Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is de beste boord voor mijn gezichtsvorm?

Sommige mannen lijken haast gezegend: alles staat ze goed. Soms ligt dit aan hun uiterlijk, maar meestal weten zij gewoon wat ze wel en niet goed staat. Zij laten de minder goede opties simpelweg links liggen. De kunst van het kleden ligt in het erkennen van uw uiterlijk, om vervolgens uw kleding daar op aan te passen. Weet u welke kraag het best bij uw gezicht past?
 

Welke boord past bij mijn gezicht?

Het antwoord is meestal ‘nee’. En dat is een gemiste kans, want de belangrijkste keus in uw overhemd is de vorm van de boord. Die bepaalt grotendeels de uitstraling, en kan u ofwel helpen, of tegenwerken.

De beste vorm kraag voor uw gezicht hangt sterk af van de vorm van uw gezicht. We moeten dus eerst bepalen welke vorm gezicht u heeft. Wanneer u een lang gezicht heeft, willen we het korter en breder maken. Wanneer u een vierkant gezicht heeft, willen we het smaller en langer maken.

Ieder type gezicht heeft een boord die goed staat. Maakt u zich dus geen zorgen: u zult uw boord vinden. In dit artikel leert u welke opties een veilige keus zijn bij uw gezicht, en bij welke boorden u beter uit de buurt blijft.

 

Welke gezichtstypes zijn er?

Er zijn grofweg vijf herkenbare gezichtsvormen: het vierkante gezicht, het ronde gezicht, het diamantvormige gezicht, het langwerpig gezicht en het ovalen gezicht. De meeste mensen bevinden zich op het spectrum tussen twee vormen in. Als dat bij u het geval is kunt u het best alle boorden passen die bij de beide types horen, en uw keus baseren op welke boord de meest gebalanceerde uitstraling geeft.

 

Hoe kiest u de boord?

Zoals altijd willen we dat onze kleding bepaalde gelaatstrekken versterkt of verzwakt. We zoeken naar een balans in vorm en grootte. U kiest daarom meestal het best een boord met een tegenhangende vorm van uw gezichts. Heeft u een breed gezicht? Kies een boord met dunne punten. Zo wordt uw gezicht optisch langer en ontstaat er harmonie. Heeft u een smal gezicht? Kies dan een boord die breed is weggesneden. Zo wordt uw gezicht breder en voller.

 

Hoe bepaal ik de vorm van mijn gezicht?

Om de vorm van uw gezicht te bepalen kijkt u naar uw voorhoofd, jukbeenderen en kaaklijn. Blijft de maat van voorhoofd naar kaaklijn ongeveer gelijk? Dan heeft u een vierkant óf langwerpig gezicht. Loopt de maat naar beneden licht toe? Dan heeft u een ovaal of diamantvormig gezicht. Is uw gezicht even lang als breed? Dan heeft u een rond gezicht.

 

Welke soorten kraag zijn er?

Er zijn drie soorten kragen: traditionele, smalle en brede kragen. Afhankelijk van uw type gezicht staat tenminste één type kraag u goed en één type kraag u niet goed. Wilt u meer details over de specifieke boord? Kijk dan bij de sectie ‘Boorden’ in onze kennisbank, of klik hieronder door. De kragen zijn:

 

Boorden bij een vierkant gezicht

Heeft u een sterke, vierkante kaaklijn? Dan heeft uw gezicht waarschijnlijk een vierkante, hoekige uitstraling. We willen deze vorm iets terugbrengen door een boord te kiezen met lange punten, maar de boord moet wel in verhouding tot uw gezicht staan. Vermijd kleine, dunne boorden; kies in plaats daarvan voor een dikkere boord met volle punten.

Boorden die u goed zullen staan zijn de traditionele (Kent) kraag, de button down boord, de under button down boord, de tab-boord of de narrow point boord.

Boorden die u slecht zullen staan zijn de Haifisch en spread kragen, zowel medium spread als widespread. Deze kragen maken uw gezicht veel voller en breder.

 

Boorden bij een ovaal gezicht

U heeft een ovaal gezicht wanneer u een symmetrisch gezicht heeft met een zachte kaaklijn, rechte wangen en een slanke kin. Uw gezicht is van nature in balans en daarom kunt u praktisch iedere boord dragen. Alles zal u goed staan. U bent dan toch een van die mannen die daadwerkelijk gezegend is. Het ovalen gezicht wordt beschouwd als het meest aantrekkelijke, omdat dit het meest symmetrisch is, en u bij dit type alles kunt dragen; het ovalen gezicht is dus het meest veelzijdig.

Boorden die u goed zullen staan zijn de Kent kraag, de button down boord, de tab-boord, de widespread, de club boord en de narrow point. Zowel smalle als brede boorden doen het goed, en de punt van de kraag kan of lang en dun zijn, of rond en zacht.

Boorden die u slecht zullen staan zijn er eigenlijk niet.

 

Boorden bij een langwerpig gezicht

U heeft een langwerpig gezicht wanneer uw kaak een lange u-vorm heeft. Dit type gezicht heeft de neiging snel smal te worden. U kiest het best boorden die uw gezicht voller en korter maken. Vermijd daarom overhemden met een boord die lang en dun is.

Boorden die u goed zullen staan zijn de spread varianten, zoals de widespread of de Haifisch kraag. Deze boorden zijn ver weggesneden en geven daarom veel extra breedte aan uw gezicht. De vorm van de kraag maakt uw gezicht ook korter.

Boorden die u niet goed zullen staan zijn de button down, de tab-boord en boorden met een smalle punt in het algemeen.

 

Boorden bij een diamantvormig gezicht

Heeft u duidelijke jukbeenderen en een smalle, puntige kin? Dan is uw gezicht diamantvormig. Het diamantvormige gezicht is het meest fotogeniek; daarom hebben fotomodellen meestal diamantvormige gezichten. Bij een diamantvormig gezicht wilt u breedte toevoegen, zodat uw kaaklijn sterker lijkt. Door brede boorden voorkomt u ook dat uw gezicht te smal en te puntig wordt. U vermijdt dus het best alle dunne, puntige kragen.

Boorden die u goed zullen staan zijn de Haifisch en widespread kraag. Deze boorden geven uw gezicht een vollere en krachtigere uitstraling.

Boorden die u slecht zullen staan zijn de tab-boord, de button down en under button down boord, en de narrow point. Deze maken uw gezicht spits en verzwakken uw kaaklijn.

 

Boorden bij een rond gezicht

U heeft een rond gezicht wanneer u volle wangen heeft met een ronde kaaklijn. De lengte van uw gezicht is ongeveer gelijk aan de breedte. Uw kaak heeft geen hoeken, maar is rond. U wilt uw gezicht optisch iets meer lengte geven en iets dunner maken. Daarvoor werken smalle, puntige boorden het best.

Boorden die u goed zullen staan zijn de traditionele Kent kraag, de button down en under button down kraag, de tab-boord, de pin-collar en de narrow point.

Boorden die u beter vermijdt zijn de widespread en Haifisch boorden, en alle boorden die zijn weggesneden, want die maken uw gezicht voller en ronder.