Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

10 tips om uw wollen kleding te onderhouden

Tegen het einde van het jaar is daglicht schaars en daalt het kwik gestaag. Dit is daarom de beste tijd om uw wollen kleding uit de kast te halen! Wol reguleert uw lichaamstemperatuur en is een veelzijdig materiaal waarmee u eenvoudig kunt werken. Het is een heerlijk item met een luxe en comfortabele uitstraling. Maar hoe verzorgt u uw wollen kleding, zodat deze lang meegaat? In deze blog geven we u 10 handige tips!
 

 

10 tips om uw wollen kleding te onderhouden  

1. Controleer op schade

De eerste stap is om uw wollen kleding te controleren op mottengaatjes. Hoe eerder u het ontdekt, hoe minder schade u aanricht aan uw garderobe. Schadelijke insecten houdt u op afstand met cederhouten blokjes of lavendelzakjes. Dit is ook een goede plek om uw zomerkleding te bewaren.
 

2. Was alleen wanneer nodig

Lanoline is van nature aanwezig in wolvezels. Deze vetlaag voorkomt dat bacteriën, schimmels en vuil zich hechten. Wollen kleding is nu zelfreinigend. Hierdoor hoeft u uw wollen truien niet zo vaak te wassen als uw ondergoed.
 

3. Zoveel mogelijk luchten

Wol houdt geen geuren vast; in plaats daarvan hecht het zich aan het oppervlak. Hierdoor is luchten meestal voldoende. Hierdoor kunt u ze 's nachts of bij mist buiten ophangen. Bij het douchen is het een andere optie om uw wollen trui in de badkamer op te hangen. Geuren verdrijven als gevolg van de damp. Is er nog steeds een muffe geur? Dan zou u een textielspray kunnen gebruiken.
 

4. Lees het waslabel goed door

Dit is een goede algemene tip voor het wassen van kleding. Wollen kleding wordt geleverd met gedetailleerde onderhoudsinstructies. De wasvoorschriften van de fabrikant zorgen ervoor dat de kwaliteit van uw wollen kleding zo lang mogelijk behouden blijft. Elk kledingstuk vereist een ander niveau van zorg. Het is altijd van cruciaal belang om de etiketten op uw kleding te lezen en volg altijd de instructies van de fabrikant voor uw kleding. Komt u er niet uit, dan kan een professionele stomerij helpen.
 

5. Was zoveel mogelijk met de hand

Was uw trui het beste met de hand in lauw water, of deze nu van lamswol of merinowol is. Laat het kledingstuk 5 tot 10 minuten weken, voordat u het voorzichtig uitschudt. Wast u uw kleding met wolwasmiddel? Wring het zeepsop niet uit! Masseer het zachtjes door de stof! Spoel ook het schuim af met lauw water. Droog het vervolgens aan de lucht op een handdoek op een plakkerig oppervlak of op een droogrek.
 

6. Was voorzichtig in de wasmachine

Als u geen tijd of zin hebt om met de hand te wassen, volstaat een wasmachine. Zorg er wel voor dat er geen zeep overblijft van eerdere wasbeurten. Raadpleeg voor de juiste instellingen de handleiding of gebruik het wolwasprogramma. Was in het algemeen nooit bij temperaturen boven 30 °C of bij snelheden hoger dan 600tpm. Was wol met wol en gebruik eventueel een waszak om beschadigingen te voorkomen.
 

7. Wol droogt u buiten de droger

Gebruik in geen geval een wasdroger! Wol krimpt door de hete lucht. Er zijn verschillende huis-tuin-keuken oplossingen om een wollen trui opnieuw uit te rekken, zoals het gebruik van haar conditioner in het water bij het handen wassen, maar er zijn geen garanties.
 

8. Vouw uw wollen kleding op

Om ruimte te besparen is het verleidelijk om zoveel mogelijk op te hangen, maar voor gebreide (knitted) kledingstukken is dit funest. Het zorgt ervoor dat de natuurlijke rek verdwijnt en de spieren beginnen los te laten. Het opvouwen van uw wollen kleding heeft altijd de voorkeur.
 

9. Gebruik gereedschap voor pluizen

Pluisjes mogen niet met de hand worden verwijderd. Hierdoor worden er alleen maar meer vezels losgetrokken. Gebruik hiervoor een speciale wolkam of een pluizentondeuse. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
 

10. Blijf afwisselen met kledingstukken

Hoewel wollen kleding zelfreinigend en onderhoudsvriendelijk is, kan het niet continu worden gedragen. Als u wol draagt, komen de vezels onder druk te staan. Hoe langer ze onder druk staan, hoe sneller ze verslechteren. Dus geef uw wollen trui een pauze.