid toegestaan is. Het is nog steeds een nette en professionele dresscode.
 

Welke kleuren horen bij business formal?

Bij business formal horen neutrale en sobere kleuren. Hieronder vallen grijs, wit, zwart, bruin, beige en blauw. Een rustige en subtiele print, een krijtstreep of een ruit, kan wel. Voor het pak kies je zwart, donkergrijs, bruin of donkerblauw, eventueel met een subtiel streepje of patroontje. Het overhemd heeft een lichte kleur. Wit is altijd goed. Lichtblauw of lichtgrijs kunnen ook. Een subtiel patroontje zoals een streepje op je overhemd is kan, als het maar bij je pak en stropdas past. Voor je stropdas geldt hetzelfde als voor je overhemd. Kies voor een effen kleur of een subtiel patroon dat matcht met je overhemd.
 

Schoenen, sokken en accessoires

Bij de business formal dresscode draag je nette, gepoetste, zwarte veterschoenen. Volgens de officiële code van business formal kunnen bruine veterschoenen niet. Dit begint wel te verschuiven en je ziet, ook op hele formele kantoren, wel mannen met nette bruine veterschoenen. Maar als je op safe wilt spelen, houd je het bij zwart. Ook sokken zijn belangrijk. Zorg dat je sokken qua kleur matchen met je broek en niet met je schoenen. Ze moet zo hoog komen dat je geen been ziet, ook niet bij het zitten. Houd ook je accessoires rustig. Een riem moet matchen met je schoenen. Een zwarte leren nette riem is dus altijd een goede keuze. Draag een subtiel en net horloge. Voor al je accessoires geldt: niet te schreeuwerig of bling-bling.
 

Verzorgde look

Voor de business formal dresscode is het extra belangrijk dat je kleding er goed verzorgd uitziet: gewassen, gestreken en zonder gaten. Alle knoopjes van je overhemd zitten dicht en je stropdas is goed gestrikt. Je kapsel en gezichtsbeharing zien er verzorgd uit.
 

Op welke gelegenheden draag je business formal?

Het is uiteraard afhankelijk van je baan hoe je kleedt. Bij formele bedrijven, zoals financiële of juridische bedrijven, draag je altijd business formal op de werkvloer. Veel bedrijven hebben een ‘casual friday’ waarop je je iets losser kan kleden. Ook bij werkgelegenheden zoals congressen, prijsuitreikingen en werkpresentaties is de business formal dresscode belangrijk. Als je bij een wat informeler bedrijf werkt, kun je je meer business professional of zelfs business casual kleden. Lees hier meer over de business casual kledingstijl.