20% korting op (bijna) alles>

Wat is een pin collar?

Een pin collar is een boord waarvan de punten aan elkaar worden bevestigd door middel van een pin of collar pin. De letterlijke vertaling van collar pin is ‘kraagspeld’. De pin-boord heeft twee afgezoomde gaten. Hier steekt men de pin doorheen, waarna men de eindes van de pin vastzet met een afschroefbaar dopje. De pin collar lijkt sterk op de tab-kraag. De klassieke pin collar heeft iets langere punten, waardoor de boord hoger wordt.

Welke boordtypes zijn er?

Wat is het effect van een pin collar?

Een pin boord wordt altijd met stropdas gedragen. De knoop van de stropdas valt over de pin, waardoor deze iets omhoog komt. Dit legt de nadruk op de knoop van de das. Verder zorgt de pin dat de boord netjes blijft, en dat de stropdas strak in de boord valt. Dankzij deze elegante details bieden kragen met een pin een stijlvolle en verzorgde uitstraling.

De geschiedenis van de pin collar

De pin collar werd in de jaren ’20 vooral in Engeland en de VS populair. Destijds waren zachte boorden erg in trek. Deze boorden waren niet gestijfd en daarom comfortabeler, maar ze werden rommelig wanneer men ze met een stropdas droeg. De stijlvolle man verzon daarom een oplossing: door de punten van de boord aan elkaar vast te zetten werd de boord steviger en netter. In eerst instantie gebruikte men hiervoor een gewone veiligheidsspeld. Al snel daarop volgde overhemden met een speciaal gat voor de collar pin. Het is niet bekend wie de pin collar als eerst ontwikkelde.

Wat is het verschil tussen een pin collar en een tab-boord?

Het verschil tussen een pin collar en een tab-kraag is de bevestigingswijze. De pin collar biedt ruimte voor een decoratieve speld; de tab-kraag wordt bevestigd met een (druk)knoop die aan de boord is vastgezet. De knoop op de tab-kraag is verborgen, terwijl een pin collar juist nadruk legt op de bevestiging.

Hoe draagt u een pin collar?

Een pin collar wordt altijd met een stropdas of vlinderdas gedragen. De das verbergt de verbinding, zodat enkel de decoratieve uiteindes van de pin zichtbaar zijn. De pin collar valt wat nauwer dan de moderne Kent kraag. Hierdoor is er minder ruimte voor dikkere knopen, zoals een dubbele Windsor. De pin-kraag staat wel een enkele Windsor toe. Sommige mannen gebruiken de pin met opzet om de knoop extra dik te laten lijken, en dragen de pin collar daarom juist in combinatie met de dikkere Windsor.

Welke stropdasknoop staat goed bij de pin collar?

De pin collar staat het best met weelderige, decoratieve knopen, zoals een enkele Windsor met een plooi in het midden. De pin tilt de knoop iets op, waardoor deze iets wordt gebogen. Hierdoor wordt de lichtval op de stropdas complexer en verfijnder.

Staat een pin collar goed bij mijn gezicht?

De boord van uw overhemd is uitstekend geschikt om de vorm van uw gezicht te verfijnen. De pin collar is, door de verbinding, iets minder wijd, en ook iets hoger, waardoor uw gezicht smaller wordt. De pin collar is daarom vooral geschikt voor mannen met een rond, vol gezicht; de pin-boord is minder geschikt voor mannen met een lang, smal gezicht, omdat het gezicht daardoor erg dun wordt. Mannen met een spitser gezicht dragen beter een wide spread collar.

Informatie over andere type boorden: