Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Wat zijn goede stropdassen?

Of je hem nou zakelijk draagt, modieus of speels, de stropdas geeft elan aan je outfit. Je trekt hem niet zomaar uit de kast, maar combineert hem bewust met de rest van je outfit. Goede stropdassen zijn gemaakt van kwalitatief materiaal, tikken qua lengte net je broekriem aan en matchen bij de rest van je outfit.


 

Van welke materialen zijn goede stropdassen gemaakt?

Stropdassen worden gemaakt van zijde, linnen, katoen, viscose wol of polyester. Zijde is bij uitstek geschikt voor formele en chique gelegenheden. Hoe gladder het materiaal, hoe formeler. Een linnen stropdas is iets informeler. Het geeft je outfit ook een zomerse look. De wollen variant is voor de modebewuste man die zich wil onderscheiden. Een katoenen das is stijlvol, maar geeft net een iets robuustere look. Als je een stevige stropdas zoekt die tegen een stootje kan, bijvoorbeeld voor horecawerk of een goed feest, kies dan voor polyester. Dit is sterk materiaal.
 

Lengte en breedte van de stropdas

Een stropdas hoort de bovenkant van de tailleband van je broek of je riem aan te tikken. De meeste dassen zijn 140 tot 150 cm. Ben je bovengemiddeld lang? Kies dan voor een langer formaat. De gemiddelde stropdas is 7,5 cm breed. Er zijn ook smallere varianten van 5 tot 6,5 cm op de markt die een hippere uitstraling hebben. Hiermee creëer je een meer casual look
 

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een stropdas?

Kijk naar de revers van je jasje als je een stropdas kiest. Het breedste punt van je das moet ongeveer dezelfde breedte hebben als je revers. Als je brede schouders hebt, kies je het beste voor een jasje met brede revers en een bredere das. Als je wat slanker bent, kies je voor de smallere varianten. Pas op met smalle stropdassen als je een iets breder postuur hebt. Een smalle das maakt je dan optisch nog breder.
 

Wanneer draag je welke das?

In een formele kantoorsetting past een gladde stropdas in een rustige kleur of subtiel patroon, zoals een streepje of een stip. Op feestelijke gelegenheden kun je meer uitpakken met vrolijke kleuren en dessins. Is de sfeer casual? Dan kun je experimenteren met kleurcombinaties, prints of materialen. Hoe combineer je een stropdas bij een overhemd? Je leest er hier alles over.
 

Hoe zet je die das vast?

De grootste onhandigheid bij een stropdas is dat hij weg wappert in de wind en overal inhangt als je voorover buigt. De dasspeld is een handige en stijlvolle manier om je das vast te zetten. Je bevestigt die door hem vast te klemmen aan het knopenpand van het overhemd. Hier lees je hoe je op de juiste manier een dasspeld draagt. Alternatieven voor de dasspeld zijn de dasclip, dasketting, dasriem en de dasstaaf.
 

Hoe knoop je een stropdas?

Je kunt een stropdas op meerdere manieren knopen. De gemakkelijkste is de Four in hand, een dunne knoop die licht asymmetrisch is. Andere bekende knopen zijn de Windsor en de dubbele Windsor. Hier lees je hoe je deze knopen toepast.