Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Van welke kleding zweet je het meest en van welke het minst?

Van isolerende kleding zweet je het snelst als het warm is. Over het algemeen isoleren synthetische vezels meer dan natuurlijke en halfsynthetische vezels. Voorbeelden van synthetische stoffen zijn polyester, polyamide en acryl.
 

 

Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen?

Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op. Het voordeel daarvan is dat je het snel warm krijgt in zo'n kledingstuk. Je ziet synthetische stoffen daarom ook veel in bijvoorbeeld windjacks, fleecetruien en regenjassen.


Synthetische vochtafvoerders

Toch zijn er ook synthetische materialen op de markt die juist vocht afvoeren. Speciale dri-fits en dry-techs zijn speciaal ontworpen om tijdens het sporten zoveel mogelijk vocht af te voeren zodat je niet te snel afkoelt.
 

Van welke kleding zweet je het minst?

Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet. Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op. Bamboe is koel en neemt vocht heel goed op. Ook is bamboe van nature schimmel- en bacterie werend, zodat het zweetluchtjes voorkomt. Zijde is ook een zeer ademende stof. Het voelt koel aan in de zomer en warm in de winter.
 

Wol is ademend

En je zal er niet direct aan denken, maar ook wol ademt goed. Een lichte wolsoort kan in de zomer dus erg fijn zijn. Wol, en dan vooral Merinowol, heeft dunne vezels en voelt luchtig aan. Ook absorbeert het zweet en voert het vocht af. Merinoschapen leven in zowel warme als koude temperaturen. De wol moet hen dus kunnen warmhouden en afkoelen.
 

Halfsynthetische vezels

Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het voelt koel aan in de zomer en voert vocht makkelijk af. Ook Modal voelt zijdeachtig aan en absorbeert vocht en behoudt tegelijkertijd zijn vorm goed.
 

Synthetische en natuurlijke mix

In de praktijk zie je zelden een kledingstuk van 100% polyester. Synthetische stoffen worden meestal verwerkt in blends. Twee of meer stoffen worden met elkaar vermengd om zoveel mogelijke goede eigenschappen in één stof te krijgen. Zo wordt polyester wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Zo ontstaat er een stof die wel ademend door de natuurlijke vezels en toch slijtvast door de synthetische.
 

Gezweet in je overhemd?

Heb je een zware dag gehad en is je overhemd toe aan een frisse was? Was hem toch niet te heet. Overhemden zijn gemaakt van kwetsbaardere stoffen dan T-shirts en sweaters. Was hem op maximaal 30 graden op een toerental van maximaal 600. Hier je lees je de uitgebreide wasvoorschriften voor overhemden. Heb je last van gele boorden in je overhemd? Met deze tips krijg je ze schoon.