Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Wat is een tab-boord?

De tab-boord is een boord met lange, rechte punten. De punten worden in het midden aan elkaar vastgeknoopt met behulp van een drukknoop, of een ‘geknoopte tab’. De tab-knoop vervangt de boordpin, die de punten van de kraag op hun plek houden. De boord wordt altijd met een das gedragen; de tab-knoop tilt de stropdasknoop iets op.

 

Welke verschillende boordtypes zijn er?
 

Wat is het effect van een tab-boord?

Door de punten van de boord aan elkaar vast te knopen, bereikt u een aantal stijlvolle effecten: De tab houdt de knoop van de stropdas strak tegen de boord. Hierdoor blijft de knoop van de stropdas altijd netjes op zijn plek, en oogt het compact en verzorgd.

De tab tilt de knoop van de stropdas iets op, waardoor de stropdas een elegante curve maakt.

 

De geschiedenis van de tab-boord

De tab-kraag werd in Groot-Brittanië geïntroduceerd in de tweede helft van de jaren ’20. De boord werd erg populair onder stijlvolle mannen toen de Duke of Windsor de boord ging dragen. Door de punten van de boord vast te knopen werden de zachte boorden (die destijds werden gedragen) mooi op hun plek gehouden. Onlangs droeg James Bond (in de laatste film ‘Skyfall’) een tab-boord, maar momenteel is de kraag niet erg populair.

Tab-boorden werden het eerst gedragen door Christelijke priesters in de 16e eeuw. Zij wilden een nette, ordelijke indruk maken door de punten van de boord aan elkaar te bevestigen. We herkennen dit specifieke ontwerp van de tab-boord als het witte blokje op de voorkant van de hals. De witte band was van origine een das, die functioneerde als zweetband. De band loopt rond de gehele boord en verbergt de knopen die de boord verbinden. De Katholieke kerk adopteerde deze stijl pas in de 18e eeuw; de paus wilde het imago van de kerk meer modieus maken.

 

Hoe draagt u een tab-boord?

Een tab-boord is bedoeld om de punten van de kraag netjes op hun plek houden, zodat de boord altijd verzorgd oogt. U draagt de tab-boord altijd met een stropdas. De stropdas valt over het knoopje, en verbergt zo de verbinding. Een tab-boord ziet er, gedragen met stropdas, als een gewone boord uit, maar blijft altijd netjes zitten. De tab-boord is een excentriek detail, dat opvalt tussen de meer gangbare boorden. Hiermee is de boord bij uitstek geschikt voor mannen die zich opvallend willen kleden.

 

Welke stropdasknoop staat goed bij de tab-boord?

Doordat de punten bijeen worden gehouden is de tab-boord wat smaller dan de meeste boorden, zoals de Kent kraag. Daarom staat de tab-boord het best met stropdassen van dunner materiaal, in een iets dunnere knoop, zoals een four-in-hand. Een enkele Windsor past ook, maar zal wat uitstulpen. Een tab-boord legt veel nadruk op de knoop, doordat deze iets naar voren wordt gedrukt door de tab.

 

Staat een tab-kraag goed bij mijn gezicht?

De boord van uw overhemd omlijst uw gezicht en heeft veel invloed op hoe anderen uw gezicht zien. Daarom helpt de juiste boordkeuze gemakkelijk de fysieke eigenschappen van uw gezicht aan te vullen. Een tab-kraag helpt om het gezicht te verlengen en te versmallen. De tab is zeer geschikt voor mensen met een rond of vol gezicht. De nauwe ruimte tussen de punten maakt het gezicht optisch dunner. De tab-boord is daarmee minder geschikt voor mensen met een spits, driehoekig gezicht, of mensen met een lang of rechthoekig gezicht. U draagt liever een boord die uw gezicht iets meer volheid geeft, zoals een wide spread kraag, of een klassieke Kent. Wilt u toch graag een tab-boord dragen? Er zijn boorden verkrijgbaar met iets rondere, kortere punten. Deze variant kan voorkomt dat uw gezicht langer en smaller wordt.

 

Informatie over andere type boorden: