20% korting op (bijna) alles>

Alles over knopen

Wat is de knooplijst?

De knooplijst is een omgeslagen rand stof op het voorpand van het overhemd. Zo ontstaat een zoom, die wordt vastgezet. Daarna worden er knoopsgaten in gemaakt en wordt het afgestikt. Deze zoom met knoopsgaten noemen we de knooplijst.

Sommige knopenlijsten zijn gemaakt van een losse strook stof. Hierdoor krijgt het overhemd meer stevigheid. Er zijn ook blinde knopenlijsten verkrijgbaar. Hierbij ligt een extra strook stof over de knopen, zodat ze onzichtbaar zijn. Zie voor een uitgebreide uitleg hieronder de blinde sluiting.

Wat is een blinde sluiting?

Een blinde sluiting is een extra strook stof, die de knopen op een shirt verbergt. Hierbij wordt de knooplijst, op bijvoorbeeld het overhemd, verborgen door een aangezette strook stof, die over de knopen valt. Deze strook noemen we de blinde sluiting. De blinde sluiting geeft een nette indruk, omdat de knopen niet zichtbaar zijn.

Wanneer wordt de blinde sluiting gebruikt?

De blinde sluiting wordt altijd gebruikt bij smokingoverhemden. De knopen mogen bij deze dresscode niet zichtbaar zijn. Volgens de dresscode draagt u op een gala een vlinderdas, in plaats van een stropdas. De stropdas dient om de knopen van het shirt te verbergen, en creëert zo rust in de outfit. Nu de stropdas mist, worden de knopen verborgen achter een strook stof. De blinde sluiting wordt ook gebruikt in andere kledingstukken, zoals bij jassen, pantalons, en jurken. Een blinde sluiting is minder praktisch, maar ziet er netjes en ordelijk uit. Hierdoor is de blinde sluiting populair bij designer kleding.

Voorbeeld van een blinde sluiting op een smokingoverhemd

Wat is een knoop op stift?

Een knoop op stift is een manier van knopen aanzetten waarbij een ruimte tussen de knoop en de stof wordt gelaten. Op deze manier heeft de knoop voldoende ruimte, ook bij dikkere stoffen. De ruimte tussen knoop en stof wordt gecreëerd door, tijdens het aanzetten, een stokje tussen de knoop en stof te zetten. Het garen wordt hier overheen gestoken. Wanneer de knoop is aangezet, wordt het stokje weggehaald.

Waarvoor wordt de knoop op stift gebruikt?

De knoop op stift wordt vooral gebruikt in haute couture, waar afwerking belangrijk is. Maar ook op maatpakken, en bij kleding van hoge kwaliteit. Vooral bij dikke materialen is deze methode nuttig. De knoop staat dan niet op spanning. Een knoop op stift voorkomt zo dat de knoop in de stof wordt getrokken.

Welke soorten knopen zijn er?

Er worden verschillende materialen gebruikt voor knopen. Het meestgebruikte materiaal is kunststof. Om het verloopje in kleur te krijgen wordt het plastic met hars bewerkt. Hierdoor ontstaan interessante patronen en diepe kleurschakeringen. Knopen worden ook gemaakt van koper en metaal, parelmoer, en bijvoorbeeld hout.

Welke soorten manchetknopen zijn er?

Manchetknopen worden meestal gemaakt van metalen (zoals zilver, nikkel en koper), parelmoer, of natuursteen. Tegenwoordig worden er ook veel manchetknopen met kunststenen verkocht; deze manchetknopen zijn eigenlijk gemaakt van plastic.

Knopen vervangen

Soms laat een knoop los; dit kan zeker gebeuren bij confectiekleding, waar de knopen machinaal worden aangezet. Soms wilt u gewoon graag andere knopen. Gelukkig is een knoop vervangen zo gebeurd, en het is niet moeilijk om te doen. In de meeste overhemden zitten reserveknopen genaaid, in het label aan de onderkant van het shirt. Mocht u een knoop verliezen, dan kunt u hier een nieuwe knoop vinden.

Hoe zet ik een knoop aan?

Bepaal de plek van de nieuwe knoop. Meet indien nodig de afstand van de knoop tot de rand van de stof. Iedere knoop moet op dezelfde afstand zitten. Leg een knoop achteraan het garen. Hecht het garen aan. Dat betekent dat u het garen een paar keer door de stof haalt, op de plek van de knoop. Haal daarna de naald vanaf de achterkant van de stof door de knoop heen. Steek de naald weer terug naar achter, van boven naar beneden en van beneden naar boven. Herhaal deze stap een keer of zes aan beide kanten, tot twee nette verticale lijntjes ontstaan aan de voorkant van de knoop. Het garen moet parallel aan de rand van de stof liggen. U kruist het garen dus niet. Stop met doorhalen wanneer het garen dik genoeg is om de knoop te dragen. Daarna hecht u het garen af, door de naald een paar keer aan de achterkant door de stof te halen, er een knoopje in te leggen, en de draad af te knippen.

Een knoop aanzetten

Hoe zet ik een knoop op stift?

Wilt u een knoop op stift zetten? Zet u bijvoorbeeld een knoop aan op wat dikkere stof, zoals een 2-ply katoenen overhemd? Dan volgt u dezelfde stappen, alleen legt u tussen de knoop en de stof vooraf een stokje, bijvoorbeeld een cocktailprikker. Hierdoor creëert u ruimte tussen de stof en de knoop, zodat deze niet op spanning staat bij dikker materiaal. Wanneer de knoop is aangezet, haalt u het stokje weg. Dan draait u het garen tien keer om zichzelf heen (tussen de knoop en de stof), en steekt de naald naar achteren. Hecht het garen af op dezelfde manier. De knoop heeft nu iets meer ruimte, en zal aan de stof bungelen wanneer die niet gebruikt wordt.

Zijn er andere manieren om knopen aan te zetten?

U kunt knopen aanzetten zonder naald en draad door Butofix te gebruiken. Dit zijn een soort nietjes, die u aan de achterkant vastzet met een klemmetje. Dit is een sterke en snelle manier om knopen aan te zetten, maar u zult het stalen nietje wel zien zitten, en u zult het klemmetje ook voelen op uw borst.