Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een wide spread kraag?

Een wide spread kraag (ook wel ‘Italiaanse boord’) is iets wijdere boord dan de reguliere Kent-kraag. De vertaling van ‘wide spread’ is ‘wijdgespreid’. Wide spread boorden geven overhemden een modern uiterlijk. De kraagpunten zijn recht gesneden en lopen iets wijder uiteen. Daardoor biedt de boord meer ruimte voor het dragen van dikkere stropdassen en -knopen.

De wide spread is ongeveer even wijd als de Haïfisch-kraag (ook wel de cut-away), met het verschil dat de punten niet rond zijn weggesneden. Zie voor meer informatie ons kennisartikel over de Haïfisch-kraag.

 

Voorbeeld wide spread kraag:

Voorbeeld van een widespread kraag
 

Oorsprong van de wide spread kraag

De spread collars werden geïntroduceerd in de jaren ’20, toen de populariteit van de Windsor-knoop om wijdere boorden vroeg. De Italiaanse boord werd opnieuw erg populair in de jaren ’60 en ’70. Andere wijdere boorden deden het toen ook goed.

 

Hoe draagt u een wide spread boord?

De wide spread kraag is minder geschikt om zonder stropdas te dragen, omdat de boord los erg wijd is. Een boord die los wel goed staat is de Kent kraag. Een wide spread boord is zeer geschikt voor meer formele gelegenheden; u kunt de kraag ook prima met een vlinderdas dragen.

Draag bij een wide spread boord altijd een stropdas met dikkere knoop, of een das van dikkere stof. Daar is de boord op ontworpen. Door een dikke stropdasknoop te gebruiken wordt de ruimte mooi uitgevuld, en valt de knoop goed in de boord.

 

Wat is de juiste dasknoop voor de wide spread kraag?

Draag bij een wide spread boord het liefst een dikkere knoop, zoals een Windsor of een dubbele Windsor. Een four-in-hand is al snel te dun. Een te dunne knoop ziet er niet proportioneel uit.

 

Staat een wide spread kraag mij goed?

De boord van uw overhemd is de omlijsting van uw gezicht, en bepaalt hoe uw gezicht door anderen wordt gezien. U kunt de verschillende types boorden daarom gebruiken om fysieke eigenschappen van uw gezicht te compenseren. Een wide spread kraag helpt het gezicht smaller te laten lijken. Dit is een zeer geschikte boord voor mensen met een lang, rechthoekig gezicht. De wijde punten helpen uw gelaat meer volheid te geven. De wide spread boord is ook zeer geschikt voor mensen met een spits gezicht met dunne kin. Een wide spread helpt de kaaklijn aan te zetten, waardoor uw gezicht een betere balans krijgt. Deze boord is minder geschikt voor mensen met een hoekig, vierkant, of rond gezicht.