Bollen wol

10 tips om je wollen kleding te onderhouden

1. Controleer op schade

De eerste stap is om jouw wollen kleding te controleren op mottengaatjes. Hoe eerder je het ontdekt, hoe minder schade er ontstaat aan jouw garderobe. Schadelijke insecten houd je op afstand met cederhouten blokjes of lavendelzakjes. Dit is ook een goede plek om jouw zomerkleding te bewaren.

2. Was alleen wanneer nodig

Lanoline is van nature aanwezig in wolvezels. Deze vetlaag voorkomt dat bacteriën, schimmels en vuil zich hechten. Wollen kleding is daardoor zelfreinigend. Hierdoor hoef je jouw wollen truien niet zo vaak te wassen als jouw ondergoed.

3. Zoveel mogelijk luchten

Wol houdt geen geuren vast; in plaats daarvan hecht het zich aan het oppervlak. Hierdoor is luchten meestal voldoende. Je kan ze 's nachts of bij mist buiten ophangen. Bij het douchen is het een andere optie om jouw wollen trui in de badkamer op te hangen. Geuren verdrijven als gevolg van de damp. Is er nog steeds een muffe geur? Dan kan je een textielspray gebruiken.

4. Lees het waslabel goed door

Dit is een goede algemene tip voor het wassen van kleding. Wollen kleding wordt geleverd met gedetailleerde onderhoudsinstructies. De wasvoorschriften van de fabrikant zorgen ervoor dat de kwaliteit van jouw wollen kleding zo lang mogelijk behouden blijft. Elk kledingstuk vereist een ander niveau van zorg. Het is altijd van cruciaal belang om de etiketten op jouw kleding te lezen en volg altijd de instructies van de fabrikant voor jouw kleding. Kom je er niet uit, dan kan een professionele stomerij helpen.

5. Was zoveel mogelijk met de hand

Was jouw trui het beste met de hand in lauw water, of deze nu van lamswol of merinowol is. Laat het kledingstuk 5 tot 10 minuten weken, voordat je het voorzichtig uitschudt. Gebruik je wolwasmiddel? Wring het zeepsop niet uit! Masseer het zachtjes door de stof! Spoel ook het schuim af met lauw water. Droog het vervolgens aan de lucht op een handdoek op een plakkerig oppervlak of op een droogrek.

6. Was voorzichtig in de wasmachine

Als je geen tijd of zin hebt om met de hand te wassen, volstaat een wasmachine. Zorg er wel voor dat er geen zeepresten overblijven van eerdere wasbeurten. Raadpleeg voor de juiste instellingen de handleiding of gebruik het wolwasprogramma. Was in het algemeen nooit bij temperaturen boven 30 °C of bij snelheden hoger dan 600 tpm. Was wol met wol en gebruik eventueel een waszak om beschadigingen te voorkomen.

7. Wol droog je buiten de droger

Gebruik in geen geval een wasdroger! Wol krimpt door de hete lucht. Er zijn verschillende huis-tuin-keukenoplossingen om een wollen trui opnieuw uit te rekken, zoals het gebruik van haarconditioner in het water bij het handen wassen, maar er zijn geen garanties.

8. Vouw jouw wollen kleding op

Om ruimte te besparen is het verleidelijk om zoveel mogelijk op te hangen, maar voor gebreide (knitted) kledingstukken is dit funest. Het zorgt ervoor dat de natuurlijke rek verdwijnt en de vezels beginnen los te laten. Het opvouwen van jouw wollen kleding heeft altijd de voorkeur.

9. Gebruik gereedschap voor pluizen

Pluisjes mogen niet met de hand worden verwijderd. Hierdoor worden er alleen maar meer vezels losgetrokken. Gebruik hiervoor een speciale wolkam of een pluizentondeuse. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

10. Blijf afwisselen met kledingstukken

Hoewel wollen kleding zelfreinigend en onderhoudsvriendelijk is, kan het niet continu worden gedragen. Als je wol draagt, komen de vezels onder druk te staan. Hoe langer ze onder druk staan, hoe sneller ze verslechteren. Dus geef jouw wollen trui een pauze.

HemdVoorHem kleding voor iedere man